Vízió emberré szeretne válni – és nincs emberibb dolog a családnál...

Könyvajánló - Tom King: A Vízió

Egy mesterséges intelligencia, aki emberré akar válni. Már harminchét alkalommal megmentette a világot, most pedig normalitásra, hétköznapiságra vágyik, ezért teremt magának egy családot és beveszik a kertvárost. Vajon meddig mennek el, hogy elérjék vágyaikat?

Tom King egy különleges történettel lepte meg a Marvel-univerzum rajongóit Vízió történetével. A Vision-sorozat 12 részben meséli ezt az érdekes sztorit, a Fumax Kiadó pedig elhozta a tőle megszokott minőségi kötésben ezt az igényes kötetet benne a teljes sorozattal.

De mit is tudunk Vízióról? A Bosszú Angyalai elleni harcban fegyvernek szánta Ultron ezt a mesterséges intelligenciájú szintezoidot, aki csupán attól nem android, mert anatómiája nagyon hasonló az emberhez. Vízió mérlegeli a helyzetet és fellázad a neki szánt sors ellen, hanem a jó oldalra áll. Így lett a Bosszúállók oszlopos tagja, de nem éri be ennyivel: úgy dönt emberré fog válni.

"Szeptember végén, amikor a levelek még épp csak susogni kezdtek a közelgő őszről, a virginiai Vízió család beköltözött az arlingtoni Hickory Branch Lane 616-os szám alatt lévő házba."

Az emberek családban élnek, ezért elment a laborba, ahol ő "született" és gyárt magának egy vele azonos képességekkel bíró feleséget, Virginiát és két gyereket, Vivet és Vint. Menet közben arról is kapunk információt, hogy kinek az agya alapján mintázta meg Virginiát. Beköltöznek a kertvárosba, a gyerekek iskolába járnak, még arra is képesek, hogy bár nincs szükségük élelemre, beüljenek egy étterembe és fizessenek az ételért, amire nincs szükségük. Víziót abszurd és megszállott vágy hajtja, hogy emberré válhasson.

Teremtett családja nem teljesen osztozik a nézeteiben és történnek is különböző tragédiák, melyeket próbálnak eltitkolni a családfő elől. De már megtanultuk, hogy a titkok mindig felszínre törnek és szép nagy galibákat okoznak.

"Egy kőbe vésett cél elérése logikai úton: ez a zsarnokság útja. Ez a teremtőm víziója. Ultroné. Egy elérhetetlen célért való küzdelem abszurd eszközökkel: ez a szabadság újta. Ez az én vízióm a jövőről."

Kifejezetten élveztem, hogy Vízió gondolatain keresztül látjuk, hogy milyen az, amikor egy gép emberré akar válni. Próbálja megérteni ezeket az irracionális lényeket, s miközben munkaidőben társaival harcol a sötétség ellen, igyekszik normális lenni. A gyerekek vele ellentétben élvezettel szórakoztatják társaikat képességeikkel, anyuka pedig egy gyilkosság eltitkolásával megindítja a hazugságok kusza hálóját.

Egy család, akiknek ilyen szupererejük van törvényszerű, hogy elbukik. A tökéletes élet még emberként is csupán hiú ábránd, de Vízió kergeti az álmot, miközben felesége és az ikrek fenekestől forgatják fel a terveit. És ennek a lejtmenetnek az apró lépcsőit követhetjük végig a kötetben, miközben várjuk a nagy bukást a végén és persze menet közben izgulunk, hogy az elkerülhetetlen sors elleni harc sikeres legyen.

Érdekes, tanulságos és tragikus történetet kaptunk, ahol a szereplők észre sem veszik, hogy pont a próbálkozás közbeni hibák, hazugságok és az egymásért való harc teszi őket tökéletesen emberivé. Mind vágyunk valamire, mind tartunk valamitől, az érzelmek káoszában keressük a boldogságot. Utóbbi még egy szintezoidnak is lehetetlen, maradnak hát az egyértelmű célok: család, gyerekek, vidéki otthon, a megtestesült amerikai álom, melyet szívszorító módon kergetnek délibábként a szereplők. S közben nem félnek még a világ megmentésére szakosodott barátaikkal sem szembeszállni a megváltásért...

A történet nagyon tetszett, a vonalvezetés is, ahogy közben kapunk szeleteket a múltból, melyek mindenkit elvezettek ehhez a pillanathoz is kifejezetten érdekesre sikerült. Az illusztrációkat kicsit szoknom kellett az elején, de azok is passzoltak, jól kiegészítették ezt a kis Marvel-univerzumba ültetett tanmesét. Aki bele akar látni egy mesterséges intelligencia csetlő-botló próbálkozásába a normális lét felé, garantáltan jól fog szórakozni.

3309128_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Írta: Tom King
Rajz: Gabriel Hernandez Walta
Fordította: Holló-Vaskó Péter
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
264 oldal
ISBN 978-963-470-181-1 

Kövess minket a Facebookon is!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes