A francia főváros, Párizs igazi arca

Könyvajánló - Sybil Canac, Renée Grimaud, Katia Thomas: 111 különleges hely - Párizs

Azt mondják Párizs a világ legszebb városa, ahol az utcákat járva mindig rácsodálkozhatunk a város pompájára és titkaira. Ez a város sokkal több a mindenki által ismert szimbólumoknál, ez a könyv pedig ezt be is bizonyítja.

A Kossuth Kiadó engem már rég megnyert magának a 111 különleges hely sorozattal. Imádom, hogy a szerzők olyan különleges látnivalókat, érdekességeket gyűjtenek össze világhírű városokról, melyek egy átlagos útikönyvben nem kapnának helyet, de ahhoz, hogy igazán megismerjünk egy várost sokuk elengedhetetlen. Ha valaki jobban el akar merülni egy nagyváros rejtett titkaiban akkor egy hétköznapi útikönyvvel kiegészítve a sorozat köteteit, tökéletes kalandban lehet része.

A sorozat négy kötetéről már írtam egy kis ízelítőt korábban, ezeket az alábbi linkeken olvashatjátok, ha eddig lemaradtatok róluk:

Különleges látnivalók a portugál fővárosban, Lisszabonban

Rejtett kincsek, páratlan látnivalók Amszterdamban

A mágikus Prága különleges helyei

Az osztrák főváros, Bécs rejtett titkai

Ezúttal is öt érdekességet választottam ki Párizs 111 különleges helye közül, de meg kell mondanom, nem volt könnyű dolgom. Rengeteg gyönyörű, egyedi, klasszikus épület, közösségi kert, parkok, kihagyhatatlan bárok, éttermek, kávézók, többek között egy különleges macskás kávézó is, színházak, gyárak, kastélyok, romok, múzeumok és a többi. Csupa olyan hely, melyek egy-egy pici lépéssel közelebb hozzák az emberhez Párizst és elsuttogják titkait. Most jöjjön egy kis szubjektív top6, azokról a helyekről, amik engem valamiért megfogtak a három szerző, Sybil Canac, Renée Grimaud és Katia Thomas által összeállított kötet szuper helyszínei közül.

anis-gras-faccca7ade-1500x850.jpg

Az Anis Gras Kulturális Központ - Likőrgyárból avantgárd művészeti helyszín

Számos helyen találkozunk elhagyatott, lerobbant, elpazarolt épületeket, ezért imádom, amit ezzel az egykori gyárral tettek. A XIX. század végén épült üzem fénykorában 4000 m²-en működött és rendületlenül készültek itt a kámforos gyógylikőrök. Száz évvel később a város megvásárolta az épületegyüttest és ez a különleges ipari műemlék a Le lieu de l'autre egyesület égisze alatt avantgárd művészeti központtá vált. Kiállítások, performanszok, hangversenyek és más kulturális események otthonává, ahol ráadásul egy házi készítésű ínyencségekkel teli étterem is várja az ide látogatókat.

Az Ars et Métiers metrómegálló - Tengermélyi álomvilág

Most pedig merüljünk el Nemo kapitány hajóján... Na jó, nem, de a következő helyszín kicsit olyan, mintha a Nautiluson utaznánk. Párizsban muszáj felszállni a 11-es vonalra és ellátogatni az Ars et Métiers állomásra. Ha becsukjuk a szemünket, majd szép lassan kinyitjuk, mintha egy tengeralattjáróban utaznánk. Gyönyörű és páratlan. Az állomás a Műszaki és Technikai Főiskola alapításának 200. évfordulójára készült. Vörösrézlap borítás, a mennyezeten hatalmas fogaskerekek, az oldalfalakon látható kerek ablakokban pedig maketteket láthatunk a Telstarról, Antoinette-ről, amerikai műholdról vagy épp a Castres és Montauban közötti vasútvonal viaduktját. Kihagyhatatlan kaland!

A Chen Zhen-kút - A víz jelképes útja

Következzen egy újabb izgalmas műalkotás, mely összeköti a francia és a kínai kultúrát Párizsban. A kínai származású elismert francia művész, Chen Zhen utolsó műve, melyet szobrászművész felesége, Xu Min készített el a tervei alapján. Egy fej nélküli sárkány, mely az Austerlitz pályaudvar mögötti, föld alatti szennyvíztisztítóból bújik elő. A tíz évik készülő műalkotás jelképezi, hogy ez a hely több mint három évszázada szorosan kötődik a vízhez. Az üveg- és acélszerkezet belsejében a nagy nyomású víz ezernyi apró fúvókából tör elő, majd áramlik az átlátszó csövekben. A Feltörő víz kútját muszáj élőben is megnéznem valamikor, biztosan lenyűgöző látvány.

A Fellah kútja - Egyiptomi kút Napóleon korából

Párizs tobzódik a kutakban, egész pontosan 262 kútja van. Ebből az egyik különlegesség, a Fellah kútja, mely a város 7. kerületében található. Ez a neo-egyiptomi stílusú kút Napóleon egyiptomi hadjáratának emlékére épült 1806-ban. Vizét egészen 2005-ig gőzszivattyú emelte ki a Szajnából, amikor leállították, mert beázást okozott a közeli metróállomáson. Különleges műemlék (egyiptomi műemlékként is szokták emlegetni), mely az egyiptomi templomok kapujára emlékeztet és egy földműves szobra áll a kapu előtt a fáraók fejkendőjében korsóval a kezében. Fölötte pedig az ókori Egyiptom szárnyas napkorongja helyett egy kiterjesztett szárnyú, császári sas kapott helyet.

bec_de_gaz_le_on_a_malakoff.jpg

Léon, a gázlámpa - Fény a múltból

Ezt a címet látva biztosan sokan csodálkoznak, hogy ugyan miért kerülhetett egy egyszerű lámpa a top5-ös listámra. A válasz egyszerű: bájos története mosolyt csalt az arcomra. Kicsit kiszakadva a főváros pörgéséből, Párizs déli külvárosában egy csendes sikátorban egy ritka műemlék ad fényt a környéken járóknak. Itt áll ugyanis a város utolsó gázlámpája, mely rendületlenül ég éjjel-nappal, hogy megőrizhessék Léon Auer találmányát. Ötven évvel ezelőtt a környék lakói mentették meg attól, hogy villanylámpává alakítsák. Léon barátai (Amis de Léon) néven létrehoztak egy egyesületet a megmentésére és szerencsére sikerrel jártak. Ennek köszönhető, hogy ma is megcsodálhatjuk este a meleg, szinte narancsszínű fényével bevont békés, régi házak között megbújó kis sikátort egy romantikus séta alkalmával.

Vámpírok és Képzeletbeli Szörnyek Múzeuma - Jujj, de félelmetes!

A legtöbb olvasónk könyvrajongó, így biztos vagyok benne, hogy van köztetek, aki rajong a vámpírokért, vérfarkasokért, boszorkányokért, démonokért, tündérekért és különféle szörnyekért. Ugye? Na, ha te is ilyen vagy, akkor ebben a nem mindennapi múzeumban (Le musée des vampires et monstres de l'imaginaire) biztosan különleges élményben lesz részed. A múzeum túlajdonosa Jacques Sirgent a gonosz történetét kutatja, könyveket ír és előadásokat tart. Mindent tud a vallásokról, temetési rituálékról, boszorkányokról és üldöztetésükről és mindemellett vámpírszakértő. Szerinte a gonosz az emberekben, nem a vámpírokban van...

111-kulonleges-hely-prizs.jpgRemélem sikerült meghoznom a kedved ehhez a páratlan gyűjteményhez, amely kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Egy páratlan főváros: Párizs, a fény városa

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes