A százéves legendás beatköltő: Lawrence Ferlinghetti

 Könyvajánló - Lawrence Ferlinghetti: Kicsi Fiú

"A híres beatköltő századik születésnapja előtt megírta irodalmi testamentumát – egy olyan önéletrajzi regényt, amelyben nemcsak saját életét tekinti át, hanem katasztrófa felé sodródó civilizációnk állapotát is."

Lawrence Ferlinghetti beatköltő tavaly töltötte be 100. életévét, amelyet megkoronázott egy önéletrajzi regénnyel, mely nem is igazán regény, hanem egy különleges életút érdekes története, egy életmű példás lezárása (vagy sem, hisz még meglepheti a rajongókat egy újabb kötettel). A pasi a beatköltészet legendája, emellett festőművész, aktivista és a világhírű City Lights Booksellers és Publishers alapítója

Nem volt könnyű gyermekkora. New Yorkban született, anyja képtelen volt gondoskodni róla, így került először a nagynénjéhez, megjárta Franciaországot, onnan árvaházba került, de később egy gazdag, idős házaspár magához vette a fiút és sajátjukként tekintettek rá. Ez nagyon kemény lehetett egy gyereknek és a kötet során többször visszatér gyermekkori traumáihoz, árvaságához.

Aztán jöttek az iskolák, az Észak-Karolinai Egyetem, ezután pedig csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetéhez. Megjárta a poklot a világháborúban, Nagaszaki, majd a D-nap után pacifistaként tért vissza az Államokba. A D-napról nagyon durva részletes képet kapunk. Az egész kötet tele van szenvedéllyel, de bőven találunk szomorú, fájdalmas részeket, miközben elemzi az emberi fajt, amely a bolygót és önmagát is pusztítja.

dfb4ee94d232e78a16639738f8777426_1.jpg

Újságíróként is tevékenykedett, lediplomázott a Columbián, majd Párizsban folytatta egyetemi tanulmányait, aztán visszatért az Államokban, ahol megalapította könyvesboltját és kiadóját. A konzervatív San Fransico okozott fejtörést a költőnek. Meggyűlt a baja a törvénnyel, amikor kiadta Allen Ginsberg Howl című kötetét még le is tartóztatták. Többször említi a beat-irodalom legnagyobb alakjait, Ginsberget, Kerouac-ot, Burroughs-t. Ferlinghetti pedig Coney Island of the Mind című kötetével felírta magát a kor legjobb beatköltői közé. Ez a kötet ugyanis minden idők egyik legtöbb példányban elkelt verseskötete.

Lawrence Ferlinghetti az amerikai kultúra ikonikus alakja, költő, író, festő, könyvkiadó, aktivista, szabadgondolkodó, pacifista és még számos dolgot lehetne sorolni. Még ma is tiszta fejjel gondolkodik, aktív életet él, felolvasásokat tart. Könyvéből süt a száz évnyi tapasztalat, sokakat inspirálhat egy ilyen életút.

A Kicsi fiúban egy különleges, egyedi stílussal ismerkedünk meg, de ami a legjobban tetszett, hogy egészen a gyerekkorától indulunk, menet közben pedig vannak olyan életszakaszok, melyekről aprólékosan, részletesen beszámol, míg más időszakokról alig olvashatunk. Közben kapunk verseket, anekdotákat, tudományos értekezéseket és egy darabka politikát. Bár nem ismertem Ferlinghetti munkásságát, élvezettel vesztem bele száz év páratlan történetébe. Azoknak, akik még sosem hallottak a munkásságról is élvezetet fog nyújtani, hiszen egy lebilincselő történet még akkor is, ha néhol voltak részek, amik kevésbé kötöttek le.

ferlinghetti_kicsifiu_72dpi.jpgKöszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak!

 

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Fordította: M. Nagy Miklós

Kövess minket Facebookon!

Vajon a nagy Houdini kém volt?

Ki ölte meg Jimmy Hoffát?

Az ember, akinek egyetlen képe többet ér, mint Picasso életműve

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes