A Máté Péter-sztori

Máté Péter nem volt egyszerű megítélésű ember, ahogyan a szocialista diktatúra sem, amelynek árnyékában alkotott. A vele született szívrendellenességgel élő, korai halálát sejtető betegség baljós szorításában két végéről égette a gyertyát. Bauer Barbara a Most élsz című regényében ennek a nagyon tehetséges embernek állít méltó emléket. A kötet a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.

Könyvajánló - Bauer Barbara: Most élsz

Érdekes és olvasmányos történetet tett le az olvasók elé Bauer Barbara a Most élsz című könyvvel, amelyben fikció keveredik a valósággal, tiszteletben tartva Máté Péter életét, mellőzve a bulvárt. A kötet majdnem novellafüzérek összessége, tagolása az énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista előadóművész egy-egy fontosabb állomását eleveníti fel hiteles forrásokból, ismerősök, családtagok, pályatársak elmeséléséből és különböző memoárokból. Olyan, mint egy utólagos életrajz, jelen idejű múltban, már ha megbocsátják nekem a nyelvészek ezt a fából vaskarikát.


Most élsz - íme a címadó dal Máté Péter előadásában

A szerző nem tagadja, hogy Máté Péter nehéz természetű ember volt, egy zseni, és nincs mese, minden zsenivel nehéz (de legalábbis sosem egyszerű) egy társaságban vagy családban élni. Korán diagnosztizált szívbaja egyértelműen rányomta bélyegét az életére: mindent gyorsan és azonnal akart csinálni, és minél több dolgot egyszerre. A lapokon megelevenedik Máté Péter zenéje, amely - Bauer Barbara megítélése szerint - az egész művet ihlette. A dalokban ott a művész egész élete, a család, a szerelem, a gyerekeinek mókázó apa, a pályatárs, a hazafi (igen az is, emlékezz csak: "ez itt az én hazám"), a hősszerelmes, aki imádott élni, imádott zenélni. Más kérdés, hogy abban a korban, amikor alkotott, egészen más lehetőségek adódtak egy művészember nagyszerűségének kiteljesedéséhez, mint napjainkban. A politika feltétlenül beleszólt mindenbe, a kultúra szempontjából a három T országa volt az a kor (Tűrt, Tiltott, Támogatott). A mellőzöttségbe pedig bele lehet háborodni. Vagy keseredni. Vagy halni.


Az egyik legnagyszerűbb alkotása (számomra): Elmegyek 

A szerző, Bauer Barbara

Bauer Barbara érzékenyen nyúlt a témához, filmszerűen peregnek a képek az olvasó előtt. A nagy szerelem, a dalok keletkezési körülményei, a mára már legendás művész kis lebujokban való haknizása, hogy eltartsa a családját, mind megfelelő körítéssel kerül az olvasó elé. 

Arra emlékszem, anyám nagy kedvence volt a Hull az elsárgult levél (ma is itt van a fülemben a hangja, ahogy dúdolgatja magában). Kortársak voltak. Amikor meghalt, nagy port vert fel a hír: fiatal volt még, könnyezett anyám, de jómagamnak nem okozott semmiféle megrendülést ez a tény. Egy éppen 18 évesnek a 37 éves már ősöreg. Persze, dalait én is szerettem, de jóval később ismertem meg őket, már erősen felnőttként. Akkoriban vágott mellbe a Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld dalszövegének mély jelentése, de az Elmegyek, elmegyek értelme is. Mindenesetre egészen más úgy olvasni ezt a könyvet Máté Péter életéről, hogy közben szól a fejemben a dallam, és szöveget tesz hozzá az emlékezet. 

Máté Péter nekem ma is él. 
A dalaiban.
És most már ebben könyvben is.

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: Most élsz
Szerző: Bauer Barbara
Kiadó: Jaffa Kiadó
Megjelenés: 2021. június 01.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634754619

Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes