Okos robotok, tudatos számítógépek és az emberiség jövője

Könyvajánló - Byron Reese: A negyedik kor

"Elvehetik-e a robotok a munkánkat? Öntudatra ébredhet-e egy gép? Betölthetjük-e a tudatunkat egy számítógépbe? Nyakunkon a robotapokalipszis?"

A Typotex Kiadó gondozásában jelent meg Byron Reese, az okostechnológiákkal foglalkozó szakember könyve, A negyedik kor, melyben értekezéseit olvashatjuk az okos robotokról, a tudatok számítógépekről és, hogy véleménye szerint ezek milyen hatással lesznek az emberiség jövőjére.

Az emberiség történetét technológiai fejlődés szerint négy korra osztva, már túl vagyunk a tűz és nyelv korán, a városok és mezőgazdaság korán, ami háborúkhoz vezetett, majd jött a kerék, az írás, vele az államok, most pedig a technológiák mérhetetlen fejlődésében élünk. A negyedik kor küszében állunk, ahol a mesterséges intelligenciák és a robotika fejlődése van terítéken. De vajon hova vezet mindez? Sokszor tapasztalom, hogy páratlan dolgokat kaptunk a kezünkbe például az internettel, az okos eszközökkel, csak egy baj van vele: senki nem tanította meg az embereket használni.

A robotok fejlesztése folyamatosan zajlik, Reese pedig azt próbálja kivesézni a könyvében, hogy mennyi szellemi és fizikai tevékenység elvégzésére taníthatóak meg, ez pedig miként fogja megváltoztatni a világot. Szilícium-völgyben töltött ideje alatt sokat tapasztalt arról, hogy hogyan kell gondolkodni a technológiai fejlesztésekről. Ma sokan gondolják úgy, hogy ez a fejlődés rosszul fog végződni. Sokan főleg a munkájukat féltik. Hisz, ha jön egy robot, ami külső tényezők, mint például betegség, fáradtság nélkül képes elvégezni ugyanazt a munkát, amit előtte egy ember végzett, akkor ugyan ki kockáztatna, hogy embert alkalmaz az intelligens gépek helyett? Vajon tényleg képesek lesznek elvenni az emberek munkáját ezzel egyetemes munkanélküliséget előidézve?

A szerző nem ennyire pesszimista a jövőt illetően. Egymást tökéletesen kiegészítve képes létezni ember és gép úgy, hogy mindenki csak a fejlődés előnyeit élvezze. A kötetben nemcsak gazdasági jellegű témákat feszeget, hanem filozófiai oldalról is elemzi a MI-ket, mint például a szabad akarat, a tudatosság.

Számos izgalmas kérdést feszeget a szerző, s teszi mindezt olvasmányos stílusban. Sikeres vállalkozó, amelyet részben annak köszönhet, hogy profi elemző és ezt adja vissza könyvében is. A téma rendkívül megosztó tudományos berkekben is. Van, aki úgy gondolja, hogy az MI a civilizációnk létezését fenyegeti (Elon Musk), míg mások szerint teljesen alaptalan emiatt aggódni és felelőtlenség ezzel riogatni (Mark Zuckerberg). Itt mondjuk felmerül a kérdés, hogy valóban a gépektől kell félni vagy inkább azoktól, akik saját érdekeiknek megfelelően használják majd őket?

Érdekes volt elveszni ebben a könyvben, melyben igyekszik Reese átfogó képet adni arról, hogy a technológia miként lehet a lehetőségek világa. A könyv ugyan nem hibátlan, egy izgalmas gondolatkísérlet sok szempontból, ami vitaindítónak tökéletes egy ennyire mindenkit érintő kérdéseket feszegető témában.

reese_k.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

Fordította: Dedinszky Zsófia

Kövess minket Facebookon!

Genetika és történelem - Az én európai családom

Emberek és molekulák - kémia a mindennapokban

Bullshit munkák

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes