12 szabály az élethez, amivel elkerülheted a káoszt

Könyvajánló - Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

"A professzor szerint az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója, hogy elkerülje a káoszt és ugyanakkor a diktatúrát, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Ehhez az ősi hagyomány igazságait ötvözi az élvonalbeli tudományos kutatások legújabb felfedezéseivel.

Dr. Peterson viccesen és nagyon komolyan, meglepően és tanulságosan, egyenesen, olykor kifejezetten bántóan fogalmaz. Az olvasó valószínűleg nem fog vele mindenben egyetérteni, de könyvével olyan vitathatatlan értékeket képvisel, mint a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás joga."

Dr. Jordan B. Peterson a Torontói Egyetem tanára, klinikai pszichológus. Könyve hónapok óta listavezető az Amazonon, értékét pedig jól mutatja, hogy közel 40 ország vásárolta meg a kiadás jogait. A kötetben 12 szabályban foglalja össze a tennivalónkat ahhoz, hogy rend legyen az életünkben, a fejünkben. Könyvében a tudomány, a racionalitás és a vallásos nézeteiből kialakult véleményét olvashatjuk, megfűszerezve történetekkel az életéből és értekezésekről a Biblia, a történelem és nagy filozófusok, gondolkodót szavairól.  A szabályok legtöbbje nem fog újdonságként hatni, de annál inkább fog rádöbbenteni sokakat, hogy mennyit változna az élete, ha nem csak ismerné ezeket a bölcsességeket, hanem alkalmazná is.

Na jó, persze nem mindet, mert lesz olyan, amivel nem biztos, hogy mindenki egyetért, de az tény, hogy jó pár érdekes és hasznos témát feszeget. Nyíltan, őszintén, néha kicsit viccesen, néha komolyabban, néha egészen bántón, és időnként túlírtan. Utóbbit úgy értem, hogy nem egyszer azt éreztem, hogy a sok sallang mellett elveszik a lényeg, és vadásznom kell a sorok között az érdemi mondanivalót. 

"És noha komoly témákat vet fel ebben a könyvben, Jordan sokszor könnyedén és szórakoztatóan tálalja őket, ahogy azt a fejezetcímekből is láthatjuk. Nem állítja, hogy a könyv minden kérdést kimerít, és a fejezetekben olykor a pszichológia széles körű témái is megjelennek, Jordan szemszögéből. Miért is ne nevezhetnénk tehát „útmutatásnak” ezt a könyvet, ami sokkal lazább, felhasználóbarátabb, és kevésbé tűnik merevnek, mint a „szabálykönyv”?" - Dr. Norman Doidge, Előszó (részlet)

A kötetben vannak rendkívül egyszerűnek tűnő és mégis hasznos szabályok is. Ilyen rögtön az első szabály is, mely úgy szól: Hasat be, mellett ki! A jó testtartás sokat elárul egy emberről. Magabiztosságot sugároz, rátermettséget sugároz, ráadásul könnyebben megy a kommunikáció is, hiszen jobban látjuk beszélgetőpartnerünk apró gesztusait. Persze ennél azért kicsit többről szól ez a szabály. Nem elég, ha kihúzzuk magunkat, fejben is el kell döntenünk, hogy mit érünk, hol állunk a világ hierarchikus rendszerében, mindez pedig segít, hogy el tudjuk fogadni a világ terheit, ki merjük mondani a vágyainkat és örömöt találhassunk az életünkben. Mindennek a magyarázatához, megértéséhez hosszan elemzi a "diadalmas homárok" életét, párhuzamot vonva az emberiséggel.

A harmadik szintén olyasmi, amiről azt gondolhatnánk mennyire könnyű betartani. A fenéket. Kimondja, hogy Barátkozzunk azzal, aki a javunkat akarja! Teljesen logikus és persze mind erre vágyunk. Kell bárkinek olyan ember a közvetlen környezetébe, aki fúr, irigykedik, hátráltat? Naná, hogy nem! De valakit megismerni időbe kerül. Sajnos előfordul, hogy mire kiderülne az illető egy káros élőlény, addigra már késő. Ettől még próbálkozhatunk és ne féljünk megszabadulni életünk negatív elemeitől. És olyan is van, hogy meg akarunk menteni valakit, aki elbukott, de egyáltalán nem kér a segítségünkből, mert talán a nyomorúságával próbálja bebizonyítani a világ igazságtalanságát. Ilyenkor inkább álljunk tovább és járjunk jó példával.

"Ne higgyük, hogy könnyebb jó emberekkel körülvennünk magunkat, mint káros emberekkel! Nem az. A jó ember eszményi. Erő és merészség kell ahhoz, hogy egy ilyen ember mellé tudjunk állni. Legyünk alázatosak! Legyünk bátrak! Használjuk ítélőképességünket, és tartózkodjunk a válogatás nélküli együttérzéstől és szánalomtól!"

A második, a negyedik és hetedik szabályt mindenki jól ismeri, mégis gyakran elfelejtjük alkalmazni őket. A második szabály szerint Segítsünk önmagunkon! Ennek megértéséhez Peterson többféleképpen definiálja életünk két alapvető elemét, a káoszt és a rendet. Nagyon tág fogalomként értelmezi mindkettőt, sok példát hoz rájuk, hogy megértsük mire is gondol. Például azt mondja a káosz kétségbeesés és rémület, vagy amikor nem tudjuk hol vagyunk és mit csinálunk. Míg a rend pl, amikor a jég, amin korcsolyázunk szilárd, vagy ha a házasság stabil, de rend a padló a lábunk alatt, sőt még a civilizált idegenek udvariassága is.

"A rend Tolkien Megyéje, ahol a hobbitok élnek: békés, termékeny és biztonságos lakhely, még a naivak számára is. A káosz a törpök föld alatti királysága, amit elfoglalt Smaug, a kincseket őrző sárkány. A káosz a mély óceán feneke, ahová Pinokkió utazott, hogy megmentse Dzsepettót a cápától."

Az életben elengedhetetlen ennek a két elemnek a jelenléte, azt pedig nekünk kell kitapasztalnunk, hogyan tudjuk megteremteni a számunkra szükséges egyensúlyt. Természetes, hogy segítünk a gyerekünknek, a szüleinknek, a barátainknak, de sosem szabad megfeledkezni róla, hogy magunkért is megtegyünk mindent. Ehhez ismernünk kell magunkat, tudnunk kell kik vagyunk és hová tartunk, hogy a káoszt mértékét korlátozzuk és rendet teremtsünk. Az élet értelmét kell megtalálnunk, aminek eléréséhez önmagunkon kell segítenünk.

A negyedik szabály szerint A saját múltunkhoz hasonlítsuk magunkat, ne mások jelenéhez! Tegye fel a kezét az, aki még soha nem hasonlította képességeit valaki máshoz! Sajnos nem hiszem, hogy túl sok kéz lenne most a magasban, szóval érdemes odafigyelni a professzor szavaira, aki szerint oké, hogy látjuk a környezetünkben ki, mit csinál, de ehelyett inkább végezzünk önvizsgálatot. Elemezzük ki mit értünk el eddig, hogy értük el azt, mi zavar minket, és próbáljunk rájönni min tudunk változtatni és min vagyunk hajlandóak változtatni, hogy jobb legyen az életünk. És ehhez a szabályhoz tökéletesen köthető a hetedik szabály: Adjunk értelmet az életünknek (megalkuvás helyett)! Könnyű beletörődni abba, ami van és közben titkon vágyakozni valami másra. De mennyivel jobb lenne, ha inkább célokat keresnénk? Először akár csak aprókat és mikor rájövünk mennyire jó érzéssel tölt el, hogy elértünk valamit, már jöhetnek is a nagyobb horderejű célok. Persze mindig ügyeljünk rá, hogy reálisan alkossuk meg a célokat.

És ehhez csatolhatjuk rögtön a hatodik szabályt is, mert anélkül esélytelen bármit is elérni: Tegyünk rendet a magunk háza táján, mielőtt a világot kritizáljuk! Látok nem egy embert a környezetemben, aki semmit nem tesz azért, hogy az élete jobb legyen, de folyamatosan panaszkodik és mindenkiben megtalálja a rosszat. Legyen az akár csak egy neki nem tetsző ruhadarab, "muszáj" negatív megjegyzést tennie rá. Ennek elkerülésére javasolja, hogy legyünk alázatosak, és a saját otthonunkban tegyünk rendet. Ha mindenki így tenne, máris jobb világban élhetnénk.

A kilencedik szabályt elsőre feleslegesnek éreztem, aztán rájöttem, hogy sokan szeretik azt gondolni, hogy mindenkinél okosabbak. Akár általánosságban, akár egy adott témakörön belül, ezért nem is figyelnek oda a körülöttük levőkre. Pedig, ha figyelmesen hallgatunk, biztos, hogy minden nap tanulhatunk valami újat. Ebben teljesen egyetértettünk a professzorral, aki a szabálynak a Gondoljuk azt, hogy a másik ember tud valamit, amit mi nem! címet adta.

Az utolsó két szabály címén egyaránt jót mulattam: Hagyjuk gördeszkázni a gyerekeket! és Simogassuk meg az utunkba kerülő macskákat!, de nem fogom az összes szabályt elemezni, szóval ezeket is megtudhatjátok, ha elolvassátok a könyvet.

A könyv végigolvasása után néhány szabályt emeltem csak ki, illetve azt, ami szerintem a lényegi mondanivalójuk. És itt a szerintemen van a hangsúly. Több tucat oldalból pár mondatnyi összefoglaló édeskevés, hogy elmondjam milyen ez a könyv vagy miről szól. A fejezetekben olvashatunk szemelvényeket a szerző múltjából, életéről, családjáról, nagy filozófusok gondolatait, bibliai történetek elemzéseit, melyeket megtoldott tapasztalataival, véleményével. Az útmutatások eléggé általánosítók, többször kétértelműnek tűnnek (legalábbis nekem), ezért azt gondolom, mindenkit más ragadna meg, mindenki kicsit másként értelmezné Peterson gondolatait. Olvassátok el és használjátok bölcsen! :)

139467976.jpgkötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A borítóképre kattintva kedvezményesen megrendelheted a kiadó honlapján!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Szerinted mi történne az Egyesült Államokban, ha az elnök eltűnne? Kattints!

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes