Tolkien világai - Középfölde helyszíneinek ihletői

Könyvajánló - John Garth: Tolkien világai

A világ egyik legismertebb képzeletbeli táját álmodta meg J. R. R. Tolkien, A Gyűrűk Ura szerzője. Ebben a mesés albumban pedig feltérképezhetjük Középfölde izgalmas világát és azt is megtudjuk, ezeket a varázslatos helyeket mi ihlette, miközben elmerülhetünk száznál is több rajz, festmény, térkép és pazar tájakat bemutató fénykép között.

148782577_4328613653821346_6805502298776636820_o.jpg

J. R. R. Tolkien rajongói már bizonyára találkoztak a neves Tolkien-szakértő, John Garth nevével. A Corvina Kiadónál idén jelent meg egy gyönyörű album Tolkien világai címen, melyben a szerző feltérképezi azokat a földrajzi helyeket, melyek ihlették Középfölde mesebeli tájait.

Engem már maga a téma is megvett kilóra, aztán amikor megláttam a borítót, már biztos voltam benne, hogy ez a könyv nekem kell. Gyönyörű! És szerencsére a tartalom is érdekes, igényesen összeállított és száznál is több illusztráció teszi még különlegesebbé.

A szerző rengeteg kutatómunkával és időnként feltételezésekkel élve vázol fel rengeteg földrajzi helyet, elindulva Angliából, a hobbitok Megyéjéből. A kötetben számos Tolkien által készített rajz és festmény is helyet kapott. Mint például a legendás író által festett első borító A hobbithoz.

13389720-850x560.jpeg

Bár szülei angolok voltak, Tolkien Dél-Afrikában született. Gyerekként egy hosszabb vakációra érkezett Angliába, mely olyan mély benyomást tett rá, hogy később részben ezek az emlékében élő helyek ihlették képzeletbeli tájait.

Olvashatunk gyerekkoráról, láthatunk térképeket, fényképeket a helyekről, ahol élt, az iskoláról, ahol tanult és arról is, hogy miért van az, hogy számos helyszínnek nem adott semmi izgalmas nevet. Van a Megye, a Hegy, a Völgy, stb. A szerző úgy vélte így mindenkinek felötlik egy emlék egy völgyről, egy hegyről, melyet aztán azonosít a könyv helyszíneivel, ezáltal még közelebb kerülnek hozzá a történetek.

Arról is kapunk információkat, hogy mely karakterek portréit vette a valóságból és melyek azok az angliai helyszínek, amiket látott maga előtt miközben Hobbitfalván járt képzeletben. Különböző elméletek szólnak arról, hogy mi ihlette a tündéket. Egyesek szerint például a finnekről szóló középkori skandináv hiedelmek. Érdekes arról olvasni, hogy hosszú évtizedekkel egy regény születése után kutatók igyekeznek megfejteni Tolkien hátrahagyott titkait.

Tolkien szárnyaló fantáziáját sok minden megihlette. A kelta kultúra, számos mitológia, nagy művek, mint például az Iliász, sőt, még Amerika is hatással volt művészetére. De említhetnénk akár Nagy Sándort és keleti hadjáratait is. Egy igazán különleges történelmet, saját világot alkotott hihetetlen precizitással. Númenorról ezt mondta:

"Atlantisz legendája saját átiratomban, saját céljaimra."

Nem félt szabadon engedni a fantáziáját és bárhol képes volt alkotni. Például az Essex-hídnál, ahol elkezdte írni az Elveszett mesék könyvét, mely végül a tündék mitológiájában kapott helyet. Láthatunk térképrajzokat, melyek folyamatosan bővültek, ahogy gazdagodott tovább a történet.

Az angolszász kultúra doktoraként bosszantotta, hogy nincsenek legendáik, mitológiai történeteik. Többek között ez is a mozgatórugójává vált alkotásainak. Úgy írta meg a meséket, mintha azok őseik történetei lennének. Közben pedig bejárta Nagy-Britanniát, Nyugat-Közép-Angliát, Oxford vidékét.

Tolkien rajzain jól látszik, hogyan bővült Középfölde térképe :)

Rengeteg helyszín, számos elmélet a regények kulcsfontosságú helyszíneinek ihletői. Közben pedig olvashatunk érdekességeket a szerzőről. Hol élt, hol tanult, hol alkotott, miket olvasott, oxfordi professzorként milyen tudásanyagot gyűjtött és használt fel Középfölde mítoszának születéséhez.

A regények során a hegyeknek mindig jutott valamilyen fontos szerep. 1911-ben Tolkien Svájcban járt és az Alpok maradandó élményei visszaköszönnek írásaiból. Egy kis mókás adat: egy izgalmas túrára indult a hegyekbe egy tizennégy fős társasággal. Ki emlékszik hányan indultak meg a nagy kalandra Smaug pusztaságába? (Segítek: éppen ennyien.) De nem csupán ennyi. Aki például már járt Lauterbrunnenben talán észre is vette a hasonlóságot Völgyzugollyal, ugyanis ez a völgy ihlette a tündék erődítményét.

Tolkien szerencsés volt, rengeteg helyen járt, sorolhatnám még végtelenségig, kezdve a Cheddar-szurdok barlangjaival, folytatva a warwicki várral és így tovább. Lehetőséget kaptunk, hogy belessünk Tolkien alkotói folyamataiba, megismerjük az író különleges látásmódját, miközben John Garth végigvezet minket egy legenda születésén. Akár azt is mondhatnánk, hogy ez az album egy speciális életrajz, mert a képzelet birodalmának felfedezése közben betekintést nyerünk a szerző életútjába is.

John Garth egy olyan mesés albumot állított össze rajzokkal, festményekkel, térképekkel, fényképekkel, amely egy különleges utazásra viszi az olvasót Tolkien páratlan világában. Élvezettel merültem el az érdekességekben, történetekben, képek nézegetésében. Időnként már kicsit sok volt a rengeteg adat, de süt a kötetből több évnyi komoly kutatómunka.

A rajzok és tervezési fázisokról érkező információk voltak számomra a legizgalmasabbak, ami kedvet is hozott, hogy elmerüljek egy kicsit újra ebben a lenyűgöző univerzumban. Kkiolvastam A hobbit című könyvet, megnéztem a hat filmet és tervezem, hogy leemelem a polcról A Gyűrűk Ura trilógiámat is, hogy újra elvesszek a veszélyes erdők, barlangok, csodás rétek, völgyek, mesebeli tájak vad útvesztőiben. Ennek a gyönyörű albumnak minden rajongó polcán ott a helye!

2441962.jpgKöszönet a Corvina Kiadónak ezért a gyönyörű kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Fordította: Németh Anikó

Kövess minket Facebookon!

A hobbit művészete

Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Három szilmaril mind(en) felett

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes