A hobbit művészete

Könyvajánló - J. ​R. R. Tolkien, Wayne G. Hammond és Christina Scull: A hobbit művészete

Szereted Tolkien mesés világát? Elmerülnél A hobbit pazar helyszínein? Akkor ezt a gyönyörű albumot neked találták ki! Ismerd meg Zsáklakot, Völgyzugolyt, Magashegyet Tolkien egyedi illusztrációin keresztül!

artofthehobbit5.jpg

J. R. R. Tolkien számos legendássá vált alkotást tudhat maga mögött. Egyike ezeknek A hobbit, melyet elsőként 1937-ben publikáltak. Magyarországon A babó címen jelent meg 1975-ben Szobotka Tibor fordításában. Adott egy bájos falu, ahol élnek a hobbitok, köztük a jámbor Bilbó, aki még sosem hagyta el Hobbitfalvát, ám ebben az izgalmas ifjúsági fantasy-ban Gandalf, a nagy mágus feladatot ad neki. Eleinte ódzkodik a gondolattól, de végül útra kél és számos izgalmas helyre jut el tizenhárom törp kíséretében. Veszélyes a küldetés, ugyanis egy rettegett sárkány, Smaug karmai közül kell visszaszerezni egy különleges kincset. Mesés világ, ahol különleges lények, tündék, törpök, orkok, trollok, wargok, törpök és emberek sokasága kerül hatalmas csatába...

A történethez Tolkien gyönyörű illusztrációkat készített. Ebben a páratlan albumban ezeket gyűjtötte össze Wayne G. Hammond és Christina Scull, közben pedig megismerhetjük a sztori hátterét, keletkezését. A hobbit akkora siker volt, hogy felkérték a szerzőt a folytatásra, így született meg A Gyűrűk Ura trilógia.

zg7pqvm9ffjhd4xud2kpf4zpyob6udgxeac57obl8pc.jpg

Láthatjuk a kötetben többek között Zsáklak első vázlatait, Hobbitfalvát, ceruza- és tollrajzos formában, valamint festményként is, ezt követően a gyönyörű tengwar (avagy tünde) betűkkel írt levelet, melyet Thorin írt Bilbónak (lásd fenn), aztán ott vannak a trollok, Völgyzugoly, Thror térképe (lásd lenn) és annak különböző vázlatai.

Kifejezetten tetszettek a holdbetűk vázlatai, tükrözött változatai. Izgalmas látni, hogy miként alkotta meg a különleges rovásrendszerét. És ezzel még a helyszínek sem értek véget. Kapott gyönyörű terveket a Ködhegység, majd jött az én egyik kedvenc képem, mely a "Bilbó ébredése a korai nap fényénél" címet kapta. A történetben ez a menekülés utáni reggelt illusztrálja.

Az ezt követő rajzok építészeket megszégyenítő alkotások, melyek Beorn csarnokát ábrázolják. Gyönyörűek! Szerintem kihagyhatatlan a kötet és egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. És még mindig jut hely érdekességnek, például egy térkép vázlatán A hobbit egy korai változatából olvashatunk részletet, ugyanis írás közben kapta el az ihlet és térképvázlatot rajzolt a kéziratra.

A Bakacsinerdő sötét, komor világa is helyet kapott, majd a Tündekirály kapuja sem maradhatott ki. Aki látta A szilmarilokhoz készült illusztrációkat, itt bizony felfedez majd némi hasonlóságot. :) Szintén izgalmas része a történetnek, amikor Bilbó megérkezik a tutajtündékhez, erről ceruzavázlatok és gyönyörű festett illusztráció is helyet kapott az albumban.

41b71d6dc274d582d46fd745dd8c03b0.png

Ezt követi Tóváros, a Magányos Hegy, a hegyvidék és annak térképe, majd a hegy gyomrában lapuló Smaug (lásd fenn), és amikor már a hegy körül repül, de természetesen a pusztulása sem maradhatott le. Utóbbi kicsit teátrálisra sikerült, de így is izgalmas, nálam nyert. Ám mindig is kedvencem volt a fantasy kötetek jellegzetes eleme, a térkép. Vadonföld térképéről is süt, hogy rengeteg munka volt vele, ráadásul szerintem egy ilyen típusú történetnél, mely számos helyszínt érint, elengedhetetlenek, hogy pontosan értsük mi is történik a szereplőkkel.

Zárásként a kötéstervek és Bilbó-ábrázolások kerültek a kötetbe. Számos kiadása jelent meg már a világ minden táján a kötetnek. Szerintem szinte lehetetlen lenne összeszámolni, pláne, ha azt nézzük, hogy még nálunk is tizenhárom különböző borítóval jelent meg a legendás mese két különböző címen (A babó és A hobbit). De A hobbit művészetének borítója is helyet kapott a kötetben, ugyanis ez is Tolkien kreativitását és tehetségét dicséri, ráadásul a mai napig használják néhány kiadásnál, eme kötet szerzői pedig így nyilatkoznak róla:

"Méltán állíthatjuk, hogy ez a brit könyvborítók egyik legsikeresebb és inspiratív példája."

Az album lenyűgöző! Pazar a borító, mindehhez vászonborítást adtak, hogy még ízlésesebb legyen a kötet. A rajzok és a hozzájuk fűzött megjegyzések pedig izgalmas körítést adnak A hobbit történetéhez. Aki nem olvasta a könyvet, először kezdje azzal, mert szinte a teljes történet darabokban megvan a kötetben az illusztrációk leírásaiban. :)

139481526.jpgKöszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak! A képre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Három szilmaril mind(en) felett

Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes