Mitől leszel jó vezető?

Könyvajánló - David M. Rubenstein: Mitől leszel jó vezető?

A világ legfontosabb cégvezetőinek, tulajdonosainak és úttörő gondolkodóinak bölcsessége.

mitol_leszel_jo_vezeto_konyv.png

Az egész élet egy hosszú tanulási folyamat, ami cégvezetőként is pontosan így van. Senki sem születik jó vezetőnek, még szerencse, hogy minden tanulható, mindenki formálható és vannak sikeres üzletemberek szerte a világon, akik szívesen mesélnek róla, hogy nekik mi vált be.

Nincs két egyforma vezető, ezért David M. Rubenstein úgy döntött, hogy különböző üzleti szférákból érkezett sikeres nőket és férfiakat kérdez meg arról, hogy mi alapján hoznak döntéseket, hogyan kezelik a rázós helyzeteket, miket tapasztaltak az elmúlt évtizedekben, de a legfontosabb kérdések, hogy miként váltak vezetővé és aztán tartották meg ezt a szerepüket. Ezekből az interjúkból pedig az olvasó számára kirajzolódik több tucat zseniális személy páratlan élete és karrierje.

"...kizárólag egy jó vezető tud olyan horderejű változásokat vagy eredményeket produkálni, amelyek jobbá tehetik mindannyiunk életét."

A szerző hat nagy csoportra osztotta az interjúalanyait az egyszerűség, átláthatóság kedvéért:

1. JÖVŐBE LÁTÓK: Jeff Bezos, Bill Gates, Sir Richard Branson, Oprah Winfrey, Warren Buffett.

Olyan emberek kerültek ebbe a csoportba, akik valami igazán újat alkottak. Jeff Bezos volt például az első, aki azt gondolta már az internet születése után nem sokkal, amikor még csupán néhány tudós és fizikus használta a világhálót, hogy ez egy olyan hely, ahol bármit lehetne árulni, csupán a megfelelő informatikai hátteret kell megalkotni hozzá. Meglátta a lehetőséget, végül a könyveket választotta és megalapította az Amazont, amely mára az egyik legismertebb világmárka. Az ő tapasztalata, hogy az ösztönünk, intuíciónk, ízlésünk és szívünk diktálja a legfontosabb döntéseinket.

2. ÉPÍTKEZŐK: Phil Knight, Ken Griffin, Robert F. Smith, Jamie Dimon, Marillyn Hewson.

Építkezők azok, akik valamilyen módon hozzájárulnak az emberiség fejlődéséhez. Jamie Dimont, a JPMorgan Chase & Co. elnök-vezérigazgatójaként a világ legsikeresebb kereskedelmi bank vezetői közt tartják számon. Tizenöt év alatt megháromszorozta a bank piaci értékét. Hogyan csinálta? Borotvaéles intellektusú férfi, aki mindig tehetséges emberekkel veszi körül magát, nem riad vissza a kockázatoktól, őszinte, a munka megszállottja, de lelkesedését képes átragasztani a környezetére is.

3. SZEMLÉLETFORMÁLÓK: Melinda Gates, Eric Schmidt, Tim Cook, Ginni Rometty, Indra Nooyi.

2006 után a Pepsi szárnyalni kezdett, piaci értéke másfélszeresére nőtt. Mi kellett ehhez? Egy tehetséges vezető, aki meghajolva a kor szelleme előtt, néhány egészségesebb itallal, étellel bővítette kínálatát. Ez persze nem egyszerű, kiváló érzék és sok lemondás kell hozzá, ehhez megszerezte magát a cég Indra Nooyit, aki tizenkét éven át vezérigazgatóként növelte a cég ázsióját.

4. PARANCSNOKOK: George W. Bush, Bill Clinton, Colin Powell, David Petraeus, Condoleezza Rice, James A. Baker III.

A lista elég árulkodó: elnökök, parancsnokok, külügyminiszterek, az amerikai kormányzat legmagasabb szintjeiről érkeztek, mind olyan pozícióból, ami hatalmas felelősséggel jár. James A. Barker III. korábbi külügyminiszter, pénzügyminiszter és a Fehér Ház személyzeti főnöke. Szerinte a sikerhez az kell, ha az ember belefog valamibe, akkor azt illik is befejezni. Persze előfordul, hogy ez nem jön össze, de a lényeg, hogy mindent meg kell tenni érte.

5. DÖNTÉSHOZÓK: Nancy Pelosi, Adam Silver, Christine Lagarde, Anthony S. Fauci, Ruth Bader Ginsburg.

Ebben a csoportban olyan személyek kaptak helyet, akiknek fontos tisztségekben kell lényeges döntéseket meghozniuk. Van többek között képviselőházi elnök, az NBA vezetője és egy bírónő is a fejezetben. Szerintem senki nem fog meglepődni, hogy Adam Silver, aki egy csapatsportokért felelős szövetség, az NBA feje a csapatjátékban hisz. Vezetése alatt az NBA-ben megnőttek a bevételek, nőtt a nézettség, soha korábban nem volt még ilyen népszerű a kosárlabda. Ő maga is megszállottja a sportnak, hajlandó keményen dolgozni, jogi végzettsége segít, hogy jó tárgyalópartner legyen, és ideje nagyját a médiaügyeknek szenteli, hiszen onnan jön a jövedelem legnagyobb része.

6. MŰVÉSZEK ÉS MESTEREK: Jack Nicklaus, Mike "Coach K" Krzyzewski, Renée Fleming, Yo-Yo-Ma, Lorne Michaels.

Ez egy érdekes, színes fejezet lett, benne legendás golfozóval, az USA olimpiai férfi kosárlabda-válogatottjának edzőjével, de akad opera-énekesnő, csellóművész, és a világhírű Saturday Night Live című show-műsor megalkotója és vezető producere is helyet kapott. A művészeknek némi szabadságra van szükségük, hogy kibontakoztathassák képességeiket. Lorne Michaels műsora, az SNL 1975-ös indulása óta töretlen népszerűségnek örvend. Mi a titka? Elmondása szerint az, hogy sosem a saját karrierje érdekelte, hanem mindig azt nézi, hogy mi viszi előre a műsort. Nyitva tartja a fülét az új ötletekre és nyitott a változásra, ha egy új ötlet jó függetlenül attól, hogy kitől származik.

Kifejezetten élveztem ezt a könyvet. Az interjúalanyok többségéről már hallottam korábban, de ezeken a beszélgetéseken keresztül kaptam egy kicsit kerekebb képet ezekről a csúcsvezetőről. Érdekes életutat jártak be, egyiküknek sem kínálta az élet tálcán a sikert, ráadásul ezen emberek tapasztalatai segíthetnek az olvasónak is megtalálni saját magában azt az erényt, ami előre fogja vinni őket az életben.

2800278.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Fordította: Gömöri Péter

Érdekelnek a könyvújdonságok? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Robert Iger felépítette a Walt Disneyből a világ legvarázslatosabb cégét

Bill Campbell vezetési taktikái a Szilícium-völgyből

LeBron James: sztárkosaras ​és üzleti mogul

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes