Egy páratlan főváros: Párizs, a fény városa

Könyvajánló - Párizs (Marco Polo)

Párizs, a szerelem, a művészet,
a gasztronómia, a divat
és a fény városa

Marco Polo sorozat egyik legújabb darabja ismét egy mesés fővárosba kalauzolja el az olvasókat. Ezúttal Párizs, a szerelem, a művészet, a gasztronómia, a divat és a fény városa a célpont. Tökéletes egy tavaszi andalgáshoz. A kötet ezúttal is hozza a szokásos színvonalat: izgalmas látnivalók, tuti tippek vásárlásra, szállásra, étkezésre, esős napokra, lazulásra, egy kellemes esti koktélozásra, ráadásul élménytúrákból sincs hiány. Mindehhez jön némi ötlet gyerekkel utazóknak, egy kis gyűjtemény hasznos linkekkel, appokkal, blogokkal, összefoglaló az ünnepekről, eseményekről. Végezetül pedig hasznos tanácsok, egy szótármelléklet a legfontosabb kifejezésekkel, majd egy elengedhetetlen térképmelléklet. Mindez kis méretben kedvező áron. Várhatunk ennél többet egy útikönyvtől? Most pedig jöjjön pár izgalmas látnivaló kedvcsinálónak, melyeket a kötetből szemelgettem.

A kötet Párizs belvárosát öt zónára osztotta, most mindegyikből mutatok néhány látnivalót. Az első zóna Az Eiffel-torony és az Invalidusok. Ez a zóna lefedi Párizs nyugati felét, ahol, mint a nevéből már kitalálható, található a világhírű 300 méter magas torony a város jelképe. A torony az 1889-es világkiállításra és a francia forradalom századik évfordulójára épült és az eredeti tervek alapján csupán 20 évig állt volna, ám végül a fennmaradása mellett döntöttek. Mázli! :) Aztán itt található az Invalidusok palotája, mely Versailles után a második legnagyobb gigantikus épületegyüttes, melyet XIV. Lajos uralkodása idején emeltek. De kihagyhatatlan látnivalók sorát bővíti a Modern Művészeti Múzeum, a Quai Branly Múzeum, a Rodin Múzeum és az 1937-es világkiállításra épült csarnok, a Palais de Tokyo is.

A következő zóna címe: Végig a Champs-Élysées-n. A világhírű sugárút a Carrousel du Louvre kis diadalívével kezdődik, végül messze, a város nyugati felében a La Défense negyed óriási, modern boltívével, a Grande Arche-sal zárul. A kötet tizenhárom látnivalót emel ki a zónában, többek között itt található az Arc de Triomphe, a város luxusüzleteivel teli sugárútja, az Avenue Montaigne, Párizs legkáprázatosabb hídja, a Pont Alexandre III és természetesen nem maradhatott ki a világ legnagyobb területű múzeuma, a Louvre sem, ahol olyan kincseket óvnak, mint a milói Vénusz vagy Leonardo da Vinci Mona Lisája.

Aztán elérkezünk a Sentier negyedbe, amely egykor Párizs posztókészítő negyede volt, ahol ma nagy divatcégek számára varrják a ruhákat. A zóna öt neves látnivalót rejt, melyek közül az első a Galerie Vivienne, melyet a párizsi passzázsok királynőjeként tartanak számon és, ahol üvegkupolák alatt, mesés mozaikpadlón sétálhatunk az elegáns üzletek között. Ezután megismerkedünk a La Madeleine templomával, a pazar Párizsi Operával, a Királyi Palotával és annak ámulatba ejtő kertjével, mely egy csendes oázis a nyüzsgő városközpontban és egy jellegzetes, szabályos négyszög alakú teret, a Place Vendôme-öt.

A következő zóna A Les Halles-tól a Bastille-ig. Ebben a részben 8 látnivalót emel ki a szerkesztők, többek között a 20. század művészetének kedvelőinek ajánlott Pompidou Központ, a Marais negyedben található Picasso Múzeum, mely a mintegy ötezer kiállítási tárgyával Pablo Picasso műveinek a legnagyobb gyűjteményét mondhatja a magáénak, de megnézhetjük a házat is, ahol Victor Hugo élt és alkotott 1832 és '48 között. Akadnak itt dokumentumok, tárgyak, bútorok valamint Hugo festményeiben is gyönyörködhetünk.

pantheon_of_paris_007.jpg

És el is érkeztünk az ötödik és egyben utolsó zónáig: A Rive Gauche a szigetekkel. Ebben a zónában emelkedik a Notre-Dame-székesegyház, mely környékével együtt a felújítások miatt zárva tart várhatóan a következő öt évben, de a Szajna hidairól megcsodálható. A zóna éke a Paris-Sorbonne Egyetem közelében található Luxembourg-kert, mely Párizs központjának legismertebb parkja, itt található a francia szenátus székháza. Majd a 3. századi római termák mellett álló késő gótikus városi palotát érdemes megszemlélni, mely otthont a a Középkori Mávszet Nemzeti Múzeumának. Miközben a város utcáit rójuk érdemes felfelé is tekinteni, ugyanis a Sainte-Geneviéve-dombon láthatjuk a hatalmas kupolás Panthéon-t, mely számos francia híresség végső nyughelye, egy páratlan mauzóleum.

1782841.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Barcelona páratlan fekvésű és szépségű város

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

New York, a város, amely soha nem alszik

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes