500 inspiráló túra a Föld körül

Könyvajánló - Kath Stathers: 500 inspiráló túra a Föld körül

Különleges útikönyv, mely öt kontinens 500 izgalmas helyszínére kalauzolja el az olvasót. Minden túrát írók, zenészek, művészek élete vagy művei inspirálták. Varázslatos, gyönyörű album.

241637601_4582989825087138_5220277165549112373_n.jpg

Kath Stathers összeállítása, az 500 inspiráló túra a Föld körül egy gyönyörű album, csodás fotókkal, érdekes történetekkel, mesés helyszínekkel. A kötetben hat fejezetre bontva találjuk a túrákat. Rengeteg izgalmas helyszín, melyeket különféle művészek, többek között írók, zeneszerzők, festők ihlettek. Ízelítőül mindegyikből választottam egyet, ami nekem valamiért megtetszett.

48fad85dd35a802c876a81f5e39c8684.jpg

Az első fejezet Észak- és Közép-Amerikába kalauzolja az olvasókat. Olyan helyszínek kaptak helyet a fejezetben, mint a tökéletes strandokkal büszkélkedő Ontario-tó Torontóban, a fenséges Yosemite Nemzeti Park Kaliforniában vagy páratlan látnivalókat kínáló Sziklás-hegység Kolorádóban.

Ezúttal én a sokak kedvencévé vált Anne Shirley otthonába kalauzollak titeket. Az Anne sorozat szerzője, L. M. Montgomery nagyszüleinél nőtt fel a Prince Edward-szigeten Kanadában. Regényeiben főhőse, Anne is imád ezen a gyönyörű vidéken élni. Első nap, amikor felébredt a Zöldmanzárdos-házban "térdre hullott és boldogságtól ragyogó szemmel itta be a júniusi reggel tenger csodáját". A ház a valóságban a szerző unokatestvéreinek otthona volt, mely ma kulturális központ, amely mellett két kiépített sétaút is várja a látogatókat. Az egyik elvisz a Kísértetjárta Erdőbe, a másik pedig a Lover's Lane-re viszi a kirándulókat.

1200px-che_guevara_statue.jpg

A következő fejezetben Dél-Amerikába látogatunk, ahol többek között megtalálható a Galapagos-szigetek, mely elbűvölte Charles Darwint, de sétálhatunk az argentín fővárosban, Buenos Airesben Jorge Luis Borges társaságában vagy egy drámai túrán vehetünk részt Bolíviában a 64 km hosszan elnyúló Rute del Che nevű útvonalon.

Ennek az útnak a legdrámaibb része Pucará és Quebrada del Churo között húzódik. Ez a 17,7 km-es szakasz egy kemény terep vad dzsungelen keresztül, La Higuerába érve pedig számos falfestményt, szobrot és egyéb műalkotást találunk, melyekkel a forradalmár Ernesto "Che" Guevarára emlékeznek.

Ezt követően megérkezünk Európába, ahol Verne elvisz minket a Föld középpontja felé Izlandon, sétálhatunk Oscar Wilde oldalán Dublinban, felfedezhetjük Agatha Christie szülővárosát, a devoni Torquayt vagy megismerkedhetünk a Camino de Compostelával (Szent Jakab út) Coelhoval, aki A zarándoklat című önéletrajzi regényében mesélt az itt szerzett élményeiről.

William Butler Yeats gyerekkorában minden nyarat a Lough Gill-tónál töltött, elvarázsolta a vidék, s évekkel később Londonban sétálva számos emlék töltötte el örömmel. A kötetben található séta során gyönyörködhetünk a tóban vagy a hangulatos lakatlanszigetben, az Innisfree-ben. Évekkel később London utcáit járva sokszor elárasztották az emlékei ezekről a nyarakról. Több versét is ihlette a vidék, például az Innisfree című verset, mely még az ír útlevélben is helyet kapott.

"Most fölkelek és elmegyek, mert éjjel-nappal szüntelen
hallom, hogy zúgnak a habok, a tó morajló habjai.
Országúton, utcák kövén és itt is, a szívembe benn,
még a szivem mélyében is, még ottan is azt hallani."

(Innisfree, részlet)

Európa bőséggel kínált izgalmas témákat, ami után következik Afrika és a Közel-Kelet. A '60-as években Andy Warhol gyakran megfordult Tanger városában, Marokkóban, de sétálhatunk Kairó utcáin az egyetlen Nobel-díjas arab íróval, Nagíb Mahfúz vagy megcsodálhatjuk a kertek és költők városát, Shirazt Iránban, ahol megemlékezhetünk Perzsia két leghíresebb költőjéről, Háfizról és Szádiról sírjuknál.

Választásom ezúttal a ghánai Cape Coast kastélyra esett, mert rendkívül ellentmondásos, hogy egy ilyen mesés tengerparti környezetben áll egy múzeum, ahol a történelem brutalitása tárul a szemünk elé, a gyarmatosítók könyörtelensége és a rabszolgaság. Yaa Gyasi Hazatérés című regényének egyik helyszíne, melyben megismerjük egy testvérpár történetét, ahol az egyik lányt eladják rabszolgának, a másikat pedig feleségül adják egy rabszolgakereskedőhöz.

mount-fuji-44.jpg

A következő fejezetben barangoljunk Oroszországban, ismerjük meg például Tolsztoj városát vagy vesszünk el a változatos kultúrák között Ázsiában. Sétáljunk Szentpétárvaron Dosztojevszkijjel, ismerjük meg Lahort a pakisztáni forradalom költőjével, Faiz Ahmed Faizzal vagy vesszünk Rudyard Kipling vezetésével a "hegyek királynőjében".

Másszuk meg a Fudzsit Kacusika Hokuszival! Japán legnagyobb hatású művészének egyik legismertebb fametszetsorozata a Fudzsi harminchat látképe. Változatos szemszögekből, különböző időpontokban ábrázolja a legmagasabb Japán csúcsot, melyet évente nagyjából 300 ezer ember mászik meg. Az út oda-vissza 15,3 km, de bőven megéri, mert csodálatos panoráma vár ránk odafentről.

Az utolsó fejezet pedig elrepít minket a mesés Ausztráliába. Itt tehetünk egy sétát az őslakosok művészetét jól ismerő Albert Namatjira kíséretében a Nyugati-MacDonnell-hegylánc gerincénél, megismerhetjük a Déli-Alpok vidékét, amely jópár festményét inspirálta a békeaktivista, Rita Angusnek vagy megcsodálhatjuk a szoborparkot Dunedinben a Flagstaff kilátópontnál.

A világ legnagyobb homokszigete, a Fraser-sziget megihlette a hely szépsége, lenyűgözte a táj, s így született meg egy tizenkét képből álló sorozat, mely elvisz a sziget legszebb helyeire. Mitől olyan különleges és egzotikus ez a hely? A homokdűnékből esőerdő nő, a csersavak sötétre színezik a tavakat, a homokkő sziklák pedig meglepő színekben pompáznak.

coverplc500inspirationalwalks_20210401_1404_48.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, egyenesen a kiadótól! 

Kövess minket Facebookon!

500 év felfedezőútjai

A francia főváros, Párizs igazi arca

Egy izgalmas, multikulturális város, Berlin különleges látnivalói

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes