25 szelfi a felvilágosodás korából

Messenger vagy Facebook üzenőfali beszélgetések a párszáz évvel ezelőtti felvilágosodás korából, mai diák szlengben? Bizony, bizony, pont erről van szó a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent 25 szelfi a felvilágosodás korából című műben, amelynek szerzője Lőrinc László történelem és drámatanár. A kötethez a szerethető illusztrációkat Rátkai Kornél alkotta. Humoros, meghökkentő, pimasz.

Könyvajánló - Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Kifejezetten vártam, mikor jelenik már meg Lőrinc László legújabb kiadványa a következő történelmi korról, és ahogy eljutott hozzám a mű, kis kezembe is vettem jókat rötyögni a párszáz évvel ezelőtti Facebook üzenőfali, messengeres, kifejezetten tizenéveseknek (meg nekem, a hatvanasnak) szóló stíluson. 

A sorozat előző részeiről itt olvashatsz:
25 szelfi az Árpád-korból

25 szelfi a török korból

II. Rákóczi Ferenc például azon nyűglődik, hogy nincs aki megtömje a pipáját, és az ajtónállóból is inkább ajtón fekvő lett, mert éppen arat a pestisjárvány, hullanak az emberek. Szerelme, Elzbieta Helena Sieniawska arra bíztatja, hogy azonnal kerekedjen fel, és utazzon el őhozzá, de Rákóczink arra hívja fel a figyelmét, hogy "van itt néhány apró elintéznivalóm, például szabadságharc, meg ilyenek." Azt is ecsetelgeti, hogy cirka négyszázezer halottjuk lehet országszerte, de "érted, nem nagyon számolgatunk." 

És a török hódoltság és a Rákóczi-szabadságharc miatt elnéptelenedett országrészekbe a német telepesek megérkezése? Anna Neuling szerint konkrétan megérkeztek a nagy nixbe... és befogadott egy kóbor macskát, Szaffit... (érted: Szaffit!) ... és szerinte valami susnyásban laknak, a földesuruk meg a normál németeken kívül befogad mindenféle más nyelven vakeroló sutyerákot is. Igaz, volt gazdájuk viszaköveteli ezeket a gyíkokat (itt konkrétan alig úszta meg a könyv, hogy a hideg estére termoszba bekészített gyümölcs teámtól el ne ázzon, mert kiköptem a nyerítéstől), de a felettük uralkodó halljakend ezt nem engedi: "minden jöttment, idegen gyökeret idecsődít. 😣 Ne tudd meg." 

Aztán persze, vannak benne áthallások mai valóságunkra a járványkezeléssel kapcsolatban, hogy mennyi mindent kiprólnak, aminek semmi hatása, de miért ne, vagy az Apor Péter féle sirámok, hogy minden új és szokatlan azonnal a régi jó erkölcsök rovására megy: "nem a fejüket borotválják, mint a normális emberek, hanem az állukat, érted?" Mire a beszélgető partnere: "szakadok" vagy mindenféle Indiából hozott "gizgazos" füvekből szennyes melegvizet főznek (teát), na meg nem a régi jó fazékból isszák a bort, illendően körbeadva (ahogy kell), hanem üvegpohár dívik mindenkinek külön. Micsoda erkölcsök... a Brunszvik-féle kisdedóvók nevelési módszereiről nem is beszélve, amelyek nem mások, mint "lila nyugati, liberális rosszcsontsimogatók", mert aki "a pálcát kíméli, nem szereti a gyerekét! Tök mindegy, hány éves, a gyerek verve jó."

A szerző, Lőrinc László

Bessenyei György (földim) azzal dicsekszik a babájának, hogy Voltaire-t olvas, aki "hatalmas arc. Tudod, a franciáknál van egy olyan, hogy felvilágosodás. Kata: Új lámpák? Bessenyei: Francokat. Az agyakban gyúlnak a fények! Kata: Lámpák az agyban? Hülye franciák. A csigát is megzabálják." Szerény személyem meg szakadt, hogy stílusos legyek. 

Persze, a fentiek csak kiragadott példák. Olvashatsz még ifjonti szlengben arról, miért Filatori-gát a Filatori-gát, ki volt az uralkodó, aki maga ellen szervezett felkelést (?!), miért Egmont-nyitány a neve Beethowen egyik művének, mi köze Napólenonnak Kazinczyhoz, és végül, de nem utoljára, miért született meg Kölcsey Ferenc Himnusza (erre amúgy végtelenül egyszerű a magyarázat: mert Kölcsey baromira berágott Metternichen, meg az összes rohadék bécsi orkon. Ennyi.) 

A mű szórakoztató és tanulságos, kifejezetten a 10-14 éves kamaszok szlengjében íródott, amelyet megítélésem szerint szeretni fognak. A fejezetek végén található Hogy volt, hogy nem volt... leírások eligazítást nyújtanak a hiteles történelmi tények tárgyában. Nagyon tudtam volna értékelni, ha negyven-negyvenöt évvel ezelőtt valaki nekem is a kezembe nyomott volna valami ehhez hasonlót a tárgyban. Nem szájbarágós, nem nyögvenyelős, és ami a fő: nem kötelezően kézbe veendő könyv, tehát minden normális nebuló azonnal ráveti magát, hogy muti, mi ez..?


Az illusztrátor, Rátkai Kornél


Fülszöveg

Merj ​a magad értelmére támaszkodni! – szólt a felvilágosodás jelmondata, és mi is erre bátorítjuk az olvasót: a nagy sikerű 25 szelfi-sorozat 3. kötetét is kritikus gondolkodással forgassa (és közben persze legyen nyitott a humorra). Ezúttal a török kiűzése utáni 130 év szereplői lépnek elénk: akad közöttük átutazó művész és betelepülő jobbágy, a népre rátelepülő és a népet felemelő uralkodó, híres feltaláló és gyári munkás, forradalmár és áruló (aki néha egy és ugyanaz a személy).

Kiderül például, miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája, milyen praktikákkal védekeztek eleink a pestis ellen, miért kell Beethoven egyik művét szemüvegben előadni, milyen lelkiállapotban írta Kölcsey a Himnuszt, kik ültek a szabadkőművesek titkos páholyaiban, elmesélhető-e vajon II. Rákóczi Ferenc és II. József élete képregényben (eláruljuk, igen).

A fejezetek végén található Hogy volt, hogy nem volt… nos, felér egy igazi megvilágosodással: itt derül fény a kommentek igazságtartalmára és a kommentelők személyére, egy izgalmas történelmi kor eseményeinek fontos összefüggéseire.

A kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted!

Kövess minket Facebookon!

Cím: 25 szelfi a felvilágosodás korából
Szerző: Lőrinc László
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 160
Megjelenés: 2021. augusztus 09.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634378013

Méret: 223 mm x 160 mm



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes