Sophie Valroux titkos francia receptjei

Egy cukkini repült át a fejem felett - kezdődik a Next21 Kiadó által gondozott könyv első mondata, amely így már egyértelművé is tette, mi lesz Samantha Vérant művének vezérfonala: igen, a konyha. Egészen pontosan a konyha és a szerelem. A cím - Sophie Valroux titkos francia receptjei - innen is, onnan is csíp egy kicsit, de a lényeg, hogy egy francia gyökerekkel rendelkező amerikai lány sztárséf szeretne lenni, de... csőstől jönnek a bonyodalmak. Ellenállhatatlan gasztronómiai regény, tele romantikával.

Könyvajánló - Samantha Vérant: Sophie Valroux titkos francia receptjei

A kötet fedlapján egy rusztikus konyhaablakon néz ki egy fiatal lány, háttal nekünk. Ez a hely messze nem annak a modern amerikai étterem csillogó acélfelületének látszik, ahol a főhős, Sophie Valroux karriert akart csinálni, és természetesen nem is az, hiszen Sophie jól felépített világa darabokra hullik egy mocskos árulás hatására, amikor ennek folyományaként kirúgják a munkahelyéről. Mentálisan annak ellenére összeomlik, hogy éttermi berkekben Scary Spice-nak, azaz Ijesztő Fűszernek becézték: a vád szerint saját makacssága okozta az étterem egy Michelin csillagának elvesztését. Magyarul szakmailag annulálták minden addig elért eredményét, leírták, senki, sehol nem fogja szakácsként alkalmazni őt. Sophie bosszúért tajtékzik, de ismerősei, akik tisztában vannak Sophie tehetségével és a valóságban történt eseményekről is tudnak, legyintenek, és azt mondják neki: "a kislányok forralnak bosszút. Az okos nők hátradőlnek, és hagyják, hogy a karma elvégezze a munkáját."

Ha mindez nem lenne elég, néhány hétre rá arról kap hírt, hogy nagyra becsült és szeretett nagymamája sztrókkal fekszik egy francia kórházban - Sophie még az éjjeli menetrendszerinti repülővel odautazik. Gyerekként járt utoljára a nagymamájánál, ő egy teljesen szokványos kisbirtokként emlékszik a területre, de amikor megérkezik, legnagyobb döbbenetére egy aprócska, de mégis luxuskastélyban találja magát, amelyben nem is egy, hanem két étterem is működik. Őrület, nem?


Samantha Vérant utazásfüggő, önjelölt borszakértő, és eltökélt otthoni séf - még ha alkalmanként unortodoxak is a receptjei. Franciaország délnyugati részén él, férje francia és szexi és rakétamérnök. Már gyerekkorukban megismerkedtek, de aztán Samantha húsz évig rá se hederített jövendőbelijére. Ha éppen nem túrázik Provence-ban vagy a Pireneusokban,  ezredjére is átismétli a francia igeragozásokat...

Nos, a nagymama éttermei nem Manhattamben vannak, nem hat hónapra előre kell vacsora asztalt foglalni (egyelőre), de ettől még helyre kis éttermek ezek. Pláne, hogy ott van a gyerekkori nagy ő is, aki miatt érdemes átgondolni, mire vágyik igazán... Még akkor is, ha ez a férfi - Rémi - a kedves, szelíd, kamasz játszótársból egy nagy termetű, közönséges és goromba fickóvá vált.

Nagy örömmel olvastam, kellemes, könnyű nyári olvasmány, de igazán nem szeretném évszakhoz kötni, mert tökéletesen el tudom képzelni egy esős őszi délutánhoz vagy egy bekuckózós téli-tavaszi estéhez is. A tartalma kifejezetten alkalmas olyan reakciók kiváltásához, hogy elmész te anyukádba és hasonlóan vastag kiszólások vehemens citálására, mert intrikákban bővelkedő cselekményt tart kezében az olvasó. Ugyanakkor jó példát mutat arra is, hogy saját bajainkon csak mi tudunk úrrá lenni, a családi titkok pedig csak megmételyezik a kapcsolatokat. Persze, ha van hozzá a család tulajdonában egy-két kis Château, akkor valamivel egyszerűbbé válik a helyzet, de őszintén? Akárhány kastélya is lehet az embernek, attól még nem lesz egy csapásra GRAND CHEF... Márpedig Sophie saját tehetségén keresztül akarja elérni ezt a rangot. Hogy sikerül-e neki? Talán nem is ez a kérdés, hanem az, hogy milyen áron.

A kiadvány hátránya a gyenge alapanyagból készült borító - első dolgom volt olvasás előtt megerősíteni -, és a szokásosnál apróbb betűk. Mondjuk,ezeket a tartalom messze elfeledtette. Ó, és a gyönyörű könyvjelző is, ami jár a könyvhöz - a végén pedig minden hájjal megkent receptek mondják meg a tutit, bár, nekem már a hozzávaló edényekhez IS Google segítséget kellett hívnom. Azért egy crème brulée nevű csodára benevezek... majd szepemberben, mert hogy nyári kánikulában nincs az az isten, hogy bekapcsoljam a sütőt. Addig is beszerzek pár darab ramekint (szintén Google tudás, hogy egyáltalán mi ez), zsebsárkányom meg már van, csak nem tudtam, hogy ez a szerkezet az, ami a fiókom mélyén lapul pár éve (természetesen használatlanul). 


A kötetet a Next21 Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!



ISBN:9789635680696
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes