Megrontott éden

Könyvajánló - Virginia Baily: Megrontott éden

Fiatal olasz lány, 1929, fasizmus, Tripoli, bűnös szerelem, erőszak, korrupció, elnyomás, menekülés olasz földről - 1980, Anglia. Mi történt a két időszak között?

Az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg Virginia Baily Megrontott éden című könyve, amely klasszicista fedlapján egy múlt század eleji gépkocsi, egy diadalív és benne egy egymás mellett sétáló pár látható. Hiába menekülsz, a sorsod végül utolér, olvasható rajta a szerző neve és a cím között. A meleg színekkel ábrázolt környezettől élesen elüt az égbolt viharral fenyegető, komor színe, és nyilván nem véletlenül.

Ebben a koronaékszer gyarmatban, Tripolitániában (Líbia) ugyanis pontosan ugyanúgy folynak a dolgok 1929-ben, mint a fasiszta Olaszországban, csak valamivel kifinomultabb módszerekkel. Ide, erre az olasz gyarmatra érkezik a könyv főhőse, Liliana Cattano tizenhét évesen, a Mare Nostrum (Földközi-tenger) másik oldaláról, hogy elképzelése szerint folyamatos jókedv, flört és szerelem részese legyen. A fasizmus azonban itt is tarol, és egy naiv, tizenhét éves leányzó minden reményét sárba tiporja. Persze, nem azonnal. 

Mindent beárnyékolt a politika: a Duce 1937-es látogatása Tripoliban

Tripoliban lakik a bátyja is, Stefano, aki Monzanából (ahol Lilianaval együtt laktak a szülőkkel) a Squadristi (fasiszta erőszakszervezet) verései elől menekült el korábban, és bonyolódott bele egy arab lánnyal való szerelembe, ami helyi módon köttetett "házasságba" torkollt. Stefanonak nem árt itt is vigyázni magára, mert szocialista elvei nem férnek össze a fasizmus lappangó mindennapjaival - a családja is azért küldte el őt szülőföldjéről, mert se betörni, se megvédeni nem tudták fiúkat a Squadristitől.

A brit Virginia Baily több, mint 30 éve dolgozik a rangos folyóirat, az Africa Research Bulletin szerkesztőjeként. A nyelvész végzettségű Afrika-szakértő hosszú időt töltött Afrikában és Olaszországban, a Megrontott éden pedig mind a két hely iránti szeretetét kifejezi. Tudományos pályája mellett Baily elismert író, a Riptide nevű könyvsorozat alapítója és társszerkesztője. A Megrontott édenen kívül még két regényt írt, a másodikkal elnyerte a tekintélyes McKitterick-díjat (Africa Junction). A Megrontott édenből a BBC készített rádióadaptációt. Amikor éppen nem Olaszországban időzik, az angliai Devonban él. (Forrás: Alexandra Kiadó)

A fiatal lány már a Tripoliba tartó úton, a hajón megismerkedik egy sötéten vonzó férfival, Ugo Montelloval, aki történetesen a légierő ezredese. Viszonyba keveredik vele, de bárcsak ez lett volna Liliana legnagyobb gondja, amikor - miután bátyja családjának nyoma veszett - 1938-ban búcsút mond a mediterránumnak, és Angliában telepedik le.

1980-ban is Angliában érjük a hetven évéhez közelítő Lilianat: özvegy, férje nemrégen halt meg, ő pedig angol életében minden erejével igyekezett maga mögött hagyni olaszságát, ami fontosnak, lényegesnek, sőt, egyenesen szükségesnek tűnt. Két hír billenti ki egyensúlyából: egy nekrológ Ugo Montelli halálhírével kapcsolatban és egy merénylet híre Rómában, ahol pisztolygolyók kereszttüzébe került egy ismerős nevű, számára addig eltűntnek hitt ember. Azonnal Rómába rohan az illető kórházi ágyához.  

A történetből számos kérdésre kap választ az olvasó: 

- mi történt Lilianaval Tripoliban, miért lett persona non grata mind a gyarmaton, mind Olaszországban?
- miért éppen Angliába menekült, ki volt angol férje?
- mi lett a légierő ezredesével folytatott viszonyból?
- miért és hová tűnt el a fivére családja?
- miért fontos még 1980-ban az a római merénylet? 

És ha mindez nem elég, 1980-ban a kórház folyosóin egy kiskorúságának utolsó évét taposó arab lány, Zada rohangál, egyre fogyó reményekkel és felette tornyosuló félelmekkel. Az ő apját és bácsikáját érte a golyó abban a merényletben, ami miatt Liliana Rómába rohant: a lelőtt férfiaknak némi problémájuk akadt Líbia akkori elnökével, Kadhafival.

Moamer Kadhafi 1980 körül

Hogy mi köze a jelennek a múlthoz? Olvasd el a könyvet! 

A vaskos kötet kitűnő jellemábrázolásával, fejlődéstörténetével bilincseli le az olvasót. Maga a cím is árulkodó, a Megrontott éden: megrontásra kerül a 17 éves lány, a szabadságát elvesztett olasz gyarmat és az egész olasz nép a fasizmussal, majd ebből következően Líbia egész népe. Idősíkjain váltakozva lehet megismerni a korabeli olasz viszonyokat és az 1980-as jelent. Milyen volt az élet a fasizmus mindennapjaiban, milyen volt olaszként arab környezetben élni, hogyan szórakozott az akkori fiatalság, milyen ellentmondások feszítették a fecsegő felszín alatt húzódó erőket, a mában pedig a zsarnokság elől Olaszországba menekülő líbiai emberek mindennapjait. A kisemberek dilemmáját is tetten lehet érni: besimulni, beolvadni a rendszerbe mindenáron, vagy ellenállni? Nyilván akinek családja volt, óvatosabb válaszokat adott erre a kérdésre, mint a független emberek, a lelkiismeret szava azonban nagyon sok tragédiát okozott mindenkinél, nemre, családi állapotra tekintet nélkül úgy 1980-ban, mint a fasizmus alatt.

Az 1980-as jelen is egy diktatúrával kapcsolatos, Kadhafi Líbiájából menekülnek a hatalomgyakorlás módjával és a hatalom jelenlegi letéteményesével egyet nem értő emberek: egy zsarnoknak nem lehet legitim ellenzéke, amit a római merénylet ténye is alátámaszt. Képet kap az olvasó a közelmúlt eseményeiről, miközben az arab világban szokásos férfi-nő kapcsolat milyenségére is fény derül. A felvilágosult, lányokat, asszonyokat is méltó helyükre emelő arab világ még odébb van.

Olaszország és Líbia tevékenységei a múltban és jelenben - ellentmondások és békétlenségek, sajátos viszonyok kötik le az olvasót közéleti szinten, míg a magánélet útvesztőiben harc és megbékélés érhető tetten. Mert, ahogy a fedlapon hirdeti a mű, hiába menekülsz, a sorsod végül utolér.



A kötetet  az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordító: Marczali Tamás

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: Megrontott éden
Eredeti cím: The Fourth Shore
Szerző: Virginia Baily
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 384
Megjelenés: 2020. október 02.
ISBN: 9789634477488
Méret: 208 mm x 135 mm x 31 mm


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes