Egy izgalmas, multikulturális város, Berlin különleges látnivalói

Könyvajánló - Lucia Jay von Seldececk, Carolin Huder, Verena Eidel: 111 különleges hely - Berlin

Berlin egy izgalmas, sokszínű város, számos érdekes felfedeznivalóval, melyek némelyike még talán a helyiek előtt is rejtve maradt...mostanáig.

cities-berlin-artistic-wallpaper-preview.jpg

Egy újabb klassz kötetet mutatok nektek a Kossuth Kiadó égisze alatt megjelent 111 különleges hely című sorozatból. Ebben a kötetben a német multikulturális város, Berlin rejtett kincsei kerültek bemutatásra. A sorozat öt részéről már olvashattatok nálunk, ha lemaradtatok az alábbi linkeken pótolhatjátok:

A francia főváros, Párizs igazi arca

Különleges látnivalók a portugál fővárosban, Lisszabonban

Rejtett kincsek, páratlan látnivalók Amszterdamban

A mágikus Prága különleges helyei

Az osztrák főváros, Bécs rejtett titkai

Olvastam már Berlinről többször is, mégis rengeteg érdekességet találtam a kötetben, melyekről sosem hallottam még. Ez a kötet is tökéletes kiegészítést nyújt egy átlagos útikönyv mellett, ha valaki töviről hegyire szeretné bejárni a város legfontosabb látnivalóit és olyan különleges helyszíneket, mint a Biesdorf-kastély vagy a Naturpark Südgelände, ahol a vadon visszafoglalta helyét ott, ahol egykor a hatvan egymás mellett található vágányon suhantak a vonatok. Ebben a posztban ízelítőül mutatok már érdekességet. Remélem kedvet hoz a kötethez, ha épp azt tervezed, hogy megismerkedj Berlin titkaival.

A Bücherwald - "Veszíts el egy könyvet!"

Elsőként egy olyat választottam, ami minden könyvmolynak tetszeni fog. Legtöbben hallottunk már a "Veszíts el egy könyvet!" mozgalomról, melynek a mottója: "adj új életet könyveidnek ahelyett, hogy a polcon porosodnának". Ennek részeként hozták létre a Bücherwaldot a Sredzkistraßén. A németül tudók már le is fordították magukban, hogy a neve annyit jelenti könyverdő. És most képzeljetek magatok elé farönköket, melyekbe kis rekeszeket vájtak, kaptak szép kis ajtókat és ezekbe a fakkokba bármikor betehetünk egy könyvet vagy akár ki is vehetünk egyet. Szerintem nagyon cuki megoldás.

A Märchenbrunnen - Találkozás gyerekkorunk ismert szereplőivel

Berlinben járva kötelező látnivaló a "tündérmesék szökőkútja", ahol 106 mesefigura szobra repíti vissza a látogatókat a gyerekkorba. Láthatjuk itt többek között a Grimm testvérek leghíresebb mesealakjait, Piroskát és a farkast, Jancsit és Juliskát, a békakirályt, Hamupipőkét, Csipkerózsikát, Hófehérkét és a törpéket vagy Csizmást, a kandúrt. Itt sétálva egy eleven, izgalmas mesevilágba cseppenünk. A szoborpark 1913-ban nyitotta meg kapuit, de a második háború után számos szobor eltűnt, megrongálódott. 2007-ben Berlin, az Európai Unió és magánszponzorok segítségével sikerült összeszedni a pénzt a helyreállításra és azóta a város különleges éke.

A Mittelmeerhaus - A páfrányfák katedrálisa

Berlin botanikus kertje (Botanischer Garten) mindig különleges kaland, de azt mondják télen érdemes ellátogatni oda és megcsodálni a jégkirálynő kastélyát idéző Mittelmeerhaus-t ("Földközi-tenger ház"), amikor a sokszögletű üvegtornyokon megtörő napsugár ezerszeresen vetül a havas tájra. Ha pedig kigyönyörködtük magunkat az épületben a mediterrán üvegházban gyönyörű trópusi növények között melegedhetünk, miközben élvezzük a földközi-tengeri fűszeres és földes-köves illatokat. Lenyűgöző látványt nyújt a szecessziós díszekkel ellátott katedrális, benne a plafonig érő ciprusfákkal.

99_big.jpg

35854677jy.jpg

A szerelmesek padja - Pőre kényelem Európa legszebb metróállomásán

Kicsit bajban voltam, hogy ez bekerüljön-e a posztba, de úgy döntöttem kellően megosztó és érdekes. Kivételesen két képet láthattok a bekezdés előtt. Az elsőn látható Dahlem-Dorf metróállomás, ami szerintem izgalmas, hangulatos, szép. II. Vilmos császár 1913-ban úgy döntött, hogy az ideérkezőket fogadja vidékies hangulat, ezért építettek egy csodálatos, faszerkezetes, nádfedeles házat állomásépületnek. Szerintem telitalálat, imádom. És itt található a második képen látható fából készült, sötétre festett pad, mely egy férfit és két nőt formáz, meztelenül. Aki itt leül, választhat, hogy egy péniszre huppan vagy a hátát gömbölyded keblek masszírozzák. Ötletem sincs, hogy az ódon hangulatú állomást és az egzotikus padot a pőre hármassal miként hozták össze, de figyelemfelkeltésre tökéletes párosítás.

korea.jpg

A Koreanischer Garten - A gonosz szellemeknek kint kell várakozniuk

Zárásként pedig következzen egy darabka Ázsia, ugyanis Berlinben található A világok kertjei (Gärten der Welt), ahol több ország kertje található egymás mellett. A kötetben kiemelték a szöuli kertet, ahol egy mesés világba cseppenünk, de a legtöbb embert biztosan mosolyra fakasztják a bejáratnál található bohókás szellemoszlopok, melyeknek fontos szerep jut a koreai hitvilágban, ahol a sámánkultusz még ma is eleven. A totemszerű oszlopok a kert őreiként magasodnak a bejáratnál és az a dolguk, hogy megakadályozzák a gonosz szellemek behatolását a faluba. A kertben megismerkedhetünk ezzel, az európai ember számára ismeretlen világgal, ahol ráolvasásokkal védik meg a falu lakosait a tűztől, árvíztől és betegségektől.

Remélem sikerült kedvet hozni a könyvhöz, vele együtt egy kis berlini kiránduláshoz. Még nem jártam ott, de nálam tervben van, hogy ezt a várost is megnézzem magamnak. Mindenesetre a tökéletes útikönyveim már megvannak hozzá. :)

111-kulonleges-hely-berlin.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Berlin, a napról napra változó multikulturális város

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes