Hurrá nyaralunk! Irány a Völgyhíd és a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont!

Ismerkedj meg a balatoni hajózás történetével, gyönyörködj a mesés panorámában, majd hűsölj egy klassz pihenőben miközben megcsodálod Magyarország leghosszabb hídját, a Kőröshegyi völgyhidat.

Ha a nyaralás alatt beleuntunk a heverészésbe, pancsolásba akkor érdemes nekiindulni a nagyvilágnak. Számtalan érdekes, szórakoztató program várja a nyaralókat a tóparti városokban. Ráadásul lényegesen kevesebben vannak, mint általában. A héten kedden úgy döntöttünk ellátogatunk az öt éves Balatonföldvári Hajózástörténeti Látógatóközpontba. A koradélutáni órákban érkeztünk és miután leparkoltunk meglepetten láttuk, hogy a kilátó teljesen üres. Megijedtünk, hogy zárva van, de szerencsére ez csak a látszat, nyitva tart a hely, de csak pár ember kóricált a központban.


Már külsőre is izgalmas a hely, ugyanis a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás egy hajó alakú épületben kapott helyet, melynek árboca egy kilátó. Odabenn klíma, szép, tiszta, rendezett kiállítótermek és számos érdekesség vár ránk. Plusz pont, hogy teljesen akadálymentesített az épület, ezzel a Balaton egyetlen olyan kilátója, amely bárki számára elérhető.

Kapunk információt a Balaton kialakulásáról, a hajózás történetéről, a hajógyárakról, a legnagyobb katasztrófákról, balesetekről és különleges hajókról. Mindezt kiegészíti egy moziterem, ahol folyamatosan filmvetítések vannak, egy vitorlásszimulátor, ahol kipróbálhatjuk magunkat kapitányként, de található az épületben szélgenerátor is. A gyönyörű makettek, terepasztal megcsodálása után pedig megtanulhatunk csomókat kötni és még azt is tesztelhetjük, hogy mennyi idő alatt lennénk képesek evezős csónakkal megtenni 500 métert. A család legkisebb tagjait pedig egy hajózással kapcsolatos játékokkal ellátott játszószoba várja.

Ha úgy érezzük már mindent tudunk a hajózásról, akkor gyönyörű panoráma mellett ihatunk egy kávét, üdítőt vagy rögtön nekivághatunk a kilátó megmászásának (lifttel is fel lehet jutni!) és élvezhetjük a pazar panorámát a 25 méter magas kilátóból. Balatonakarattyától egészen a Keszthelyi-öbölig ellátni. Mesés a kilátás! (Lásd a főképen.)

A látogatóközpont mellett helyet kapott Bujtor István hajója, a Skála, mely A Pogány Madonna című filmben vált híressé a tőkesúlyába rejtett műkincs kapcsán. Ha ezt is megnéztük, a gyerekek kiélvezhetik az épület mellett található hatalmas játszóteret. Egy jó kis program, ami pár órára kicsit és nagyot is képes szórakoztatni. 

De ez csak pár órás program ebéd után, ezért mi tovább mentünk az autóval csupán tíz percre található Völgyhíd Kávézóhoz. Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni, mi biztosan megyünk még oda. A Kőröshegyen található kávézó teraszáról tökéletes a kilátás a Völgyhídra, ráadásul szuper pihenőhely.

A domboldalban egy mezőn nyugágyakon, függőágyakban, babzsákfotelekben kortyolgathatunk különböző kávékat, üdítőket, isteni limonádékat vagy ehetünk egy szelet finom süteményt, fagylaltot, miközben élvezzük ennek a monumentális hídnak a látványát. Javaslom, hogy a limonádék senki se hagyja ki, ugyanis csupán száz forint felárért megtarthatjuk ezt a klassz poharat emlékbe.

Kövess bennünket Facebookon!



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes