Letűnt korok, elveszett városok

 Könyvajánló - Sarah Bankes (szerk.): Letűnt ​korok, elveszett városok

Letűnt korok, elveszett városok lebilincselő rejtélyei egy különleges albumban: hogyan épültek fel, kik laktak bennük, és mi okozta a vesztüket?

fokep11.jpg

A Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg Sarah Bankes igényes szerkesztésével a Letűnt korok, elveszett városok című gyönyörű, igényesen összeállított, keménykötéses album, mely különleges kalandra viszi az olvasót olyan városokba, melyek egykor virágzó, varázslatos helyek voltak, de romjaik ma is tanúskodnak egykori lakóik építészeti, művészeti és műszaki tudásáról.

Számos civilizáció nyomai tűntek volna el, ha nincsenek lelkes kalandorok, régészek, akik romvárosok sokaságát tárták fel az elmúlt évszázadokban. Ezek közül került bele néhány izgalmas helyszín. Többek között Trója, Babilon, Pompeji, Petra, Tikal és a Machu Picchu.

A kötetben gyönyörű fényképek, illusztrációk, térképek mesélnek ezekről a letűnt civilizációkról. Megismerhetjük az okokat, amelyek egy város elveszetté válásához vezetnek. Olvashatunk természeti csapásokról, háborúkról, járványokról és emellett azt is megtudjuk miként találtak rá véletlenül vagy komoly régészeti kutatómunka árán egy-egy paradicsomra dzsungelek mélyén vagy föld alá temetve.

Néhány elveszett városról azt hitték, csupán mítoszokban létezik. Ilyen volt például Trója városa is, mely az ókori görög világ középpontja volt. Egészen a 19. század végéig csak a képzelet szüleményének tartották, mígnem egy német kereskedő, Heinrich Schliemann fel nem fedezte. Üzleti tevékenységével hatalmas vagyonra tett szert és elhatározta, hogy felkutatja a mitikusnak hitt várost. Számos ásatás után rá is bukkant a mai Törökország területén, majd élete nagy részét annak szentelte, hogy kiássa a várost.

1215.jpg

A könyv segítségével tehetünk egy sétát Babilonban, ismerkedhetünk Mezopotámia történelmével, gyönyörködhetünk a csodálatos Istár-kapuban és megcsodálhatjuk a legendás kereskedővárost, a hindu és buddhista tanok egyetemi központját, Taxilát is. A történetírás és a mítoszok is megörökítették Karthágó városát, mely a Római Birodalom legnagyobb vetélytársa volt. Antonius fürdői a mai napig fennmaradtak a termák közül. És így festett egykor a part menti metropolisz:

karthago_hafen_rekonstruktion_2009-04-11_15_20_32.jpg

Egy ilyen gyűjteményből nem maradhatott ki az apokaliptikus méretű természeti csapás pusztította Pompeji története, a Perzsa Birodalom fővárosának, Perszepolisznak a virágzása, bukása és feltárása, s bár Nagy Sándor felégettette a várost, számos pontja ma is megmaradt és a romok árulkodnak róla, hogy milyen hatalmas építmény lehetett fénykorában.

Egyik személyes kedvencem is helyet kapott a kötetben, ez pedig nem más, mint a homokkőből faragott lenyűgöző Petra. Páratlan építészeti és mérnöki tudásról árulkodik a szinte bevehetetlen sziklába vájt város. Ez a különleges hely az egyetlen az UNESCO világörökségi listán, mely a kulturális és a természeti listán is helyet kapott. Szűk szurdok, ahol megcsodálhatjuk a királyi halotti templomot, az Al-Haznát, a színházat, urnasírokat, palotákat, kolostort. Mesébe illő, ámulatba ejtő hely.

A világban több helyen is bukkantak a dzsungel mélyék maja kincsekre, elveszett városokra, mint például Palenque, Tikal és Calakmul. Olvashatunk a kötetben Ktésziphonról is, mely Irak egyik leghíresebb történelmi emlékhelye, majd Törökország és Örményország határára is ellátogatunk, ahol megtalálható az egykor 1001 templom városaként ismert Ani, mely mára szellemvárossá lett folyamatosan omladozó falakkal, melyek lassan a természet martalékává válnak. Nem maradhatott ki egy ilyen albumból az Elveszett Város, Ciudad Perdida sem. Az egykor fenséges civilizáció leszármazottai mai is élnek és örömmel osztják meg őseik történeteit.

A szerkesztő elrepít minket a pazar Angkorba is, melynek gyönyörű templomai évszázadokon át hevertek a kambodzsai őserdő mélyén elfeledve. Olvashatunk virágzásáról, működéséről, a páratlan műszaki és művészi teljesítményről és megismerhetjük a város bukását is, miközben gyönyörködhetünk a maradványokról készült fotókban.

Igazi különlegesség is bekerült a gyűjteménybe, ez pedig nem más, mint az elveszett afrikai város, Zagy-Zimbabwe, amely ledöbbentette a régészeket. Nem gondolták, hogy Afrikában a 11. században képesek voltak ilyen építkezésekre. A kontinens egyik legnagyobb ősi építménye is itt található, ez a Nagy Karám, mely körbeveszi a várost majdnem egymillió darab kőből épült. Megismerhetjük még az egykor csillogó, a bőségről híres Vidzsajanagart (Győzelem Városa) is, melyet az évszázados háborúskodás és a fosztogatók pusztítottak el. India legrejtélyesebb romvárosa ma az UNESCO védelme alatt áll és folyamatosan vonzza a régészeket, akik küzdenek a feltérképezésért és megőrzésért.

Az inkák festői környezetben található városa, a Machu Picchu rengeteg izgalmat és számos titkot hordoz. Rengeteg kulcsfontosságú nyomot, leletet találtak már, ezekről olvashatunk is az albumban, de még így is több a kérdés az egykor itt élőkről, mint amennyi választ adtak a pazar építészeti romok. Több elmélet is van azzal kapcsolatban, hogy vajon miért építették és arról is, hogy miért hagyták magára ezt a hihetetlen mérnöki tudással megépített várost.

Az album végén még olvashatunk rövid ismertetőt tizenhárom további romvárosról. Gyönyörű térképek, illusztrációk, fotók, érdekes tudnivalók az egykor pezsgő városok életéről és azok újra felfedezéseiről. Az évszázadok során feltárt romvárosok mind mesélnek. Kalandos történetük bővelkedik győzelmekben és tragédiákban is, de egy közös van mindegyikben: mind fontos tanulságokkal szolgálnak a ma embere számára.

borito_17.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Várak és erődtemplomok a Kárpát-medencében

Mesés nemzeti parkok a világ minden tájáról

Öt kontinens gyönyörű és különleges látnivalói egy mesés albumban

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes