Dulgath halála

 Könyvajánló - Michael J. Sullivan: Dulgath halála

Háromszor is próbálták megöletni a grófnőt. Aztán felbéreltek egy profit. De nem számoltak a Riyriával...
A nagy sikerű Riyria-krónikák előzménytörténete, a Riyria-A kezdetek folytatódik!

A csodás borítókép, ahogy mindig, most is Marc Simonetti munkája

Három év telt el azóta, hogy Hadrian, a háborúskodásba belefáradt zsoldos és Royce, a cinikus egykori orgyilkos egyesítették erőiket, megalapították a Riyriát, és felcsaptak bérkalandornak. Addig jól is mennek a dolgok, amíg egy napon fel nem kérik őket, hogy segítsenek megakadályozni egy gyilkosságot.
Avryn legősibb nemesi családjának utolsó sarja ugyanis összeesküvők céltáblájává vált. A két hősnek el kell utaznia egy elfeledett, rejtélyes vidékre, hogy megmentsenek egy titokzatos nőt. Ám ez a nő sokkal többet tud Royce-ról, mint ami biztonságos, és jóval kevésbé érdekli a saját biztonsága, mint ami ésszerű.

A kedvenc párosunkat, a kissé naiv, de jószívű Hadriant és a kissé erőszakos, de eszes és - bár ezért ő maga vágná el a torkom - mégis jószívű Royce-ot messzire szólítja a legújabb kalandjuk, egy nemesi család utolsó életben maradt sarját, Dulgath grófnőt kell "megvédeniük". A feladatuk annyi, hogy Royce, aki hírhedt bérgyilkos volt és a legjobb közülük, elmondja, ő ki(ke)t bérelne fel és hogyan és hol ölné meg a grófnőt. Szerencsére Royce-nak is helyén van az esze, és előre sejti, hogy itt nem csak erről lesz szó... 

A kötet nagyon jól hozza a megszokott "Riyria-életérzést", érződik, hogy Sullivan ugyanannyira otthonosan mozog ebben a világban és meséli el a páros régi-új kalandjait, amennyire otthonosan mozgok én is ebben a világban, és amennyire régi ismerősként köszöntöm a szereplőket. Ha bármikor bármilyen részletet kérdezel tőlem ebből a nagyívű történetből, nagyon keveset fogok tudni mondani - de amikor kézbeveszem az új könyveket, és olvasom a regényeket, azonnal a helyére kerül minden, és úgy érzem, mintha "hazaérnék". Nem, ez nem is jó hasonlat. Inkább mint amikor ellátogatunk a régi iskolánkba, ahol évtizedek óta nem jártunk, de évekig ott töltöttük a napjaink felét. Egyszerre izgalmas, új, de mégis azonnal felelevenednek az emlékek, ahogy az ismerős falakat, lépcsőket, termeket látod, még akkor is, ha esetleg azóta átfestették, felújították. Éppen ilyen érzés minden alkalommal elmerülni egy-egy új Riyriában, mivel eddig minden, a világba tartozó magyarul megjelent regényt olvastam, és nem mellesleg nagyon szerettem is őket.

Fordulatos, kalanados, a karakterek szerethetőek, kidolgozottak, sőt, fejlődőképesek is, és az ehhez a sztorihoz tartozó szereplők is érdekesek, bár néha úgy éreztem, túl keveset tudunk meg róluk. Viszont Royce-ról megtudunk egy érdekes, számomra kissé meglepő dolgot is. Nagyon különleges nő ez a Dulgath grófnő, és nagyon megkedveltem Sherwoodot is. 


A két főhős Max Raynor elképzelése alapján

Fontos, hogy ha még soha egy sort sem olvastál a Riyriából, akkor egészen nyugodtan lehet akár ezzel a kötettel is kezdeni. Elsőként a világból a hatkötetes (a Fumaxnál kettesével újra kiadott) Riyria-krónika született, ez egy kerek, egész, összefüggő történet. Ezután megjelent a Riyria - A kezdetek, amely évekkel a Riyria cselekménye előtt játszódik, egyelőre, ha jól láttam, 5 kötetből áll, nálunk ebből a Fumax jóvoltából három jelent meg. A kezdetek első két része, a Koronatorony és A Rózsa és tövise alkot egy összefüggő történetet, ez, a Dulgath halála már egy teljesen másik történet. Aztán itt van még Az Első birodalom legendái sorozat, amely ugyanebben a világban, de 3000 évvel korábban, amikor az emberek még sárból tapasztott kunyhókban tengették jelentéktelen kis életüket... Ha még soha, semmit nem olvastál ezek közül, akkor kezdheted A mítoszok korával is, vagy a Koronatoronnyal, de akár a Dulgath halálával is, esetleg haladhatsz megjelenési sorrendben. Én a magam részéről a megjelenési sorrendet tudom javasolni leginkább, az eredeti regényciklus karakterei annyira jók, annyira pörgős, sokrétű az egész történet, hogy az elég lesz, hogy magával rántson, és aztán már úgyis ismerni akarod rettenthetetlen párosunk előzménytörténeteit és az egész világot egy sokkal korábbi korban is. :)

A legtöbb embert a félelem hajtja. A bátor tettek okozója leggyakrabban a tudatlanság vagy a meggondolatlanság.


Könnyed, kalandos, kikapcsoló történet, de itt most a megszokottnál több beszélgetést és monológot találunk, és kevesebb pörgést, ez azonban egyáltalán nem vont le az értékéből, jó volt erről az oldalról is megismerni szereplőinket. Határozott felüdülés volt ebben nagy hőségben. :)

Michael J. Sullivan egyébként a felesége hatására döntött úgy, hogy megírja a legendás páros előzménytörténetét, mégpedig akkor rögtön az elejétől, 12 évvel korábbról kezdve. Felesége ugyanis "beleszeretett" egy másik férfiba, mégpedig egy olyanba, akit a férje hívott életre: Hadrian Blackwaterbe. Végül addig ügyeskedett, amíg sikerült rávennie - azt a tévképzetet keltve férjében, hogy mindez az ő zseniális ötlete -, hogy írjon még Hadrianről. Meg akkor persze már a többiekről is...

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.


Jelenleg a Fumaxnál kapható Riyria-könyvekett itt találjátok.

Kövessetek minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes