Chopin, a különleges

Könyvajánló - Alan Walker: Fryderyk Chopin

Fryderyk (vagy Frédéric) Chopin kétségtelenül az egyik legismertebb és legnagyobb zeneszerző. Alan Walker, a komolyzene ismerője és Chopin rajongója 10 éven át dolgozott egy komplett, tényszerű életrajzon. Egy érdekes könyv lett a végeredmény, amiből süt a zene iránti szenvedélye és a tények tisztelete is.

Delacroix festménye

Walker nem volt rest bejárni Varsót, Párizst, Londont, Washingtont, és a korábbi életrajzok helyett valós, elsődleges forrásokat vett könyvének alapjául - levelezéseket, kritikákat, korabeli újságcikkeket, olyan emberek memoárjait, akiknek életében kisebb vagy nagyobb szerepe volt Chopinnek. A végeredmény nem csupán egy szimpla életrajz lett: inkább egy óda Chopin művészetéhez, számtalan fejezeten át szól a zenéjéről, az érzéseiről, amelyeket levelekben írt le a családjának, szeretteinek. Ezekből a levelekből részletek, vagy sokszor a teljes levél is szerepel a könyvben. Számos Chopint körbelengő tévhittel is leszámolt, és nem csak az embert, hanem a környezetét is bemutatja, történelmi távlatba helyezve a nagy zeneszerzőt.

Megismerjük fiatalkorának Lengyelországát, az akkori lengyel helyzetet éppúgy, mint életének egy nagyon fontos, George Sanddal (igazi neve Amandine Aurore Lucile Dupin) töltött részét, akivel 9-10 évig élt együtt amolyan se veled, se nélküled kapcsolatban. Számtalan érdekességet vonultat fel a könyv a legendás zeneszerző életéről - mesél arról, hogy tuberkolózisban szenvedett, amiről akkoriban a nagy és híres európai orvosok nem tudták, hogy fertőző betegség. Több családtagját is hamar elvitte a tüdővész, maga Chopin évtizedeken át küzdött vele. Mivel gyerekeket is oktatott zenére, és voltak privát zongoraórái is, könnyen lehet, hogy több tanítványának is átadta. Azt tudjuk, hogy két 12-14 éves tanítványa, akik privát zongoraórákat is vettek tőle, néhány hónap leforgása alatt meghaltak - hogy miben vagy miért, nem tudjuk, de könnyen lehet, hogy a TBC-t kapták el. 

Chopin életében a depresszió is komoly szerepet kapott, ezen szakaszai sokszor egybeestek a tuberkolózis okozta tünetek erősödésével is. Volt, hogy nem kapott rendesen levegőt hónapokon át, köhögött, nem tudott dolgozni sem; máskor pedig a betegsége hónapokra visszahúzódott és alig okozott panaszokat. 

A későbbi nagy zeneszerző 1810-ben született egy kelet-közép lengyelországi faluban, édesapja francia bevándorló, édasanyja lengyel volt. Születése után nem sokkal a család Varsóba költözött, ahol édesapja franciatanárként helyezkedett el. Fryderyk zenei tehetségét korán felismerték, Mozarthoz hasonlították, 7 éves korában már saját zenei darabokat komponált, és a kis Chopin hamar a lengyel nemesi réteg egyik kedvelt csodagyereke lett, számtalanszor hívták szalonokba, jótékonysági estekre játszani. Hamar túlszárnyalta mesterét zenei tudásban, a nyarait pedig vidéki barátainál töltötte, ahol megismerte a lengyel népzenét. Ez fontos momentummá vált későbbi zeneszerzői karrierjében. 1829-ben Bécsben adott több koncertet, ahol hamar ünnepelt zongoraművésszé vált, később visszatért Varsóba, de 1831-ben végleg elhagyta Lengyelországot, és Párizsban telepedett le, ahol 4 évvel később megkapta a francia állampolgárságot. Lengyelországban titokban eljegyzett egy lányt, de az eljegyzést végül felbontották. 

1836-ban ismerkedett meg George Sanddal, akinek ekkor már két gyermeke volt. Egy érdekes epizód az életükből 1838-39 tele, amikor Mallorcára utaztak - már az odaút is kalandos volt, de az odaérkezés még inkább. Először a hithű keresztény fogadós nem akarta fogadni őket - a magas, furcsa, hosszú hajú világhírű zongoraművészt, a férfi néven író és alkotó, nadrágot hordó, rövid hajú Sandot, a hosszú hajat viselő fiát és a nadrágot hordó lányát. Ez még hagyján, de Chopin és SAnd még csak házasok sem voltak, ráadásul nem is jártak templomba! Végül a francia nagykövet közbenjárásával mégis kaptak szállást, Chopin egy darabig jól is érezte magát itt, gyakori és hosszú sétákat tett a szigeten, ahová sokszor elkísérte Sand fia, Maurice is. Egy alkalommal egy hirtelen jött eső miatt bőrig áztak, és ezután kiújultak Chopin tünetei. A kihívott orvos tudta, hogy a TBC fertőző betegség, és azonnal ki is lakoltatták őket a házból, ahol addig éltek, ezután a hegytetőn, egy kis, elhagyatott, beázott kolostorban húzták meg magukat. 



Ezután az epizód után egészsége már szinte sosem lett a régi, folyamatosan kínozták hol erősebb, hol gyengébb tünetek. Kapcsolata Sanddal 1847-re megromlott, és a nő rá jellemző módon rengeteg közös személyes tárgyuktól, levelektől meg is szabadult. Sokak szerint a világhírű zeneszerző és zongoraművész aszexuális volt, amire a megmaradt levelekből következtetnek; de egyesek szerint a saját neméhez is vonzódott. A leveleiben megírt ideálkép eredetileg hímnemű, ám a varsó Frydreryk Chopin Intézet ezeket átírta, és nőneműként hivatkoztak rá a kiadott leveleiben. Más levelek pedig éppen arról árulkodnak, hogy szabadon és sűrűn megélte néha extrém szexuális vágyait, és becsmérlően nyilatkozott művész barátairól - pl. Lisztről és Schumannról -, ám ezen levelek hamisítványok, egyáltalán nem illenek bele Chopin világképébe, nem illeszthetőek be a korábbi és az ezeket követő valódi levelezésekbe. 

Chopin egyik legszebb noktürnje a Rousseau néven alkotó zenész előadásában.


Frédéric Chopin 1849-ben hunyt el, kérésének megfelelően Mozart Requiemje hangzott a temetésén, végső útjára több, mint 3000 ember kísérte el. A Magdolna templom először nem akart hozzájárulni ahhoz, hogy női kórus is énekeljen a temetésen, mert a Requiem ezt megkövetelte, így két hétig húzódott a halála után a temetés szervezése. Európa egyik legismertebb temetőjében, a párizsi Père-Lachaise temetőben nyugszik.

Miközben a könyvet olvastam, amikor a zenéjéről volt szó, mindig megkerestem az adott darabot, és miközben ezt a szöveget írtam, végig Chopin szólt a háttérben. Őszintén szólva sosem tartozott a kedvenceim közé, egyszerűen túlságosan "sima" számomra. Tökéletes háttérzaj, ami mellett akármi másra 100%-ban tudok koncentrálni, szóval erre nagyon jó, de én jobban szeretem azokat a darabokat, amelyeknek bizonyos részei legalábbis gyorsabbak, pörgősebbek, monumentálisabbak. Megvan a lassú darabok szépsége és bája is, és sok lassú kedvencem is van, ám Chopin számomra amolyan kettő közötti. Nem elég lassú általában, hogy úgy értékeljem, de nem is elég pörgős általában, hogy máshogy. Tényleg tökéletes háttérzaj - ismétlem, számomra. Nem vitatom, hogy hatalmas zongoraművész és zeneszerző volt, nagyon szép darabokat írt, különösen a noktürnök között akadnak magukkal ragadó darabok, valahogy mégsem vált sosem kedvenccé, mint Vivaldi, Beethoven, Rossini, vagy a kortársak közül Yiruma pl. 




Alan Walker könyve egy monumentális életrajzi és zenei adatokat is tartalmazó mű, alapvető mindazok számára, akik ismerni szeretnék a zene mögött az embert is. Számos tévhittel leszámol, és a hosszú epilógusban szót ejt rengeteg kérdéses dologról is. A könyv tartalmaz egy teljes zenei leiratot, melyik művét mikor, mire, és kinek ajánlva írta Chopin, valamint egy kimerítő forrásfelsorolást. Alapos, tényszerű és pontos, de mindezen erények mellett olvasmányos, érdekes, sőt, szórakoztató is maradt. 

Alan Walker 1930-ban született Angliában, zenei iskolába járt, egész életében a zenével foglalkozott. 1965-ben szerzett doktori címet, dolgozott a BBC-nél is, de hamarosan visszatért a tanításhoz egy Kanadai zeneiskolában. Liszt Ferenc monumentális életrajzát is ő írta meg, de Liszt mellett másik nagy szenvedélye Chopin fordulatokban gazdag élete és különleges zenéje volt, foglalkozott azonban Robert Schumann-nal is. Lisztről írt életrajzát számtalan díjjal tüntették ki, és most Chopin hasonló jelentőségű életrajzát is elhozta nekünk. Magyarul a Rózsavölgyi és Társa Kiadó jelentette meg, Fejérvári Boldizsár fordításában, aki a Liszt-életrajz harmadik kötetét is tolmácsolta.

Köszönöm a lehetőséget a Rózsavölgyi és Társa Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes