Tintagomba

Könyvajánló - Sissel-Jo Gazan: Tintagomba

Egy különleges atmoszférájú, fordulatos, színes regény barátságról, szerelemről, családi titkokról, politikáról és művészetről.

Sissel-Jo Gazan előző regénye is a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg nálunk. A dinoszaurusz tolla című művével engem nem győzött meg, de nem egy ismerősömnek pont az tetszett benne, ami nálam nem nyert. Ha nem ismeritek a művet, íme egy kis ízelítő:

A dinoszaurusz tolla

Tintagomba című könyve más világ, amiben egy kicsit időutazunk és megnézzük milyen volt az élet a 80-as évek Dániájában a kommunákban élő hippikkel, drogosokkal, melegekkel, olyan emberekkel, akik lázadtak a rendszer ellen. Már akkor is népszerű önkifejező eszköz volt a graffiti, így ez is fontos eleme lett a regénynek.

A történet főszereplője Rosa, akinek végigkísérhetjük életútját. A  tizenéves lány Aarhusban él anyjával. Helle biológia tanár, aki megszállottja a gombáinak, amik mellett az élvonalban harcol a kapitalizmus ellen, s erre próbálja bíztatni Rosát is. Miközben megismerjük őket és a környezetüket, a regényt végigkíséri a talány, hogy ki lehet Rosa apja. Az anyja nem titkolja előtte, hogy három férfi is esélyes lehet, ám ennyivel nem éri be a lány, tudni szeretné biztosan, hogy ki is az édesapja.

A regény egy különös halálesettel indul, amire a megoldás csak a kötet végén érkezik, ettől függetlenül nem nevezném kriminek, egyértelműen a skandináv noir műfajába sorolnám. Rendkívül összetett a történet, néha nekem talán túlságosan is elnyújtott volt, de az tény, hogy a szerző kiváló mesélő, szóval hagyni kell, hogy meséljen.

Ahogy haladunk előre az olvasásban apránként megismerjük ezt a fiatal lányt, aki keresi a helyét a világban. Beleszeret a graffitizésbe, ami persze szép kis bajba sodorja. Egy kölyökként izgalmasnak tűnő graffitiháborúba keveredik egy ismeretlennel. Közben, ahogy minden tini, ő is barátkozik, bandákba verődik, megismerkedik a házfoglalókkal, kicsit meggondolatlan és könnyelmű. Plusz, ahogy az lenni szokott zűrös kölyköknél, beleszeret egy még zűrösebb alakba. Végül egy ponton majdnem tragikus fordulatot vesz az élete...

De közben telnek az évek és a problémás gyerekkor után összekapta magát, egyetemet végzett, immár művészettörténészként kutatja a street artot. Egész pontosan egy olyan titokzatos művész, Tintagomba nyomában jár, aki politikai graffitijeivel sokkolja a világot. Provokálja az embereket, de közben parádés alkotó, amivel le is nyűgözi őket. Berlinbe is az ő egyik alkotása viszi, de végül teljesen mást talál ott.

Tizenéves korától kísérjük végig az útján Rosát negyven éves koráig. Látjuk miként hat rá a környezete, a barátai, a szerelmei és a politika. Rengetegen voltak rá hatással, az utcai bandázások, a török barátnője, a konzervatív pasija, későbbi romantikus kapcsolatai, az anyja, a meleg fogadott apja, aztán később a Pablo Neruda rajongó nagymama és persze a rengeteg utcai műalkotás.

Kifejezetten tetszik, hogy a graffiti központi elem, mert az pontosan leírja ezt a regényt is. Rengeteg izgalmas karakter, érdekes életút, szerelem, barátság, család és a velük járó titkok, művészet és politika, mindez egy igazán sokrétű történetben. Pontosan olyan színes, mint egy szivárvány minden színében pompázó graffiti. Sissel-Jo Gazan előző könyvével nem győzött meg, hogy nekem ír, de ezzel az írással sikerült megnyernie magának. Szuper írás! Kérek még ilyet! :)

covers_604838.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Fordította: Sulyok Viktória

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: Sissel-Jo Gazan, forrás: fb.com/sjgazan

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes