Könyvek a fa alá

Ha nem tudod, mit vegyél könyvszerető szeretteidnek - de tudod, milyen témát, műfajt szeretnek -, segítünk! Az elmúlt időszak legjobbjait, személyes kedvenceinket gyűjtöttük össze, abszolút egyéni, szubjektív alapokon. Mert a könyv a legszebb ajándék. :)



Történelem

Jolcsi:

Fiatal olasz lány, 1929, fasizmus, Tripoli, bűnös szerelem, erőszak, korrupció, elnyomás, menekülés olasz földről - 1980, Anglia. Mi történt a két időszak között, és miért lehet szinte párhuzamba állítani a két történelmi eseményt? Az olasz fasizmus és pár évtizeddel később Kadhafi diktatúrája ad alaphangot a történelmi kalandregénynek.

Mennyit ér az igazság? Kinek az igazsága erősebb? Hogyan képes félreértéseken, kommunikációs hiányosságokon kisiklani a jóindulat? Hogyan befolyásolják a titkok a közösség dinamikáját? Mi a lelkiismeret és honnan datálható a közöny? Ki az értékesebb ember: aki megtermeli a javakat, vagy aki megtermeli és el is tudja adni? Jogos-e veszni hagyni azt a közösségből, aki csak dolgozni tud, de önmagát és termelési eredményeit menedzselni nem? Mindez pedig a 15. századi Anglia egyik túlélésért küzdő kisfalujában történik.
Az Európa Kiadó elhozta az érdeklődő olvasók számára 2019 legkelendőbb olasz regényét, amely a közelmúltig több, mint 1 millió eladott példánnyal büszkélkedik. Stefania Auci műve Szicília oroszlánjai címmel nemzetközi bestseller lett, amelyben a mindenre elszánt, karrieréhes Florio család férfi tagjai a vagyon és a hatalom megszerzéséért bármit képesek megtenni és bárkit képesek eltiporni. A jutalmuk nem is marad el: nincstelen senkikből mesés gazdagságú, befolyásos emberek lesznek. Az ár azonban hatalmas.

Reni:

Letűnt ​korok, elveszett városok

Civilizációk tűntek volna el, ha nem lennének lelkes kalandorok, régészek, akik számos romvárost tártak fel az elmúlt évszázadokban. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötetben gyönyörű fényképek, illusztrációk, térképek mesélnek ezekről az letűnt civilizációkról. Kíváncsi vagy mi történt Trójával, Babilonnal, Petrával vagy épp a Machu Picchuval? Megismernéd a történelem pusztító természeti csapásait, háborúit, járványait vagy épp az izgalmas kalandok érdekelnek, amik dzsungel mélyére vagy épp a föld alá vezették a régészeket?  

Hiányos ​fénykép

Az elmúlt években egyre több napló, történet kerül elő a vészkorszak túlélőiről. Az Oxfordi Egyetemen angol irodalmat tanító Bart van Es egész életében tudta, hogy anno a nagyszülei rengeteg zsidónak segítettek, számos gyermek életét mentették meg. Tudta, hogy volt egy kislány, Lien, aki egykor a család része volt és a szerző elhatározta, hogy felkutatja a kislányt és családja történetét, miközben elmeséli, hogy Hollandiát miként érintette a háború. Ez egy szívszorító történet egy kislányról, akinek szörnyűségeket kellett megélnie, s akire néha rámosolygott a szerencse, de időnként nagyon rosszul is bántak vele és, aki hosszú évtizedek után talált újra a családra, akik egykor megmentették az életét.

Arthur:

Idén nem sok történelmi könyvet olvastam eddig, valahogy ez az év most nem ennek a témának kedvezett, de az egyik a kevés közül Clive Irving könyve volt a brit királyi családról és II. Erzsébet királynőről elsősorban. Nem érdemes úgy olvasni, ha szinte semmit nem tudunk a családról, mert ez inkább az elmúlt lassan hetven év királyi botrányaira, a fontosabb történésekre, és a család, valamint a királynő ezekre adott "válaszaira" koncentrál. 

Joseph Fouché egy rendkívül sokoldalú, tehetséges, és ellentmondásos személyiség volt - e könyv a saját maga által megénekelt emlékeit mutatja be nekünk. Nagyon izgalmas időszakban élt és tevékenykedett, és persze érdemes egy kis fenntartással kezelni az elmondottakat, mert mindez csupán az ő szemszöge, kétségkívül itt-ott kissé szépítve a valóságon. Ettől függetlenül nagy érdekes volt megismerni az ő oldaláról azokat a viharos évtizedeket, amelyekben élt.

Krimi

Jolcsi:

Négy valószínűtlen barát egy nívós öregotthonban, akik régi, megoldatlan gyilkosságok rejtélyeit bogozzák csütörtökönként - egy kegyetlen gyilkosság, ami félresöpri az összes régi ügyet - isten hozott a csütörtöki nyomozóklubban! A filmjogok is elkeltek, Steven Spielberg úgy gondolta, van benne filmes potenciál - és ha ő úgy gondolja, akkor van is. Humor, éles szögváltások, csavaros, fordulatokban gazdag krimi az Agave Könyvek gondozásában.

A járókeret slankít - ezzel a felütéssel kezdődik Hollywood fenegyerekének, Richard Osmannek A férfi, aki kétszer halt meg című pimasz, meghökkentő, humoros, csavarokkal teli krimije. Ki hinné, hogy a járókeret t é n y l e g slankít és a kolbászkák elfogyasztásából adódó egészségügyi vészhelyzet ilyen szuper, akciódús krimit idézhet elő! Ritkán következik be, hogy egy sorozat a második része jobb, mint az első, és itt bizony pontosan ez a helyzet az Agave Könyvek jelen kiadványával.

Igazi, napjainkban játszódó kémregényt keresel? Ne menj tovább, az Agave Könyvek gondozásában megjelent A nyolcadik nővér című mű pontosan ez, kémregény a javából! A szerző, Robert Dugoni, könyvének helyszínét nemcsak Oroszországra, török vagy görög földre álmodta meg, hanem jócskán lesz cselekmény a szabadság földjének tartott Amerikai Egyesült Államokban IS. Mert természetesen, izgalomban és csavarokban nem lesz hiány, és egyértelmű, hogy soha senki nem az, akinek első blikkre látszik. Imádtam!

Reni:

Fulladás

A kötet egy nagyon izgalmas krimi-thriller sorozat, a Cyrus Haven nyitánya. A történet középpontjában dr. Cyrus Haven igazságügyi pszichológus áll, aki számos esetben dolgozott már együtt rendvédelmi szervekkel. Két sodor mentén halad a történet. Az egyikben egy tizenöt éves tehetség sportoló gyilkosát keresik, a másikban pedig Cyrus egy barátja felkérésére foglalkozik egy lánnyal, akit évekkel ezelőtt egy ház falában találtak egy holttest mellett. Senki nem tudja, hogy ki ő és hogy került oda. Michael Robotham egy fordulatos, izgalmas regénnyel örvendeztette meg a műfaj rajongóit. Ráadásul a sorozatnak már a második része is elérhető magyarul, szintén a General Press Kiadó gondozásában.

Arthur:

Az év egyik legjobbja és egyben meglepetése volt számomra Jo Nesbøtől A féltékenység-szakértő, amelyben tőle szokatlan módon rövid kriminovelláknak ad helyet. Egytől egyig zseniálisak! Szívesen elolvasnám bármelyiket egy hoszabb regényben kifejtve, hogy vajon az éleseszű Harry Hole pl. hogy jönne rá a titok nyitjára. :) Eszembe is jutott róla egy másik regényben olvasott párbeszéd (nem szó szerinti idézet):
- Szóval író vagy? És mit írsz, krimit?
- Nem, dehogy. A tökéletes bűntényt ugyan kitaláltam már, de sehogy nem tudok rájönni, hogy a nyomozó hogy tudná megoldani azt - mert egy krimi akkor tökéletes, ha a végén megoldódik. 

De az év bővelkedett krimikben: Arne Dahl Valaki figyel c. regénye is nagyon tetszett, pörgős, akciódús, agyafúrt krimi volt (a folytatása Hajsza címmel nemrégiben jelent meg!), nagyon tetszett az izlandi Ragnar Jónasson Sötétség c. regénye is, amelyben egy orosz bevándorló lány halála után nyomoz. Meglepően jó volt, és a fiatalabb, tizenéves korosztálynak jó lehet (mondjuk úgy 15 éves kortól) a Jó kislányok kézikönyve gyikossághoz c. regény Holly Jacksontól. Mészáros Dorka Nem biztos, hogy visszajövök c. regénye is szórakoztató, egy bentlakásos elitgimnáziumban történt eltűnés és öngyilkosság után nyomoznak.

Horror/thriller

Jolcsi: 

Új ház, új élet, magány, kiszolgáltatottság, elfojtás, céltalanság, könyörtelenség és öntudatra ébredés - ezek a kulcsszavai Karma Brown A tökéletes feleség receptje című kiadványnak, amely a Central Könyvek gondozásában jelent meg a közelmúltban. A mű izgalmas, fordulatos, bajós, akár Hitchcock is alkothatta volna. A lényege, hogy mindig tudd, ki vagy, és mit akarsz - döntésed hiányában mások fogják meghatározni ezeket veled kapcsolatban, márpedig annak nagy veszélyei vannak. A kiadó szerint a mű letehetetlen, merész ... és mérgező. Bingó!

Reni:

Robert Hunter sorozat

Ez egy olyan sorozat, ahol nem tudok kiemelni egy részt sem, eddig amiket olvastam mind borzongató, izgalmas, érdekes, pörgős, látványos. Chris Carter kiváló író, a sorai filmszerűen elevenednek meg előttünk olvasás közben. Időnként engedi, hogy belelássunk a gyilkos fejébe, amitől még jobban beszippantanak a könyvei. A sorozat minden epizódjának középpontjában Robert Hunter nyomozó és társa, Carlos Garcia állnak, akiknek a különös kegyetlenséggel pusztító gyilkosok kézre kerítése a feladata. A kötet részeiben a legbizarabb, legkegyetlenebb, legádázabb sorozatgyilkosokkal kell farkasszemet nézniük, mi pedig együtt vadászunk és izgulunk velük, hogy vajon sikerrel járnak vagy egy újabb áldozat vár ránk a következő oldalon. 

Arthur:

Stefan Ahnhem is nagy kedvenccé vált, A halálos X c. regénye brutális, kegyetlen és zseniális, és persze Lars Kepler, másik nagy kedvencem, akitől idén olvastam a Homokember és a Lázár c. köteteket is, de már megjelent a Tükörember is, alig várom, hogy kézbe vegyem!
Ide sorolnám leginkább Tade Thompson Molly Southbourne ezer halála c. rövid regényét is, amely egy meglepő, magával ragadó ötletet dolgoz fel egy lányról, akinek egy csepp véréből is megszületik a saját hasonmása, aki rövid időn belül őrjöngeni kezd és gyilkolászik, arra pályázva, hogy megölje magát Mollyt is. 

És persze nagy-nagy kedvencem, J.D. Barker (James Pattersonnal közös) kötete, A madártollas gyilkosságok szuper, ahogy A hívás is tetszett, bár utóbbi inkább egy akcióthriller, semmint egy krimi-thriller. 


Sci-fi

Jolcsi:

Kérem szépen, az idegenek már a speizban vannak, és itt a világ vége - ez az egy mondatos összefoglalója a Fumax Kiadó gondozásában megjelent Adrian Tchaikovsky Az Éden kapui című regényének, mégpedig egy változó elhallgatásával, ami úgy hangzik, hogy nem csak egy Föld van. (Ez azért hangyányit emel a téten.) Megismétlem: Nem. Csak. Egy. Föld. Van. És mindegyiknek kakukk. A három összetevő együtt letehetetlen sci-fit alkot. Számomra az év olvasmánya, amit többször is át kell lapoznom még.

"Ryland Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul..." Andy Weir megtalálhatta A marsi írásakor használt billentyűzetét, ugyanis A Hail Mary küldetés stílusban és humorban is felveszi a versenyt elődjével - csak most nem egyetlen ember, hanem a teljes emberiség sorsa a tét. A Fumax Kiadó gondozásában megjelent sci-fi elvarázsol, izgalomban tart, elgondolkodtat, megnevettet, megríkat, és nem hagyja letenni kézből a könyvet. Mit akarhat még az olvasó egy könyvtől?
Afázia - amikor a magyar nyelv egyszerre drog és fegyver egy űroperában - nekem ne mondd, hogy nem villanyozott fel már pusztán a cím...! Képzeld el, hogy a távoli jövőben már nem létezik Föld, az emberek mesterséges környezetben, ideológiailag két nagy táborra tömörülve élnek az űrben, közöttük pedig egy látszólag semleges, amúgy pedig a túlélésért küzdő kis nép pontos és végletekig fegyelmezett életmódjával igyekszik féken tartani mind a két oldalt. Ehhez egy speciális fegyverük van: az anyanyelvük, amelyet ellenfeleik hol isteni adományú drogként, hol létükre törő fegyverként értelmeznek. Az Agave könyveknél június nyolcadikán megjelent Baráth Katalin könyv, az Afázia, egy különleges kaland az űrben, magyar vonatkozásokkal az előtérben. Bárkinek bátran ajánlom egy 10 órás, alig megszakított maratoni olvasás után. Szerintem van olyan jó, mint John Scalzi (sőt), de magyar vonatkozást említve On Sai űropera sorozatával is versenghet az elsőségért.

Reni:

Marsbéli krónikák

Ray Bradbury legendás sci-fi szerző. Azok közé az írók közé tartozik, aki a múlt század közepén megalapozták a műfajt. Születésének 100. évfordulójára hozta el az Agave Könyvek a Marsbéli krónikák című kötet teljes, felújított változatát. Ráadásul ebben a novelláskötetben kilenc olyan novella is helyet kapott, melyek először jelentek meg magyar nyelven. A szerző elrepít minket a Marsra, hisz mit is tehetne az ember, ha a Földön már nincs hely és sikerült pusztulásba taszítani a bolygónkat? Fontos társadalmi témák rendhagyó körülmények között tálalva kiváló stílusban. Ennek a könyvnek minden sci-fi rajongó polcán ott a helye!

Palmer Eldritch három stigmája

Ebben a kategóriában szinte bármelyik Philip K. Dick könyvet felsorolhatnám, de gondoltam az a regénye, melyet a szerző egyik legjobb írásának tartanak, tökéletes ajándékötlet bárkinek, aki még csak kóstolgatja ezt a műfajt. Egy parádés, izgalmas, kiszámíthatatlan, időnként bizarr történet, melyben az emberek próbálják kolonizálni a Marsot, de ott olyan rettenetesek az életkörülmények, hogy drogokkal próbálják átvészelni a nehézségeket. De mi van akkor, ha a határok elmosódnak? Ha az egyik ilyen drog miatt már nem vagy képes elválasztani a valóságot és a képzelt világot?

Arthur:

Idén egyelőre egyetlen egy sci-fit, pontosabban egy cli-fit, azaz climate fictiont olvastam, ez pedig Thore D. Hansentől A legtisztábbak. Mi történik, amikor a klímaváltozás már olyan mértéket ölt, hogy az emberiség létét fenyegeti? Milyen úton indulhatunk el a változás felé? Ezekre keresi a választ ez a kötet, bemutatva egy lehetséges utat.

Fantasy

Jolcsi: 

Mi az, amit nehezebb menedzselni a háborúnál? Hát a békét.
Erre az egyszerű összefüggésre jön rá Zsin, aki gyerekkatonából nagy hatalmú ifjúvá érik, és még mindig csak 21 éves, amikor végre győzni tud. De mi lesz utána? És ha ő nem tudja, akkor ki?
Befejezéséhez érkezett a Mákháború-trilógia, amelynek utolsó kötetével, A lángoló istennel, R. F. Kuang ismét nagyot alkotott. A mű az Agave Könyvek gondozásában jelent meg.

Disney Aranyhaja átigazolt Marissa Meyer regényébe!
A Holdbéli krónikák harmadik része Cressről, az Aranyhaj című Disney mese hőséről lett mintázva, aki kreatív és precíz informatikai tudással, de bájos naivitással csetlik-botlik szerelemben, háborúban, műhold belsejében és a sivatagban is. Figyelem, Marissa Meyer Cress című regényében tovább folytatódik Cinder, Scarlett és Farkas története!

Reni:

A vér és lőpor istenei

Szintén nem emelnék ki csak egy írást, hanem a teljes trilógiát tudom ajánlani, mert Brian McClellan olyan parádés író, ha elkezded, garantáltan nem tudsz leállni az első résznél. Hihetetlen szuper világépítés, politika, izgalmas karakterek, bűnözők, kémek, mágusok, kancellárok, ármányok, pörgős, váratlan kalandok, kilátástalannak tűnő helyzetek, fordulatok, ősi, nagy hatalmú mágikus tárgyak és eposzi küzdelmek. Mindez egy szórakoztató, magával ragadó fantasyban egy legendás szerző tollából.

Óceán ​az út végén

Gaiman eredetileg novellának szánt regénye egy varázslatos mese némi sötétséggel. Egy csodálatos történet a világról, ahol jelen van a gonosz, de ha van melletted valaki, aki sosem ereszti el a kezed, a jó képes győzedelmeskedni. A szerző az érzelmek teljes palettáját kínálja a könyvében. Szomorúság, félelem, magány, barátság, bizalom, hűség, önfeláldozás. Igazi érzelmi hullámvasút ez a regény. Az egyik pillanatban együtt szárnyalsz a fantázia mezsgyéjén két ártatlan gyerekkel, a következőben pedig az életükért izgulsz, amikor a gonosz magával akarja rántani őket egy sötét, végtelen világba. Érdekes, eredeti történet, ami bekúszik a fejedbe, a szívedbe és még hosszú időn át ott is marad...

Arthur:

Hosszas gondolkodás után végül is idesorolom az év egyik legjobb olvasmányát, Bridget Collinstól A könyvkötőt, amely egy gyönyörűen megírt szépirodalmi fantasy talán egy különös világból, ahol a könyvkötők képesek arra, hogy bekössék az emberek emlékeit, leírva azokat, így elfelejthetjük a rossz emlékeinket, megszabadulhatunk a traumáktól... de vajon mennyire etikus valakit akarata ellenére bekötni, megfosztva őt lénye egy fontos részétől és a legszebb emlékeitől? Mennyire etikus kereskedni ezekkel a történetekkel? 

Régi kedvencem Michael J. Sullivan, és amennyire jó a Riyria-krónikák, annyira érdekes belemélyedni kedvenc párosunk első kalandjaiba. A Dulgath halála a Riyria - Kezdetek sorozat harmadik része.

Talán ide sorolható még A viking c. regény Bjørn Andreas Bull-Hansen tollából, bár klasszikus fantasy-elem nem található benne nagyon, és sok esemény a kötetben valós. Egy ezer évvel ezelőtt élt jomsviking történetét meséli el, érzékenyen, mégis kegyetlenül, egyfajta hűvös távolságtartással. Letehetetlen könyv.

Romantikus

Jolcsi:

Egy cukkini repült át a fejem felett - kezdődik a Next21 Kiadó által gondozott könyv első mondata, amely így már egyértelművé is tette, mi lesz Samantha Vérant művének vezérfonala: igen, a konyha. Egészen pontosan a konyha és a szerelem. A cím - Sophie Valroux titkos francia receptjei - innen is, onnan is csíp egy kicsit, de a lényeg, hogy egy francia gyökerekkel rendelkező amerikai lány sztárséf szeretne lenni, de... csőstől jönnek a bonyodalmak. Ellenállhatatlan gasztronómiai regény, tele romantikával.

Mit tehet egy fiatal csitri, akit a fasizáló Harmadik Birodalomban a fulladástól egy árja kinézetű zsidó fiú ment meg? Természetesen évek múlva szerelmes lesz bele, dacára, hogy már tisztában van azzal, hogy a fiút fajgyalázásért büntetőtáborba vihetik, vagy meg is ölhetik helyben, és őt magát is megszégyenítik. A náci propagandán nevelkedett Herta teljesen összezavarodik ezektől a következményektől, és a beszélgetéseik hatására elkezdi más szemszögből is megvizsgálni a világ dolgait. A sors játékszereként döntéseket hoz, zsarol, elenged és teszi, amit tehet. Louise Fein A Birodalom lánya című könyve remek karakterábrázolással jeleníti meg a ma olvasójának az akkori veszélyes időket. A mű a Kossuth Kiadó gondozásban jelent meg a közelmúltban.

A nyár kellően humoros, megfelelően reményteli, vízpartos-bekuckózós olvasmányának számít Denise Hunter Könyvesbolt a tengerparton című regénye. A kedvesen romantikus, helyenként drámákkal tűzdelt személyes sorsok megfelelően adagolt elegye gondoskodik arról, hogy a könyvet kézbe vevőnek ne legyen hiányérzete a mű végén sem. A regény a Next21 Kiadó gondozásban jelent meg.

Arthur:

Hűha, végignézve a listámat klasszikus romantikus regényt nem is olvastam idén, egyetlen egyet sorolhatok ide, az viszont tetszett is, érdekes volt: Chrétien de Troyes-tól a Lancelot, a Kordé lovagja c., nagyjából 850 évvel ezelőtt keletkezett műve, ami hihetetlen jó fordítást kapott Vaskó Pétertől.

Életrajz

Jolcsi: 

Bródy János ikon. Alap. Se elvenni, se hozzátenni nem kell semmit ehhez a mondathoz. Kőkeményen be van betonozva a magyar aszfaltba a nemzet lelkiismereteként, ahogy a Magyar Hangnak adott riportjában fogalmazott, "engem már nem lehet betiltani." A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Saját hangon című kötet Bródy János 75+1 dalszövegét tartalmazza, amelyekkel a legmarkánsabban lehet jellemezni az idén 75 éves, még mindig aktív és alkotó, koncerteket adó művészt.

Máté Péter nem volt egyszerű megítélésű ember, ahogyan a szocialista diktatúra sem, amelynek árnyékában alkotott. A vele született szívrendellenességgel élő, korai halálát sejtető betegség baljós szorításában két végéről égette a gyertyát. Bauer Barbara a Most élsz című regényében ennek a nagyon tehetséges embernek állít méltó emléket. A kötet a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.

Reni:

Zöldlámpa

Matthew McConaughey Zöldlámpa című könyve közvetlen, laza, olvastatja magát, a világhírű színész élete pedig pont annyira pörgős és változatos, hogy véletlenül se tudjunk unatkozni. Ráadásul süt a lapokról az örök optimista, aki saját magából is képes viccet csinálni, miközben folyamatosan igyekszik teljes és boldog életet élni. Az életében sokszor hullott az ölébe az zöldlámpa, de akkor sem esett kétségbe, amikor épp fennakadt a pirosnál. Ami pedig még jobb, hogy ezekről is nyíltan beszél. Bárkinek ajánlom, aki élvezettel merül el egy ember kalandos ötven évében.

Hullámvasút ​egy életen át

Robert Iger, a Disney vezérigazgatója megújította a világ legszeretettebb cégét. Hullámvasút egy életen át című könyvében pedig megtudjuk mit, miért és hogyan tett. Hogyan lehet életre kelteni a varázslatot? Ez a kötet tartalmas, lényegre törő, racionális, de mégsem száraz, hanem kifejezetten olvasmányos. Iger egy jó mentor, akitől igazi kulisszatitkokat tudhatunk meg a napjaink nagy kasszasikerei mögött álló birodalomról és a közel ötven évvel ezelőtti tévés világba is kapunk betekintést. Kíváncsisága, optimizmusa, kitartása, céltudata, kockázatvállalása és innovatív vezetői stílusa mind benne van a kötetben. Megismerhetünk egy kiemelkedő karriert, ahol egy kiváló, példaértékű és motiváló életet élő ember csúcsra jutásából tanulhatunk, aki kőkemény munkával, folyamatos tanulással, fejlődéssel végigjárta a szamárlétra minden fokát és felért a csúcsra.

Arthur:

Hármat tudok kiemelni a témában: Robin Wallace Beethovent hallani c. kötetét, amely egy sajátos keveréke a szerző saját élményeinek a hallását egyre inkább elvesztő feleségével, valamint Beethoven siketségével kapcsolatban, elsősorban erre koncentrálva. Nagyon jó élmény volt olvasni, és helyenként megrázó is. Borzasztóan hiányozna a zene, ha egy napon nem hallanék, Beethoven pedig határozottan a kedvenceim között van a klasszikus zeneszerzők közül.

A másik Alan Walker nagyívű, monumentális életrajza Chopinről, a zseniális lengyel zeneszerzőről. Tényszerű, mindek forrásnak utánajárt, sok közkeletű tévedést kiigazított, összességében tíz év kutatásait foglalja össze, Chopin gyerekkorától, viharos kapcsolatán át George Sanddal, zeneszerzői stílusáig, betegségéig és egészen nagyon korai haláláig. Tökéletes választás a komolyzene kedvelőinek.

A harmadik épp a napokban érkezett meg hozzám, és még nem volt alkalmam elolvasni, de már nagyon várom: Pavel Baszinszkij Szökés a paradicsomból c. műve, amely egy különös esetről szól. Pontosan 111 évvel ezelőtt az oroszországi Jasznaja Poljanában olyasmi történt, ami a maga módján már akkor megrengette az egész világot. Lev Nyikolajevics Tolsztoj gróf, a nyolcvankét esztendős, sztarecként, azaz lelki vezetőként tisztelt, világhírű író titokban elhagyta otthonát és ismeretlen helyre távozott. A nagy öreg távozásának és pár nappal később bekövetkezett halálának körülményei azóta is legendák és mítoszok sokaságát hívták életre…
A neves író és újságíró, Pavel Baszinszkij szigorúan dokumentumokra, köztük archív anyagokra alapozva írta meg könyvét, melyben nem az események általa elképzelt változatát, hanem azok eleven rekonstrukcióját tárja az olvasó elé. Izgalmas elbeszélésben, lépésről lépésre követhetjük Lev Tolsztoj életének és utolsó utazásának valamennyi jelentős mozzanatát, megismerhetjük egy fokozatosan kibontakozó, mély családi dráma okait és egy nevezetes írói végrendelet létrejöttének titkait.

És eszembe jutott egy negyedik is, ami nemrégiben jelent meg magyarul, és nagyon érdekes olvasmány volt: Jennifer Teege: Nagyapám engem agyonlőtt volna c. könyve. Jennifer Teege története nem is lehetne ennél szürreálisabb: egy fekete nő, aki állami intézményben, később nevelőszülőknél nő fel, mert az anyja lemondott róla, a véletlen folytán rájön, hogy a anyja édesapja egy náci lágerparancsnok volt. Hogy tudja ezt kezelni, és hogyan kutatta fel a családja történetét? Erről szól ez a kötet. 

Tudomány

Jolcsi: 

A táplálkozás bibliája - ennél összeszedettebb és hasznosabb, laikusok számára is közérthető táplálkozástudományi könyv még nem volt a kezemben, azt bizton állíthatom. Semmi hókuszpók, csak rövid, tömör, száraz tények arról, milyen étel vagy élelmiszer-alapanyag miért jó a szervezetünknek. A szerzője Dale Pinnock (Gyógyító konyha), aki a tudatos táplálkozás jól ismert szószólója Nagy-Britanniában. A kötet a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

Reni:

Élet a Földön

David Attenborough legendássá vált BBC televíziós sorozata, az Élet a Földön több évtizeddel a megjelenése után is milliókat képes leültetni a készülékek elé, és a rajongók legnagyobb örömére egy gyönyörű, igényesen összeállított kötetben is elmerülhetünk az élet színes kavalkádjában, hogy megismerjük a bolygónk történetét egy kiváló mesélő jóvoltából. Lenyűgöző tartalmával, mesés képeivel tökéletes ajándék lehet bármelyik generációnak karácsonyra. A szórakoztató tanulás kiváló példája.

Arthur:

Na, ebből a témakörből nem volt hiány az évben. Először is Ylva Østby és Hilde Østby, egy testvérpár, méghozzá egy kutató és egy író testvérpár közös könyve a Titokzatos memória, amely sejthetően az emlékezésről és a felejtésről szól. Szépen megírt, különleges tudományos könyv, egyszerre szépirodalom és tudománynépszerűsítő írás. 

Másik emlékezetes könyv volt James Fallontól A pszichopátia belülről c. írás, amelyben az agykutató szerző 58 éves korában rájön, hogy az agya éppen olyan mintázatokat mutat, mint a pszichopatáké. Erről a felismerésről, az élete buktatóiról, a környezet fontosságáról és magáról arról, hogy a legtöbb valódi szakember szerint miért nem létezik a pszichopátia valójában. Magával ragadó, érdekes írás.

Kihagyhatatlan Az én európai családom c. könyv Karin Bojs tollából, amely régészetet és genetikát összekötve kutatja fel a 10 ezer évvel korábban élt őseit, mesél a DNS-tesztekről, egyáltalán a működéséről, a civilizáció hajnaláról, a régészet tévedéseiről, és számtalan dologról. Ezáltal nem csak a saját, de a mi múltunkat is részletesebben feltárja.

A letehetetlen kategóriába tartozik még Christophe Galfard Kezedben az Univerzum c. könyve, amely tényleg egy gyorstalpaló csillagászatból, kozmológiából és kvantumfizikából. Laikusok, abszolút kezdők számára, akár tizenéveseknek is érthető, érdekes és nem száraz kötet mindarról, amit ma tudunk a minket körülvevő világról. Hiánypótló kötet, utoljára évtizedekkel ezelőtt született hasonló, ez azonban tartalmazza az azóta elért eredményeket is. Élvezhető és érdekes olyanok számára is, akik kicsit jártasabbak a témában.

Sport, hobbi, szabadidő

Reni:

Niki Lauda

Az egyik legjobb olvasásélményem volt Maurice Hamilton, sportújságíró könyve, a Niki Lauda című írás, melyben egy lenyűgöző, elhivatott, precíz, őszinte és humoros sportoló kemény életútjába nyerünk bepillantást. Olyan ember volt ő, aki rengeteg változás és fejlődést hozott a sportágba. Inspiráló, izgalmas és érdekes kötet. Ez egy remek olvasmány, amelyben a szerző rendkívül alaposan gyűjtötte össze Niki Lauda életének fontos állomásait.  Niki Lauda élete pedig nem csak Forma-1 rajongóknak nyújthat szórakozást, hanem azoknak is, akik egy csodálatos ember sikertörténetéből szeretnének inspirálódni.

Legyél te is bajnok!

Polgár Judit egy igazi legenda. Számos rekord és utánozhatatlan eredmény van a háta mögött. Több könyvet írt már gyerekeknek és, aki ismeri a játékot, az pontosan tudja, hogy nem a szabályok elsajátítása a nehéz, hanem a tökéletes stratégia kidolgozása. Ezúttal a Legyél te is bajnok! című könyvében a szerző azoknak nyújt útmutatást, akik a figurákat, az alapszabályokat már ismerik. Teszi mindezt közvetlen, könnyed hangnemben, érthetően, érdekes és játékosan. A kötet nem csupán arra jó, hogy elindítsuk a gyereket a sakkmesteri cím felé, hanem például segít fejleszteni a memóriáját. Izgalmas gyakorlójátékkal, rejtvényekkel, villámkérdésekkel teszi interaktívvá a könyvet. Mindezt tökéletesen egészítik ki Varsányi Orsolya illusztrációi és Polgár Judit története, fotói.

111 különleges hely sorozat

Számos útikönyvet forgattam már, nálam elengedhetetlen eszköz az utazásaim alatt. Ha bemegyünk egy boltba számos kötetet fogunk találni, amiben a legfontosabb, legismertebb, leglátványosabb nevezetességeket láthatjuk. Pont ezért hiánypótló a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent sorozat, melyben úgy mutatnak meg városokat, hogy kevésbé ismert helyszíneket, rejtett látnivalókat gyűjtöttek össze, így lehetőségünk van úgy megismerni egy-egy nagyvárost, ahogy igazán csak a helyi lakosok ismerik.

Gasztronómia

Jolcsi: 

Elitizmus-e bizonyos hivatásokban enni vagy profán-e nagy irodalmi alkotásokban az étel és a táplálkozás? Avagy szokott-e az alkotás elefántcsonttornyába behúzódott író rágcsálni, eszegetni, nassolni vagy csak egyszerűen magához venni valamilyen ételt? Cserna-Szabó András a Helikon Kiadó gondozásában kiadott Rézi a páczban című könyvében ennek járt utána - "főszereplői: írók és ételek. A gasztronómia és a kultúra kapcsolódási pontjai. A konyha elfelejtett történetei az irodalomban, az irodalom titkos története a konyhában. Van itt gasztrotörténeti esszé és hasnovella, kulináris tárca és konyhakulturális tanulmány." (részlet a fűlszövegből)

Modern korunk járványa a gyulladás - állapítják meg a szerzők, Rubin Eszter és Farkas-Boross Zita a Gyulladáscsökkentő étrend és életmód című könyvükben, amely a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. A jó hír az, hogy számos emésztési panasszal küszködő sikeres és fenntartható állapotjavulást ér el, ha e könyvben taglaltak szerint táplálkozik és él.

Reni:

Teaivók és Kávéivók zsebkönyve

Két hasznos kötet, amelyekben Candace Rose Rardon két gyakran fogyasztott ital történetét meséli el, miközben bemutatja a teát és kávét övező hagyományokat, ízeket, elkészítési módokat. Az egyikből megtudhatjuk mi alapján választhatjuk ki a számunkra tökéletes teát, ami mellé kapunk egy szeletet a teázás művészetéből is. A másik kötet segítségével pedig bejárhatjuk a világ kávétermelő régióit, hogy megtudjuk mely országokban és milyen kávéfajtákat termesztenek főként. Megismerkedünk a leghíresebb kávéfajtákkal, népszerű eszpresszókat, főzési módokat, hagyományokról, szertartásokat a világ különböző pontjairól. Izgalmas bepillantást nyújtanak ezek a kis zsebkönyvek a tea és a kávé világába.

Arthur:

Egyetlen könyv fér ide, de az el is foglalja az egész helyet a méretei miatt: Annie Gray-től A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv! Gyönyörű, nagyalakú, keménykötésű kiadvány, tele a sorozatból vett képekkel, elmagyarázva egy-egy étkezés működését a századeleji angol arisztokráciában, felevenítve az odafent az urak és úrhölgyek által fogyasztott ételkölteményeket, és Mrs. Patmore alagsorba, a szolgálóknak szánt ételeit is. Rengeteg, több mint száz recept, mind hagyományos, a kornak megfelelő ízvilággal, hozzávalókkal. 

Gyerek/ifjúsági

Jolcsi: 

Messenger vagy Facebook üzenőfali beszélgetések a párszáz évvel ezelőtti felvilágosodás korából, mai diák szlengben? Bizony, bizony, pont erről van szó a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent 25 szelfi a felvilágosodás korából című műben, amelynek szerzője Lőrinc László történelem és drámatanár. A kötethez a szerethető illusztrációkat Rátkai Kornél alkotta. Humoros, meghökkentő, pimasz.

Nyaralni nagyon klassz dolog, bár, ha az embert Jancsinak hívják bizonyos jóindulatú vásottság okán, pedig Janka a böcsületes neve, akkor ott a kiskamasz életének meghatározó felnőttjei igencsak ki lehetnek rúgva személyére. Oké: időnként. Miután a fiús karakánsággal viselkedő, minden lében kanál tini puszta segítőszándéktól vezérelve - nem győzöm hangsúlyozni: tévedésből!! - alpesi idegszanatóriumba juttat egy idős hölgyet, a szülők Jancsit a nagymamára bízzák nyárra, aki kápókat megszégyenítő szigorral viseltetik a kiskorúval... ez persze nem akadályozhatja meg az izgalmas kalandokkal teli nyár élvezetét. Fiala Borcsa kamaszoknak és akár felnőtteknek is szóló könyve, a Kalandok az erdő mélyén címmel, igazi nyári felüdülés ebben a kánikulában. A művet a Kolibri kiadó gondozza.

Két mogorva tinédzser, egy infantilis tudós, aki a tákolás nagymestere és egy bolygóközi utazás - dióhéjban ennyi Farkas Róbert története, az Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! című ifjúsági regény, amely a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg a napokban. Izgalmas, humoros, igazi gyöngyszem ez a mű, amit nagy örömmel olvastam közel hat x-szel a hátam mögött is.

Reni:

A Százfok-öböl réme

M. Kácsor Zoltán igazán érti a gyerekeket. Regényeiben elrepíti az olvasókat a Zabaszauruszok kalandos világába. Teszi mindezt könnyed nyelvezettel, hogy a család legkisebb tagjai is élvezhessék ezeknek az imádnivaló szereplőknek kalandjait. Játékos, jópofa nevek, izgalmak, fordulatok, mágia, humoros jelenetek. Egy bájos sorozat, mely az egész családot egy szórakoztató kalandra viszi.

A hobbit

J.R.R. Tolkien fantasy remekműve, A hobbit elrepíti az olvasókat egy színes izgalmakkal és veszélyekkel teli gyönyörű vidékre, Középföldére, ahol egy békés kis hobbit izgalmas kalandokba keveredik, amikor Gandalf, a nagy mágus felkérésére a törpök mellé szegődik, hogy azok visszahódíthassák elbitorolt erebori királyságukat a rettenetes sárkánytól, Smaugtól. Mindez pedig a Magvető Kiadónál gyönyörű illusztrált kiadásban elérhető.

Arthur:

J.K. Rowling idén két mesekönyvvel is jelentkezett, ebből A karácsonyi malacot még nem volt szerencsénk elolvasni, de Az Ickaboggal már megismerkedtünk. Hogy kiknek ajánlom? Zsarnokoknak és zsarnokságban élőknek, olyanoknak, akiknek számít a jövő és tenni akarnak érte, olyanoknak, akiknek ha minden jól megy, még évtizedeik vannak hátra e földön, és olyanoknak, akiknek vannak olyan leszármazottaik, rokonaik, barátaik, akiknek a jövőjéért tenni akar.

Képregény

Reni:

Loki vagyok!

Loki a kötet öt történetében titkosügynöknek áll. Egy célja van: eltörölni a múlt Loki hibáit. Azt hiszi megtalálta a megoldást. Méghozzá a Mindenek Anyja, az Asgardot vezető triumvirátus segítségével, akik megbízzák különféle küldetésekkel, melyek hozzájárulnak, hogy eltörölje korábbi bűneit. Ehhez nem kell mást tennie, mint például a Midgardon kóborló asgardikat hazavinni. De mi van, ha valaki nem akar visszatérni egykori hazájába? Érdekes történet, izgalmas karakterek, gyönyörű színek, masszív borító, szép kötés. A polc éke lehet ez a kötet.

Locke & Key - Kulcs a zárját 

Mi kell egy magával ragadó felnőtteknek szóló képregényhez? Két kiváló mesélő, egy különleges látványvilág, egy érdekes, egyedi történet, rejtély, rettegés, izgalom, találkozás a természetfelettivel és egy velejéig romlott főgonosszal. Egy tragikus körülmények között elhunyt apa, költözés egy titokzatos ódon kastélyba, a Kulcsházba, ahol aztán furcsa események indulnak útjukra. Előkerülnek különös kulcsok, melyek különös erővel bíró ősi kapukat képesek kinyitni a házban. A szerzőtől kapunk egy sokkoló, meghökkentő természetfeletti, félelmetes világot, ahol a ház más-más zugaiból bukkannak elő az ősi kulcsok, melyek egyre durvább dolgokra képesek. A valóságot és a személyiséget is képesek manipulálni, megváltoztatni. Akad közöttük olyan is, mely az ember fejét kinyitva képessé tesz, hogy belelássanak az illető elméjébe. És előkerül egy démon, aki egy bizonyos kulcsot keres, az Omega-kulcsot. Megszerzéséhez pedig bárkin átgázol...akár ártatlan gyerekeken is.

A ​Vízió

Egy mesterséges intelligencia, aki emberré akar válni. Már harminchét alkalommal megmentette a világot, most pedig normalitásra, hétköznapiságra vágyik, ezért teremt magának egy családot és beveszik a kertvárost. Vajon meddig mennek el, hogy elérjék vágyaikat? Érdekes, tanulságos és tragikus történetet kaptunk, ahol a szereplők észre sem veszik, hogy pont a próbálkozás közbeni hibák, hazugságok és az egymásért való harc teszi őket tökéletesen emberivé

Harleen

Stjepan Šejic parádésat alkotott! Imádtam, hogy végignézhettük, ahogy a bizakodó, optimista, lelkes pszichiáter meg akarja menteni ezeket az elmebeteg gyilkosokat, szörnyeket Gothamben, közben pedig látjuk belső vívódását. S végül azt, ahogy elsodorja magával az örvény és lassan ő is egy lesz közülük. Ehhez jönnek a gyönyörű, izgalmas rajzok és meg is született a tökéletes mű, amely elmeséli Harley Quinn születését. Imádtam!

Könyvek irodalmi ínyenceknek

Jolcsi: 

Transzgenerációs regény olvasmányosan, közérthetően: mi, miért és hogyan képes irányítani transzgenerációs stresszel sújtott embertársainkat. A szerző biztos kézzel irányítja hőse életét: nem finomkodik, nem pironkodik, makacsul rója egymás alá a sorokat, hogy nézz és láss olvasó, ilyen sors is van. Nem mondja, hogy Pető Hanga (főszereplő) nem tehet semmiről, csak azt pendíti meg: nem biztos, hogy mindenről tehet. Ilyen idegrendszerrel és transzgenerációs traumával megvert embernél hiába mondogatja az illetőnek bárki, hogy kapd össze magad, szedd össze magad, mert ezek a szófordulatok nem jelentenek neki semmit, nem ezen múlnak a dolgai. Ahogy a szerző fogalmaz a fenti citátumban a problémával kapcsolatban: "Nem Hanga gondolta őket, ők gondolták Hangát."

A szokásos történet, tűnődik valaki egy hajó kormányrúdjánál Sarah Blake A vendégkönyv című regényének első mondatában. Ha egy gazdag család elszegényedik, a végén ott marad egy pazar telken a végletekig leromlott ingatlan, ami aztán könnyű préda lesz arra alkalmas embereknek. Valamikor a világot irányították a gazdák: a Milton-Higginson bankárok, de mára... Ezt a folyamatot írja le az Európa Kiadó gondozásában megjelent mű, belehelyezve az egyént és a magánsorsot a történelem útvesztőjébe, morális kérdéseket felvetve az olvasóban.

Reni:

Tolkien világai

A világ egyik legismertebb képzeletbeli táját álmodta meg J. R. R. Tolkien, A Gyűrűk Ura szerzője. Ebben a mesés albumban pedig feltérképezhetjük Középfölde izgalmas világát és azt is megtudjuk, ezeket a varázslatos helyeket mi ihlette, miközben elmerülhetünk száznál is több rajz, festmény, térkép és pazar tájakat bemutató fénykép között. John Garth egy olyan mesés albumot állított össze rajzokkal, festményekkel, térképekkel, fényképekkel, amely egy különleges utazásra viszi az olvasót Tolkien páratlan világában. Élvezettel merültem el az érdekességekben, történetekben, képek nézegetésében. Időnként már kicsit sok volt a rengeteg adat, de süt a kötetből több évnyi komoly kutatómunka.

Mitől ​leszel jó vezető?

Nincs két egyforma vezető, ezért David M. Rubenstein úgy döntött, hogy különböző üzleti szférákból érkezett sikeres nőket és férfiakat kérdez meg arról, hogy mi alapján hoznak döntéseket, hogyan kezelik a rázós helyzeteket, miket tapasztaltak az elmúlt évtizedekben, de a legfontosabb kérdések, hogy miként váltak vezetővé és aztán tartották meg ezt a szerepüket. Ezekből az interjúkból pedig az olvasó számára kirajzolódik több tucat zseniális személy páratlan élete és karrierje. Mind érdekes életutat jártak be, egyiküknek sem kínálta az élet tálcán a sikert, ráadásul ezen emberek tapasztalatai segíthetnek az olvasónak is megtalálni saját magában azt az erényt, ami előre fogja vinni őket az életben.

Arthur:

Robert Macfarlane különleges könyve, a Lennvilág egy érdekes, titokzatos, hátborzongató és vonzó világba kalauzol el minket: a föld alá. 
Mi van a föld alatt? Legendáink és mítoszaink is foglalkoznak a kérdéssel: egyrészt az életet is jelentő föld, amely táplál. A vizek, források. Hatalmas barlangok. Sötét, hideg és ijesztő világok: de mégis vonzó. Vonzó, ahogyan a magas hegyek. Ahogyan az éles sziklák. Ahogyan vonzódunk a horrormesékhez, ahogyan rémtörténeteket mesélünk és hallgatunk éjszaka az erdőben a tábortűz körül -közösen nevetve és aztán ébren és éberen borzangva. Félelmetes, különleges, de mégis varázslatos. Ide ássuk el a veszélyes anyagokat, atomhulladékokat, ide temetjük el halottainkat, de ide rejtjük titkainkat is és mindazt, amit megőrizni vágyunk. Különleges kapcsolatunk van a föld alatti világgal: vonz és taszít egyszerre, szépnek és félelmetesnek is találjuk, és közben ez táplál minket, hiszen a föld alá ültetjük a magokat, hogy aztán növények, fák és bokrok sarjadjanak belőlük. 

Az év egyik legkülönlegesebb regénye rögtön két kötet is volt: Rachel Cusk Körvonal trilógiájának első, Körvonal c., és második, Tranzit c. része. Egyedi hangvételű, tényleg nagyon különleges regény, amely leginkább az írásmódjával emelkedik ki a többi közül. 

Idekívánkozik Liz Moore Hosszú, fényes folyó c. regénye is, amire thrillerként hivatkoznak, de ez inkább dráma. Egy thrillerbe ágyazott, szépen megírt családi dráma. Meglehetősen kiábrándító, mégis valahol reményt is nyújtó, a hasonló problémákat közelebb hozó, fontos könyv. Liz Moore zseniálisan jeleníti meg a rossz családi mintákat, a fájdalmat, a kimondatlan és kimondhatatlan érzelmeket. 

Einar Kárason Viharmadarak c. regénye rövid, alig 120 oldalas könyv, amely a skandináv szépíróktól megszokott szikár, erőteljes, minden érzékünkre ható, de tömör és lényegretörő leírásokkal operál. 32 ember, 32 izlandi halász élet-halál küzdelmét meséli el két szálon. Az egyik a nyugodt, indulás utáni napoknak állít emléket, a másik pedig a hatalmas, kegyetlen, jeges vihar pusztítását mutatja be. Persze nem szokatlan dolog ez télen, Új-Fundland partjainál, de ez a vihar a szokottnál erősebb és kíméletlenebb. A csuromvizes, majd megfagyó férfiak folyamatos sziszifuszi munkával verik le a jeget a hajó minden létező pontjáról, hogy aztán a következő percben megint átcsapjon a fejük felett egy hullám, és a jég azonnal megjelenjen ott, ahol épp most verték le. Hamar rájönnek, hogy immár az életük a tét.

Végül pedig Therese Ann Fowler: Rendes környék c. művét ajánlom. Provokatív, mélyenszántó, fiatalos stílusú és nagyon furcsa narrációjú könyv ez, a mesélő ugyanis nem egy specifikus személy, nem egyetlen narrátor, nem E/1 és nem E/3. A mesélők itt mi magunk vagyunk, ez a mi történetünk, amit mi mesélünk el egymásnak. Az emberek története, a tiéd és az enyém, az övé és mindenki másé, hiszen mi írtuk: mi tettük a társadalmat olyanná, amilyen; és mi vagyunk azok is, akik változtatni tudnak rajta. Elsőként a borító fogott meg, ami mutatós és nagyon jól eltalált, ahogy a kandeláber feje épp csak egy picit oldalra billen, megborítva ezzel ennek a tökéletes és rendes környéknek a renoméját, elcsúfítva a kilátást. Itt nincs happy end, hihetetlen ütős, erős végkifejlet felé haladunk a regény rögös útjain. Mennyi bosszúságtól, sőt, fájdalomtól kímélhetnénk meg magunkat és egymást, ha hagynánk élni egymást! Ha nem akarnánk feltétlenül beleszólni a másik életébe, ha nem kötnének gúzsba a társadalmi konvenciók és előítéletek, és nem hibáztatnánk egymást olyan dolgok miatt, amiről abszolút nem is tehet. Mindig bele akarunk szólni más életébe, más dolgába - kivéve akkor, amikor tényleg bele kéne. Amikor bánt másokat. Főleg ha a saját családját - az az ő dolga.

Ha még ez sem elég, akkor ajánlom figyelmedbe a nemrégiben megjelent 100 legjobb könyv c. bookazine-t, amely az elmúlt két év legjobb, legsikeresebb, legkülönösebb köteteit tartalmazza, ezen kívül interjúkat és érdekességeket az irodalom világából. És ne felejts el követni minket Facebookon, hogy értesülj az újdonságokról. :)

Kellemes készülődést kívánunk mindenkinek az ünnepekre!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes