Várak és erődtemplomok a Kárpát-medencében

Könyvajánló - Fucskár Ágnes, Fucskár Jószef Attila: Várak és erődtemplomok a Kárpát-medencében

A Kossuth Kiadó egy gyönyörű albummal ajándékozta meg a várépítészet rajongóit. Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila egy különleges albumot állított össze, melyben a Kárpát-medence 150 jelentős várát, várkastélyát és erődtemplomát mutatják be.

Évezredes múltra tekint vissza a régió várépítészete. Számos gyönyörű épület lett a háborúk martalékává, de az utóbbi évtizedekben rengeteg romot igyekeztek restaurálni, hogy a múlt árnyékában sétálhassunk és a falak mesélhessenek nekünk. Ezek az épületek mind a kulturális örökség fontos részei, ráadásul szuper kirándulási célpontok.

A kötetben a szerzőpáros tíz fejezetben mutatja be ezeket a pazar épületeket. Megismerjük Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Szlavónia, Északnyugat-Horvátország, Muravidék, Burgenland, Magyarország, Felvidék és Lengyelország néhány jelentős építészeti kincsét. Imádom a várakat, kastélyokat, szeretek utazni és volt szerencsém többet is élőben megcsodálni már, de jó kis tervnek tűnik apránként bejárni mindet. Ízelítő gyanánt mutatok néhányat a kihagyhatatlan látnivalók közül.

Szegedről három óra autózással elérhető Hunedoara, magyar nevén Vajdahunyad, ahol Erdély egyik legimpozánsabb gótikus várkastélya található. A vajdahunyadi várban töltötte Mátyás király élete nagyobb részét, s ezidő alatt egy díszes palotává avanzsált birtokközpontból. Impozáns lovagterem, kápolna, reneszánsz freskók. Hála a renoválásnak a látogatók ma egy gyönyörű épületbe sétálhatnak be.

Alig fél órányira a letenyei határátkelőtől található Varaždin (Varasd), ahol a XII. századi Öreg vár várja. a kíváncsi látogatókat. Izgalmas múlttal büszkélkedhet, hisz egykor fontos védműként szolgált a törökök elleni harcokban, később a gótikus erődöt reneszánsz vízivárrá alakították, majd a XVI. századtól az Erdődyek és az uradalom birtokában kényelmes kastély lett belőle, hogy végül 1925-től városi múzeumként szolgáljon.

Burgenland egyik gyöngyszeme Güssingben található, mely kevesebb, mint egy órányira található Szombathelytől. A németújvári vár egy bazaltkúpról uralja a környéket. A vár a XII. században épült és számos alkalommal cserélt gazdát. Többek között Károly Róbert és a Batthyány család is magáénak tudhatta. A várfalakról hangulatos panoráma tárul elénk, a várban pedig vár minket egy ódon gótikus várkápolna, fegyverraktár és érdekes kiállítások.

Zárásként egy olyan vár következik, melyet már a környezet miatt is érdemes felkeresni. Össze lehet kötni a várlátogatást egy kis túrával a természetben. Budapesttől 200 km-re található Slovenská Ľupča (Zólyomlipcse), Garam völgyének éke, ahol a 375 méteres hegyen álló vár egykor királyi, később királynéi birtok volt. Az Alacsony-Tátra lábánál álló vár jó állapotban maradt fenn és szerencsére ma is látogatható tárlatvezetés keretein belül.

Ez egy gyönyörű, igényes album, kiváló gyűjtőmunka eredménye, melyet a szép képek tesznek teljessé. Maradt egy kis hiányérzetem, mert egy kicsit több információ szerintem elfért volna benne az építmények stílusáról, történelméről. Ettől függetlenül ez egy izgalmas válogatás a Kárpát-medence kincseiből, mely kedvcsinálónak tökéletes. Aki szereti a történelmi helyeket, biztosan örömét fogja lelni benne.

039fucskrvraktblabortkktett_20201019_1308_55.jpg

A kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Gyönyörű kastélyok, a magyar építészet remekművei

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes