Rejtett kincsek, páratlan látnivalók Amszterdamban

Könyvajánló - Thomas Fuchs: 111 különleges hely - Amszterdam

"A kuriózumokban gazdag Amszterdam olykor még a helyiek elől is rejtve maradt kincsei tárulnak fel előttünk. Ha ezzel a könyvvel járjuk be a csatornák városát, garantáltan minden képzeletet felülmúló élményben lesz részünk."

Kossuth Kiadó 111 különleges hely sorozatával ezúttal Amszterdam zegzugos utcáinak izgalmas látnivalóihoz juthatunk el. Számos kihagyhatatlan hely van a holland fővárosban. Többek között a Rijksmuseum, ami alatt el is kerékpározhatunk, a Van Gogh Múzeum, ahol a világ legnagyobb kiállítása található a mester munkáiból, vagy a Dam tér és Anna Frank háza. Ezeket mind megtaláljuk egy átlagos útikönyvben, melyet tökéletesen kiegészít Thomas Fuchs könyve, mely a város rejtett kincseit mutatja meg az olvasóknak. Ezek közül hoztam nektek párat kedvcsináló gyanánt.1479110790_amsterdams_condomerie_15_photos_1.jpg

A Condomerie - Gumi minden méretben és formában

Amszterdamban található a világ első óvszerüzlete, a Condomerie, mely 1987. május elsején nyitott meg. Akkoriban nem volt elterjedt az óvszer, mert kínos volt megvenni, ráadásul jóformán semmi információ nem volt róla. Viszont a világon egyre többet beszéltek a végzetes betegségről, az AIDS-ről, amely megelőzhető óvszer használatával. A megnyitásnak hatalmas, tabudöngető hírértéke volt, pláne, hogy két asszony vezette a boltot, akik egy barátságos hangulú, szívélyes kiszolgálású boltot vezettek. Az üzlet manapság is rendkívül népszerű, a választék pedig parádés. A fenti képen a kirakatból láthattok egy részletet.

Az EYE - Egy rakás film Hollandiából

A legtöbb utazó leragad a belvárosi látnivalóknál, pedig akad látnivaló azon túl is. Az északi oldalon alig találni izgalmas látnivalót, ezért ragadt rá a "Szibéria" gúnynév, de azért mégis akad amiért érdemes ellátogatni arra. Például északon található az EYE Filmintézet, melyet 2012-ben nyitott meg Beatrix királynő. Hollandia legnagyobb filmgyűjteményével büszkélkedhet az intézet. Több mint 46 ezer filmkópia, közel félmillió fénykép és több tízezer jelenetfotó, forgatókönyv és más filmtörténeti tárgy található itt. Ha engem kérdeztek, már ezért a különleges épületért érdemes elmenni a környékre.

vro-05.jpg

A Vrolik múzeum - Rémségek kamrája

Gerardus Vrolik az anatómia professzora hihetetlen szenvedéllyel viseltetett szakmája iránt. Olyannyira, ha a keze ügyébe került egy deformált koponya, akkor az a polcára került. Sikerült fiára is átragasztani szenvedélyét, William is anatómus és patológus lett. Az anatómiai abnormitások, magzati fejlődési rendellenességek kifejezetten érdekelték. Különleges gyűjteményük már amszterdami egyetem tulajdonában áll. Ezek a formaldehidben őrzött embriók és testrészek néha elég ijesztően festenek, de ezek a kiállítási "tárgyak" ma is a tudományt szolgálják.

A diákkonténerek - Vajon megéri?

Mint a legtöbb nagyvárosban, Amszterdamban sem könnyű a diákok sorsa. Pénzük nem sok, a lakhatás pedig méregdrága. A probléma enyhítésére egy profi építészcsapat megtervezett egy különleges lakónegyedet. Felállítottak 380 konténert látványos elrendezésben, a holland nemzeti zászló színeire fejtették őket és apró apartmanokká varázsolták mindet. Az egyenként 24 négyzetméteres kis otthonokban saját fürdő, wc, konyha és egy hálószoba található. A terv az volt, hogy a konténerek csak ideiglenesen lesznek a kikötőben, de aztán olyan népszerűvé váltak az olcsó szállások, hogy a város úgy döntött maradnak. Sőt, ez az újszerű diákszállás azóta felütötte fejét más európai nagyvárosban is.

Az Amstelpark szélmalma - Don Quijote egyik utolsó ellensége

A szélmalmok története egészen a 12. századig nyúlik vissza Hollandiában. Fénykorukban 10 ezer is működött belőlük az országban. Aztán jött az ipari forradalom, a gőzgépek és az addig zseniálisan működő malmokra már nem volt szükség. Hollandiában nem csupán lisztőrlésre használták őket, hanem a malmok segítségével szivattyúkat üzemeltettek, melyekkel vizes területeket csapoltak le, hogy azokat termőföldként tudják hasznosítani. De a hajóépítéshez szükséges fafűrészeléshez, a papírgyártáshoz szükséges rongyok őrlésére és lenolaj sajtolására is használták őket. Ezek után én nagyon meglepődtem, hogy mára csupán közel 1200 látható belőlük elszórtan az országban, Amszterdamban és környékén pedig csak 8 malom áll, ezek közül látható az egyik a fenti képen, mely az Amstelpark éke.

111-kulonleges-hely-amszterdam.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Fordította: Sólyom-Leskó Annamária, Szkladányi András

Kövess minket Facebookon!

A sorozat korábban megjelent köteteiből itt kaphattok kis ízelítőt:

Különleges látnivalók a portugál fővárosban, Lisszabonban

Bécs különleges helyei, rejtett titkai

Prága különleges helyei

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes