Mesés nemzeti parkok a világ minden tájáról

Könyvajánló - 77 nemzeti park

Egy gyönyörű album,
öt földrész,
77 páratlan természeti csoda.

77_nemzeti_park.jpg

Ventus Libro Kiadó egy izgalmas sorozatot indított tavaly, melynek első kötete a 77 csodálatos úti cél. Abban a kötetben többségében ember alkotta különleges látnivalókról olvashattunk érdekességeket egy gyönyörű albumban, mesés fotók kíséretében. Íme egy kis ízelítő a kötetből:

77 csodálatos úti cél

A sorozat második kötete a 77 nemzeti park, ahol a természeti csodáké a főszerep. A kötetben öt földrész 77 páratlan természeti csodáját ismerhetjük meg. Sajnos az ember rengeteg kincset tönkretett, de ez a kötet is bizonyítja, hogy szerencsére akadnak még helyek, melyeket sikerült megóvni a pusztulástól. Ezúttal is egy igényesen összeállított albumot vehet a kezébe az olvasó rengeteg információval és pazar képekkel társítva. Ízelítőül jöjjön néhány szépség a kötetből.

aluz-ruta-naturalista-por-tenerife-y-la-gomera-en-semana-santa-23019.jpeg

Babérfák dzsugele - Garajonay Nemzeti Park (La Gomera, Spanyolország, Európa)

Gomera egy kisebb sziget, mely a Kanári-szigetekhez tartozik Spanyolországban. Gyönyörű, dús növényzet tarkítja ezt a szigetet, mely egy gyakorlatilag egy nem aktív vulkán. A szigeten található a 40 négyzetkilométer nagyságú Garajonay Nemzeti Park, melyet azért hoztak létre, hogy megmentsék a babérlombú erdőket. A park az UNESCO világörökség listájára is felkerült. Számos növény- és galambritkaság él a szigeten. Mintegy 400 olyan növény él a parkban, amely csak a Kanári-szigeteken, illetve csak Gomerán fordul elő. Állatvilág is különleges, az őshonos emlősöket csupán négy denevérfaj képviseli, kígyók nincsenek, viszont az itt élő mintegy 30 madárfaj között igazi ritkaságokra bukkanhatunk, mint például a szürkefarkú babérgalamb.

Az orrszarvú sikertörténete - Kaziranga Nemzeti Park (Közép-Assam, India, Ázsia)

Az indiai orrszarvú az indiai szubkontinensen mindenhol elterjedt volt, de a csökkenő élettér és a vadászat eredményeként a XX. század elejére már csupán 200 példány maradt belőle. 1905-ben Közép-Assam egyik vadászterületét védetté nyilvánították, itt hozták létre később a Kaziranga Nemzeti Parkot. A faj még mindig veszélyeztetett, de a rezervátumnak hála mára 2400 egyednek ad otthont a négy folyó által átszelt nemzeti park. De nemcsak az orrszarvúak találtak itt menedéket, ugyanis az itt élő 35 emlősfaj közül 15 fenyegetettnek számít, mint például az ázsiai vízibivaly, az indiai elefánt vagy a bengáli tigris. A parkba november és február között érdemes ellátogatni, hogy egy izgalmas szafari keretén belül megcsodálhassuk a gyönyörű állatokat és a lenyűgöző madárvilágot.

A világűrből is látható élő építmény - Great Barrier Reef (Ausztrália)

A 20 millió éves alapokon található Nagy-korallzátonyt felépítő korallállatkák a legősibb élőlények közé tartoznak. 1981 óta az UNESCO világörökség része, területén több nemzeti parkot is kialakítottak. A korallzátonyok a trópusi viharok hatásait enyhítik, ráadásul sokszínű élővilágnak adnak otthont. 2-400 korallfaj dolgozik folyamatosan a építésen és a regenerálódáson, miközben kétezernél is több növényfaj, 30 cetféle, 17 tengeri kígyófaj és a veszélyeztetett tengeri teknősök hat faja, valamint több mint 1500 halfaj és 5000 puhatestű faj teszi a Nagy-korallzátonyt egy színpompás mesebeli hellyé.

Vízfüggöny-panoráma, Iguaçu Nemzeti Park (Brazília és Argentína, Amerika)

Az Iguaçu-folyó 1320 kilométert teszt meg mielőtt Brazília, Argentína és Paraguay határainak találkozásánál a Paraná folyóba ömlene. De a torkolat előtt egy geológiai törésvonal mentén az U alakú Ördögtorok-szakadékba zúdul. A mesés zuhatag mindkét oldalán UNESCO védelme alatt álló nemzeti park várja a látogatókat. A vízesés 270-nél is több kisebb-nagyobb vízesésből áll, ahol a legmagasabb 82 méter. Brazil és argentin oldalon is számos kiépített lépcső, palló és híd ad lehetőséget, hogy megcsodálhassuk a természet eme csodáját, ráadásul a közelben fekvő néhány szigetecskét is meglátogathatjuk, hogy megismerkedjünk a parkok több mint 2000 növényfajával, többek között gyönyörű orchideákkal, páfrányokkal, valamint színes állatvilágával is.

Homok, ameddig a szem ellát - Aïr és Tenere Természetvédelmi Terület (Aïr-hegység és Tenere-sivatag, Afrika)

Az egykor termékeny vidék ma a Föld egyik legkietlenebb tája, ez nem más, mint Tenere sivataga. A sivatag nagy hányada és az Aïr-hegység keleti fele az Aïr és Tenere Természetvédelmi Területhez tartozik és az UNESCO védelme alatt áll. Míg a sivatagos területeken szinte semmilyen növény nem él, addig az Aïr-hegységben több mint 400 honos növényfajt találunk. Egykor gazdag állatvilága volt a területre, de sajnos az emberi sodorva végveszélybe. Vadászat, orvvadászat és a mostanában fellendülő turizmus hatására az éghajlathoz alkalmazkodott patások vészesen megfogyatkoztak. A legrosszabb helyzetben az itt élő addax, azaz mendeszantilop van, vadon alig 500 egyed él belőle. A hegységben találtak nyomokat, mely 60 ezer évvel korábbi emberi jelenlétre utalnak, ráadásul a sziklarajzok tízezer évnél is régebbiek, de a leghíresebb a fenti képen látható öt méter magas zsiráfábrázolás

77-nemzeti-park.jpgA kötetet a Kossuth Kiadói Csoport és a Ventus Libro Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes