Művészet és szerelem a berlini fal árnyékában

A nagyszerű és helyenként lázadó Thalheim család lányainak története folytatódik a Berlin nővérei című regényfolyam harmadik darabjaként. Az első és második rész két, a család életét meghatározó lány és asszony fejlődéstörténetét dolgozza fel a kereskedő dinasztia sorsával kapcsolatban, kitekintve az 1940-50-es évek nyugat-berlini történéseire, míg ebben a kötetben a legfiatalabb és egyben minden tekintély ellen lázadó Flori életét követi - méghozzá érdekfeszítően. A lány az addigi családi irányzatból kilógva követi elgondolásait felnőtt élete elképzelt irányába, maga a család pedig politikailag megosztva kerül ki a hatvanas évekből. Mondjuk, a fenti évek Nyugat-Berlinében nem nehéz a közéletben folyó tendenciákban nem egyetérteni...

Könyvajánló - Brigitte Riebe: A remény napjai

A General Press Kiadó által gondozott A remény napjai című könyv a Berlin nővérei sorozat harmadik, befejező darabja. Ahogy az első két részben, úgy a harmadikban is a család életét, megélhetését meghatározó nagyáruház előtt pózol e rész abszolút főhőse, a fiatal Flori, aki, mint emlékszünk, forrófejűsége miatt került már börtönbe is Kelet-Berlinben, ahonnan áldozatok árán sikerült csak kiszabadítani. Fiatal, tapasztalatlan és lázadó. A körülötte folyó tevékenységek igazságmagvait csak felületesen érti és látja, ezért naivitásában erősen kiszolgáltatott. Flori csak egyet tud biztosan: nem akar betagozódni a családi üzletbe semmilyen szinten sem, ő művész, s mint ilyen, szabad szellem, neki tér és levegő kell az alkotáshoz. 

A szerző, Brigitte Riebe (kiváló történész is)

Beiratkozik hát a berlini művészeti főiskolára, miután egy ceruzával vagy ecsettel és egy darab papírral már képzetlenül is csodákat tud tenni. Hatalmas reményekkel és egóval indul neki kiharcolt lehetőségéhez, de hamar koppan: önmagában a tehetség semmi, nem is olyan könnyű festeni, alkotni, mint ahogy gondolta, plusz a felnőtt szerelem sem az a fenékig tejfel, ha mindenkiről elhisszük, hogy azért, mert én jó vagyok, akkor mindenki más is az. Hát... nem! - ismeri fel Flori, és szedi össze romjait, hogy megkeresse a maga útját a kifejezésmódban, valamint a szerelemben megtalálja a többé-kevésbé igazit. Mert aki harcolt, veszíthet - de aki nem is harcol, már vesztett is.

Az NDK területébe enklávéként beékelt Nyugat-Berlinben sosem volt egyszerű az élet, pláne, miután felhúzták a berlini falat is. Erről az életérzésről tanúskodik a kötet, érintve politikai eseményeket (Kennedy  nagyhatású beszéde a schönebergi városháza előtt), popkultúrát (Marlene Dietrich, Beatles), de egy-egy jelenet erejéig megjelenik a család irányítása alatt lévő ku'dammi divatnagyáruház majdani konkurenciája is, a híres, későbbiekben európai nagyságúvá nőtt csomagküldő szolgálat, az Otto is a maga katalógusaival. 

A sorozat befejező része nagyszerűen ötvözi a történelmi-, romantikus-, és a családregény műfajait, páratlan kikapcsolódást ígérve a fentiek rajongó olvasóinak. Mindenki megkapja a magáét, ami miatt érdemes kézbe venni a Berlin nővérei sorozat harmadik darabját.

A sorozat előző részeiről itt olvashatsz.


A kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Cím: Berlin nővérei 3. - A remény napjai
Eredeti cím: Die Schwestern vom K'damm 3. -- Tage der Hoffnung
Szerző: Brigitte Riebe
Fordító: Berecz Zsuzsa
Kiadó: General Press Kiadó
Sorozat: Berlin nővérei
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2021. március 29.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634524755
Méret: 197 mm x 137 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes