A mai napi csodálatos lesz, mert...

 Könyvajánló - Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek, Justin Paul: Kedves Evan Hansen!

Kedves Evan Hansen! 
A mai nap csodálatos lesz, mert... Evan Hansen minden levelét, amelyet a pszichológusa tanácsára önmagának ír, így kezd. Egyfajta lelki tréning részeként. Azzal a levéllel is így tesz, ami véletlenül illetéktelen kezébe jut, és ezzel teljesen felborítja Evan életét...

 Egyedülálló ​történet a fergeteges sikerű Broadway-musical, a Dear Evan Hansen alkotóitól.

Kedves Evan Hansen! A mai nap csodálatos lesz, mert… Egy levél, amit soha senkinek nem lett volna szabad elolvasnia… Ez a levél egy, a fiukat gyászoló család közelébe sodorja a végzős Evan Hansent, esélyt adva arra, amire mindig is vágyott: tartozni valahová. Csupán meg kell tartania magának egy hazugságot: hogy a híresen balhés Connor Murphy titkon a legjobb barátja volt.

Evant hirtelen már nem kezelik láthatatlanként. Connor szülei, akik befogadták őt gyönyörű otthonukba a város túlsó végén, a saját fiukként szeretik, és kétségbeesetten próbálnak minél többet megtudni tőle a rejtélyes Connorról. Evan egyre inkább a család életének részévé válik. A fiú tudja, hogy nincs rendjén, amit tesz, de ha közben másoknak segít vele, annyira rossz sem lehet…

Többé már nem függve a bénító szorongástól, az új Evannek célja van. Önbizalommal tele, népszerű srácként minden napja csodálatos. Egészen addig, amíg már fenyegető veszélyt jelent a lelepleződés, és Evan szembekerül a legnagyobb akadállyal: saját magával.

Egy egyszerű hazugság bonyolult igazságokhoz vezet ebben a nagyszívű drámában, gyászról, hitelességről és a hovatartozás nehézségeiről.

Egyszerre mesél egy megkapó történetet és vesz rá, hogy átérezd az értékeidet.
Hagyd, hogy elrabolja a szíved!

 Evan Hansen tizenéves, aki szorongással és komoly lelki problémákkal küzd, megpróbál láthatatlan lenni és maradni, miközben mégis vágyik a figyelemre. Ez a furcsa kettősség sok emberben megtalálható, Evant azonban majdnem maga alá is gyűrte - nem véletlen, hogy pszichológushoz jár, akit megpróbál "kint" tartani, semmiképp nem kitárulkozni neki. Evan, akinek nincsenek barátai, az első nap egy kissé "összebalhézik" Connorral - ám később kibékül a sráccal, aki még a gipszét is aláírja. Evan odavan Connor húgáért, Zoeért, szokásos napi levelét a pszichológussal való aznapi találkozására pedig éppen róla írja, amit egy véletlen folytán Connor meglát, és dühében elteszi a levelet. Aztán valami történik.

Ha a fájdalom benned van, benned van. Mindenhova követni fog. Nem futhatod le, nem radírozhatod ki. Nem lökheted el magadtól; úgyis visszatér. Elgondolkodtam, mindazok után, hogy ez megtörtént, talán csak egyetlen módja van, hogy túléld. Be kell engedned. Hagynod kell, hogy fájjon. És ne várj! Végül úgyis utolér. Lehet, hogy éppen most.

Connor eltűnik, a szülei pedig feltűnnek az iskolában, és Evant keresik. Kiderül, hogy Connor öngyilkosságot követett el, ezt a levelet pedig nála találták, és a jelek szerint azt hiszik - mert szavai úgy is értelmezhetőek -, hogy Connor írta Evannek. A srác végül belekerül egy kisebb-nagyobb hazugságspirálba, de láthatóan nagy megnyugvást okoz Connor szüleinek a tény, hogy magának való fiuknak mégis volt barátja, és hogy az éppen Evan volt - egy kedves, visszafogott, értelmes fiú. Ahogy Zoe fogalmaz: egy kicsit visszahozza nekik Connort, ráadásul egy jobb verzióját, mint ami valójában volt. 



Evan egy jó szándékból - és szégyenből - következő apró hazugság miatt egy egész sor új dologgal ismerkedik meg. Hirtelen nem az a láthatatlan, cél nélküli valaki lesz: nagyon is észreveszik, és ő is ráébred, hogyan tud segíteni másoknak. De meddig tartható ez, amíg a programja, az egész újdonsült élete egy hazugságon alapszik?

Meg kellett halnom, hogy észrevegyék, valaha életben voltam.

Egy megható, magával ragadó, könnyed hangvételű, de komoly dolgokat feszegető regény, amely a nagy sikerú ugyanezen című musicalen alapszik. A Dear Evan Hansen dalait és történetét nagyvonalakban ismertem már, de határozottan jó volt regényként is megismerni, ami így egy új dimenziót adott a történetnek, a karaktereknek. 


A Kedves Evan Hansen arról szól, hogy nem vagyunk egyedül. Soha. Még ha úgy érezzük is, hogy senki nincs, aki megértene, hogy nem számítunk: mindig számítunk! Mindenki értékes, és mindenki tud értékes, boldog életet élni. Ehhez igazából egyetlen dolog tökéletesen elengedhetetlen: az önismeret. Ha ismerjük magunkat, akkor talán szeretni is képesek vagyunk, ismerjük a határainkat - és ha szeretjük magunkat, ha rájövünk, hogy igenis lehet minket szeretni, akkor mások is szeretni fognak. Vagy legalább kedvelni. 

Fuldoklom. Ám mielőtt elfogyna a levegőm, a víz visszahúzódik. Nem fulladok meg, de ez nem javít a helyzeten, mert a fuldoklás rosszabb, mintha tényleg megfulladnék. A halál tulajdonképpen békés. A fuldoklás viszont csupa fájdalom.

A történetből idén készült film is, amelyben Ben Platt játssza a főszerepet, a munkálatokban pedig a musical eredeti szerzői - akik e könyvet is jegyzik - is részt vettek. A regényt Lankovits Bernadett fordításában a Könyvmolyképző Kiadó hozta el nekünk.

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes