Mi menti meg az emberiséget?

 Könyvajánló - Thore D. Hansen: A legtisztábbak

Mi történik, amikor a klímaváltozás már olyan mértéket ölt, hogy az emberiség létét fenyegeti? Milyen úton indulhatunk el a változás felé? Ezekre keresi a választ ez a kötet, bemutatva egy lehetséges utat.

2041. ​szeptember 21-én eljött a Föld nulladik órája. Az emberiség képtelen volt megállítani a klímakatasztrófát, és a globális felmelegedés következményeként elkerülhetetlen volt az összeomlás.

A megmaradt kormányok megállapodtak, hogy a túlélés érdekében alávetik magukat a legtökéletesebb mesterséges intelligencia, Askit irányításának, ami megtervezi és végrehajtja a globális szükségállapot-programot.
2191-ben a pusztító háborúk, járványok és éghajlati katasztrófák után Askit a béke korszakába vezette az utolsó tízmillió túlélőt. A bolygó regenerációjának biztosítása érdekében pedig Askit új elitet, az emberi evolúció legújabb szintjét hozta létre, amelynek személyes fejlődését állandóan figyelemmel kíséri és ellenőrzi. Ők a legtisztábbak.
Eve Legrand utolsó vizsgájára készül, egy lépésre van attól, hogy ő is a kiválasztottak közé kerülhessen. Élete azonban egy csapásra megváltozik, és a metropoliszokon kívüli világokban szembesül a valósággal, amely radikálisan megkérdőjelezi Askit rendszerébe vetett hitét. Eve rájön, Askit valójában arra választotta ki, hogy az emberiség sorsáról egyedül döntsön.
Thore D. Hansen izgalmas regénye racionálisan átgondolt vízió a klímaváltozás következményeiről, az összeomlás szélén álló civilizációkról és a mesterséges intelligencia határairól. Egy regény, amely mesterien tükrözi a jelenünket a jövőben.

A sci-fi egy új, izgalmas alműfajjal bővült, a cli-fivel, vagyis a climate fictionnel, amelynek a lényege, hogy az emberiség átesett egy hatalmas, egész bolygót érintő klímaválságon (amely folyamat most is tart), a társadalom többségében széthullot, a népesség megtizedelődött, és az új világban, a szűkülő lehetőségek között lavírozva kell boldogulni egy egészen új, vészhelyzeti rendszerben. Hadd emeljem ki: a sci-fi nem az én műfajom. Nem szeretem. Jöhet a science is és a fiction is, de a kettő együtt nem, főleg azért nem, mert a legtöbb fájóan nélkülözi az előbbit: alig épül valódi tudományos ismeretre, a szerzők nagy része sajnos nem fektet bele elég kutatómunkát, hogy a közeli vagy távoli jövőben használt, a legtöbb esetben ma is létező technológiát a valóságnak megfelelően írja le, inkább csak úgy, ahogyan ő gondolja, hogy működik. Ez viszont sokszor nagyon távol áll a valóságtól. 



A climate fiction azonban sokkal érdekesebb szerintem, mert az alapja az, ami csupán idő kérdése, és tényleg bekövetkezik/eldurvul: egy bolygószintű klímaválság közbeni/utáni állapot. Thore D. Hansen is ezt helyezte a középpontba, egy érdekes megoldással: a legtökéletesebb mesterséges intelligencia, Askit irányításával, aki bolygószerte létrehozott egy működő és az emberiséget megmentő rendszert. De vajon tényleg annyira tökéletes ez a rendszer? Mit veszítünk az emberségünkből egy ilyenben, cserébe a fennmaradásért? Van az az ár, amit már nem éri meg megfizetni, még akkor sem, ha cserébe kipusztulunk?


Semmi sem olyan kreatív, mint az élet. Egyetlen, általuk létrehozott mesterséges intelligencia sem tudná még csak megközelítőleg is megérteni. Mindig lenyűgözött, hogy az élet minden alkalmat kihasznált, hogy az univerzum minden elképzelhető helyén megtelepedjen.

Nagyon érdekes volt látni Hansen vízióját, sok nagyon megragadó momentum volt a kötetben, mégis úgy érzem, egy kihagyott ziccer ez a könyv. Nagyon akartam szeretni, de nem igazán sikerült, a párbeszédek, az egész stílus rendkívül furcsa volt számomra, a karakterek kevéssé kifejtettek. Nagyon szívesen olvastam volna többet Askitről, mert az ő karaktere ragadott meg legjobban a történetből, a fejlesztéséről, a tanulási módszereiről, a saját víziójáról, gondolatairól. A lezárás is lehetett volna egy kicsit hosszabb, jobban kifejtett. Mindazonáltal a legkevésbé sem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet, mert sok nagyon érdekes és tényleg elgondolkodtató dolog volt benne, érdekel az egész téma, sok következtetésével egyetértek, másokkal meg nem, de ez természetes. El tudnék képzelni egy novellát mondjuk, amely Askitot helyezi egyértelműen a középpontba. Egy másikat meg, ami a későbbi dolgokról, évekről, és Eve döntésének a következményeiről szól. Részemről az egész könyvnek ötből 3,5, 4 pont között ingadozom, ami azért jó eredmény. 

A kötetet Szijj Ferenc fordította.

Köszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

 



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes