Bill Campbell vezetési taktikái a Szilícium-völgyből

Könyvajánló - Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg, Alan Eagle: Trillió-dolláros coach - Bill Campbell vezetési taktikái a Szilícium-völgyből

"Ez a kötet Coach Bill bölcsességének esszenciája."

Bill Campbell nevét talán kevesebb ismerik, mintha azt mondom, hogy Steve Jobs vagy Jeff Bezos, de aki kicsit olvasott már a témában, biztosan találkozott a nevével. A kötet pedig egy igazán találó, hangzatos címet kapott: Trillió-dolláros coach. Sokan talán átsiklanak a trillió-dolláron, pedig érdemes megállni egy pillanatra és számolni, hiszen ez brutális mennyiségű pénz. Még forintban is durva a trillió, nemhogy dollárban. Mutatom számokkal leírva, még durvábban fest: 1 000 000 000 000 000 000. Na ezt szorozd meg háromszázzal (lefelé kerekítve picit a dollár napi árfolyamát) és megvan forintban. Nem kevés vagyon, amelynek megteremtésében aktív része volt.

A Google vezetői, Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg és Alan Eagle mentorként tekintenek Bill Campbellre, aki a világ egyik legismertebb üzleti zsenije, aki az Egyesült Államok legnagyobb, legsikeresebb vállalatainak vezetőit, kiemelkedő vállalkozóit és sportolóit is ellátta szakmai tanácsaival.

A három szerző több mint egy évtizeden keresztül leshette el a szakma kiválóságától, hogy miként lehet sikeresen vezetni egy vállalkozást egy zseni útmutatásaival. Több mint nyolcvan emberrel készítettek interjút, akik mind megosztották tapasztalataikat, mesélnek a néhány éve elhunyt brilliáns elme, Campbell munkamódszereiről, ezzel vezetőknek, menedzsereknek, hírességeknek adva útmutatást.

A szerzőkről röviden:

Eric Schmidt a Google elnök-vezérigazgatója volt 2001 és 2011 között, a Google elnökségi tagja 2011-től 2015-ig és az Alphabet elnökségi tagja 2015-től 2018-ig.

Jonathan Rosenberg a Google vezérigazgató-helyettese volt és az Alphabet vezetőségi tanácsadója. A Google termékfejlesztői csapatát vezette 2002-től 2011-ig.

Alan Eagle 2007 óta igazgató a Google-nél. Korábban Eric és Jonathan beszédeit írta, jelenleg a Google értékesítési programjainak egyik vezetője.

Jonathan Rosenberg, Alan Eagle és Eric Schmidt

 Ebben a könyvben rengeteg hasznos elvet, útmutatás találunk más-más emberek anekdotáiban. Nem egy életrajzi könyv, ha esetleg valaki azt várta volna, csupán a kiváló munkásságáról olvashatunk. Azokról az évtizedekről, amikor páratlan mentorként segített tehetséges embereknek helytállni és maradandót alkotni az üzleti életben.

Akárcsak a sportban, az életben, az üzletben is jól jönne bárkinek, ha egy profi edző van mellette. Olyan emberek mesélnek a könyvben, akiknek segített tanácsaival, tapasztalataival, bölcsességével és szakmai tudásával kiaknázni a bennük rejlő lehetőséget. Ezekből a történetekből mi is sokat tanulhatunk.

Ez egy nagyon izgalmas, érdekes válogatás néhány kiemelkedő eredménnyel és rengeteg hasznos tanáccsal. Mint például, hogy intelligens és kreatív gondolkodókkal érdemes körülvenni magunkat, mert velük lehetünk igazán eredményesek. Egy vállalat csak úgy lehet igazán sikeres, ha új, jó terméket képes letenni az asztalra, ehhez pedig ebben a rohamosan fejlődő világban kreatív, talpraesett emberekre van szükség.

De nem elég a zsenialitás, tudni kell csapatban dolgozni. Ha valaki erre nem képes, akkor el kell tudni engedni. Egy rossz közösség könnyen tönkretehet egy munkahelyet, ami egyértelmű kudarccal fog zárulni. Campbell tanításaiból lejön, hogy világ életében igyekezett optimista lenni és szerinte az egyén érdekeit mindig felül kell írnia a csoportnak. Ez sokszor nem könnyű, de egy nyitottabb gondolkodású, intelligens ember könnyebben alkalmazkodik, hogy tökéletesen működő csapatot tudjunk létrehozni. Ebben persze benne van, ha túl sok okos ember összezárunk egy helyre, az bizony feszültséget fog generálni. Amit egy profi edző képes egyensúlyozni. Ebben volt szinte hibátlan Bill Campbell. És képes volt úgy átadni a tudását, hogy profi vezetők kerüljenek ki a keze alól.

Több történetben is előkerül egy mesterhármas, amely nélkül senki nem válhat jó vezetővé: bizalom, tisztelet és támogatás. Emellett fontos előtérbe helyezni az emberek jólétét és sikereit, így motiválhatók, hogy még jobb munkát végezzenek. Ha a beosztottjaink sikeresek, mi is azok leszünk. Ehhez pedig nemcsak a szakmai fejlődést és szabadságot kell megadnunk, hanem olyan munkakörnyezetet kell kialakítani, amely nyugodt, de szórakozásra is ad lehetőséget.

Kapunk tippeket a hétvégi, céges közös programokról és azok előnyeiről, a döntéshozatal két lépcsőjéről, arról, hogy miként határozzuk meg a vállalat alapelveit, melyek segítenek majd a fontos döntéseknél. Munkája során kiemelte mindig a hallgatás fontosságát is. Vezetőként oda kell figyelnünk az emberek véleményére, tapasztalataira, problémáira és sokat kell kérdeznünk, mert ezek segítik a fejlődést, a felfedezést. Ráadásul, ha meghallgatunk valakit és még fel is használunk az ötleteikből dolgokat, akkor érezni fogják, hogy értékeljük, megbecsüljük őket, ami jó motiváció. Campbell fontosnak tartja a negatív kritikát is, mert szerinte csak az lehet jó vezető, aki őszinte minden helyzetben. Emellett mindig törődni kell az emberekkel.

Rengeteg hasznos tipp egyetlen kötetben. Könnyen olvasható, de nem mélyül el jobban egy-egy témában, viszont sok fontos információt nyerhetünk ki belőle. Olyan tanácsokat, melyeket a magánéletben és az üzleti életben is kamatoztathatunk. És, amik segítségével felépíthetünk egy olyan csapatot, amivel mindenki jól jár és elindíthatja a vállalkozásunkat a sikerhez vezető úton.

6070281_5.jpg

kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A borítóképre kattintva kedvezményesen megrendelheted a kiadó honlapján!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Gates, Grove és Jobs öt örök érvényű leckéje egy sikeres vállalkozás felépítéséhez

12 szabály az élethez, amivel elkerülheted a káoszt

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes