A táplálkozás bibliája - mi és miért jó a szervezetünknek, közérthetően


A táplálkozás bibliája - ennél összeszedettebb és hasznosabb, laikusok számára is közérthető táplálkozástudományi könyv még nem volt a kezemben, azt bizton állíthatom. Semmi hókuszpók, csak rövid, tömör, száraz tények arról, milyen étel vagy élelmiszer-alapanyag miért jó a szervezetünknek. A szerzője Dale Pinnock (Gyógyító konyha), aki a tudatos táplálkozás jól ismert szószólója Nagy-Britanniában. A kötet a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

Könyvajánló - Dale Pinnock: A téplálkozás bibliája

Elég ritkán fordul elő velem, hogy egy recenzióra bocsájtott műről a hozzám érkezése után fél órával megerősödjön bennem az érzés: erről a könyvről azonnal írni akarok! Most! Annyira fontos és észszerű témáról ír közérthetően, hogy hiánypótlónak gondolom a kiadványt, és legszívesebben minden háztartásba letennék egyet belőle.

Miért is? 

A szakácsdoktor, ahogy ragadványnevén hívják Dale Pinnock brit szerzőt, hazájában elismert táplálkozástudományi szakértő. Dietetikai és fitoterápiás tanulmányain túl táplálkozás-élettani fokozatot is szerzett, így magabiztos abban az elméleti és gyakorlati tudásban, hogy mi és miért jó az emberi szervezetnek.

A bevezetőn túl négy nagy részre tagolódik a mű, amely az lábbi kérdéseket taglalja: 

1) Életkornak  megfelelő táplálkozás

2) Hétköznapi betegségek A-tól Z-ig

3) Gyógyító élelmiszerek A-tól Z-ig

4) Gyakori étrend-kiegészítők

Mindezek után a végén egy alapos Mutató segíti az olvasót a címszavas keresésben.

A szerző, Dale Pinock más, magyarul megjelent könyveivel

Természetesen idecitálhatnám a teljes könyv tartalmát, mert érdekes és hasznos, de egyértelmű, hogy terjedelmi és szerzői jogok miatt ez lehetetlen. A mű célja, hogy tisztázza a táplálkozás alapjait és a legfontosabb információkhoz megbízható forrrás álljon bármikor rendelkezésre. A kötet tartalma alkalmas arra, hogy egy-egy probléma felmerülésekor azonnal valami képe legyen az olvasónak arról, hogy milyen étellel segít a baján és milyen alapanyagokat kell hanyagolnia a gyógyulás vagy tünetmentességre törekvés során. Később aztán érdemes az egészségügyi személyzettel megbeszélni, hogyan és milyen ételekkel tudjon saját egészségére pontosítottan jóváhagyott tanácsokkal pozitívan hatni a táplálkozáson keresztül. De természetesen a megelőzésben is fontos szerepet kap a mű.

Másképpen kell ennie egy tinédzsernek és másképpen a hatvan feletti idősödőnek, mindegyiknek más és más okból. A hétköznapi betegségek megelőzése vagy karbantartása élelmiszerrel nem is annyira érthetetlen, ha belegondulunk. Az asztma táplálásterápiájában például nagyon jól jön a hagyma, izomgörcsökre diót, hüvelyeseket, brokkolit, kelféléket érdemes fogyasztani. Szájszagnál kerülni kell a cukros ételeket, mellette pedig zöld tea sűrűbb ivása jöhet szóba, de ha törik a körmöd, akkor is van jó étrendi javaslata rá a szerzőnek.

A további részben megfordítódik a kérdés: milyen alapanyag mire jó az egészség támogatásában? Szó esik az almáról, a babról, a cékláról, zellerről, mangóról és sok más, hasznos növényről, amelyek tudatában könnyebben össze lehet állítani az egészségi állapotnak megfelelő étkezést. Aztán jönnek az étrend-kiegészítők: mi mire jó? Mit miért érdemes vagy éppen nem érdemes szedni?

Tudom, ismétlem magam: minden háztartásnak osztogatni kéne ebből a műből egy darabot, hogy táplálkozási szempontból világos, tömör és közérthető útmutatóként szolgáljon a mindennapokban bárki számára.


A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a Corvina Kiadó Facebook oldaláról származnak.

Cím: A táplálkozás bibliája
Eredeti cím: The Nutrition Bible
Szerző: Dale Pinnock
Fordító: Silberer Vera
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 256
Megjelenés: 2021. június 10.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631367461
Méret: 235 mm x 165 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes