Nem biztos, hogy visszajövök

 Könyvajánló - Mészáros Dorka: Nem biztos, hogy visszajövök

Egy bentlakásos elitgimnázium érettségi-előkészítőjéről eltűnik egy lány, néhány hónappal a nagy port kavart eset során, amikor egy másik lány, épp a most eltűnő szobatársa öngyilkos lett. A tanárok, hogy megmentsék a suli hírnevét, maguk kezdenek nyomozásba, de eközben az ő súlyos titkaikra is fény derülhet...


Péntek este, érettségire felkészítő hétvége. A bentlakásos gimnáziumból eltűnik egy diák. Alig pár hónappal a tizenhét éves Tekla öngyilkossága után nem hiányzik egy újabb botrány az intézménynek. Ráadásul Tekla halála kapcsán az a pletyka kering a diákok között, hogy az iskola réme, a Kertész les újabb és újabb áldozatokra. 
A gimnázium jó híre védelmében a tanárok úgy döntenek, nem értesítik a friss esetről a rendőrséget, hanem maguk kezdenek nyomozni. Arra azonban nem számítanak, hogy a kutatás során a saját gyarlóságaikkal és bűneikkel kell elszámolniuk. A titkokkal és elfojtott érzelmekkel teli nyomozás során kiderül, hogy a Győryben semmi sem az, aminek látszik.

Kertész, Kertész, merre jársz?
Kertész, Kertész, kire vársz?
Fülembe súgsz éjféltájt,
Lelkem kéred, vigyed hát. 

A történet a bentlakásos elitgimnázium, a Győry Abigél falai között játszódik, és bár egy iskola van a középpontban, mégis abszolút felnőtteknek szóló regény. Februárban egy napon eltűnt Tekla, a 17 éves diáklány. A tantestület azonnal hívta a rendőrséget, amint kiderült, hogy Tekla nincs meg, a holttestét napokkal később a Győry körüli erdőben találták meg, minden jel szerint öngyilkos lett. A diákok már ekkor a Kertészről kezdtek súgdolózni, aki a suli hírhedt, torz, az erdőben bújkáló sorozatgyilkosa, legendája - és versikéje - már nemzedékek óta az iskolához tartozik. Az elsősök akkor válhatnak igazi győryssé, ha egy éjszakát az erdőben töltenek - a felsőévesek válogatott ijsztgetései és trükkjei közepette. Mindig, amikor valami megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan történik, a Kertészt okolják érte. Senki nem tudja, honnan ered a legenda - talán valamikor sok-sok évtizeddel korábban tényleg élt ott egy torz, púpos alak, akit időnként láttak a diákok; talán egy börtönből szökött rab szökésének idején szárnyalt kissé a fantázia, talán tényleg a suli egyik kertészéből lett a mesebeli szörny, vagy csak valakinek simán meglódult a képzelőereje, a meséje fennmaradt, fokozatosan átalakulva.

Pár hónappal Tekla tragédiája után, egy bentmaradós hétvégén eltűnik egy másik diák is, Lili, aki egyébként Tekla szobatársa volt. A tanárok némi habozás után beleegyeznek az ambiciózus igazgató, Ujhelyy Róbert tervébe, hogy először ők maguk álljanak neki a lány keresésének, aki valószínűleg csak bulizik a városban, vagy átszökött egy másik diák szobájába. Ha ismét kihívják a rendőrséget, a sulinak vége, ellenőrzéseket kapnak, oda a celebtanár, Hunor bá, az ország tesitanárjának "karriere", hiszen Tekla is és Lili is az ő osztályába járt. Ha bármit találnak, vagy ha 24 óra múlva nem találnak semmit, hívják a rendőrséget.

A regény ezt a bő 24 órát meséli el, ami alatt megismerjük a hétvégére bentmaradó tanárokat:
  • Ujhelyy Róbertet, az iskola negyvenes, nagy terveket szövögető igazgatóját;
  • Léránt Evelint, a stílusos igazgatóhelyettest, aki kémiát tanít és mellesleg Ujhelyy szeretője, ami egyféle nyílt titok a diákok és a tanárok körében is;
  • Papp Z. Hunort, testnevelés- és biosztanárt, az ország tesitanárját, aki a közösségi médiában vált ismertté bejegyzéseivel, de mára már beszélgetős műsorokba hívják és több sikerkönyv szerzője;
  • Dózsa Bendegúzt, töri, földrajz és filozófia szakos tanárt, Ujhelyy állandó kihívóját;
  • a fiatal Bella Flórát, matek és informatika szakos tanárt, aki egykor maga is a Győry gimi tanulója volt;
  • és Mohos Adriánt, a kissé dadogós és a valós koránál stílusában jóval idősebbnek tűnő magyar és orosz szakos tanárt. 
A történet leginkább körülöttük bonyolódik, és bizony mindegyiknek van valami kesebb vagy nagyobb, ártatlanabb vagy leginkább cseppet sem ártatlan rejtegetnivalója. Fordulatos, szépen megírt történet, az első oldalakon mondjuk egy kicsit szoknom kellett a stílust, és sok volt néhol a jelző, túlságosan műnek hatott számomra a leírás olykor, de ezek csak néhány sorig érvényesültek. A főszereplő kétségkívül ez a hat felnőtt, de néhány diák is felbukkan, akik szintén aktív részesei a cselekménynek, vagyis leginkább annak szenvedő alanyai. A kötet, amelyben - végre eredeti és egy nagyon fontos aspektusból - szó van pedofíliáról, szexuális bántalmazásról, hatalomvágyról, csalásról, tanár-diák szerelemről, szado-mazoról, és minden elképzelhető tiltott dologról, rendkívül egyedi módon ismerteti meg velünk a szereplőit, leginkább a párbeszédeken át. Mindegyik szereplőnek saját, kiforrott stílusa van, és noha alig 300 oldalas a regény, a végére elég sokat megtudunk az összesről, de mégsem érződik soknak a leírás, a sztori pörög, a cselekmény halad, újabb és újabb meghökkentő, mégis a nagy egészbe végül szépen beleillő eset történik. 

A kötet lezárása zseniális. Csalódást is keltő egyben, mert nem derül ki a teljes igazság a nyilvánosság számára, mert nem lesznek felelősségre vonva az érintettek, ahogy az általában lenni szokott, mégis zseniális, mert így életszagú. Mert bár nem mindegyik ember vetemedne arra, hogy bántson, esetleg megöljön másokat, egy kis hazugság, amiből aztán ő kerül ki jól, nem árthat sokaknak, nem igaz? Így marad hatalmon a pszichopata, így rontja meg a becsületes embert is a becsvágy, főleg, ha van vesztenivalója. Kinek nincs? Egy kicsit soknak érzem, hogy a hat megismert pedagógus közül gyakorlatilag ötnek elég durva titka van, viszont ezek között is volt bőven eredeti szál, és sikerült érdekessé, egyedivé tenni a helyzetüket is. Nagyon jó felnőtteknek szóló regény lett ebből, kíváncsian várom a szerző újdonságait. 


A szerző dedikálja új könyvét a Könyvhéten

Mészáros Dorka 1992-ben született, író, nyomozójáték vezetője, kriminológus és kommunikációs szakértő, ebben a sorrendben. Három ifjúsági regény után ez az első, felnőtteknek szóló regénye. Nem ismerem a korábbi műveit, de jellegükből adódóan szerintem ez az, amiben igazán megcsillanthatta a kriminológiai tudását, igazán élvezet volt összerakni a történetet, mégis ki állhat az egész mögött, és közben időről időre elvonta az olvasó figyelmét a kérdésről, hogy újabb és újabb megdöbbentő részletet vessen elénk egy-egy tanár viselt dolgairól. Nagyon megszerettem Lili észjárását és tenniakarását is, ahogy egyre több részletre derült fény, örülök, hogy erős, a "hatalommal" okosan szembeszálló fiatalok is szerepeltek a műben.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!

 

 

 

 
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes