Visszatérés

Egy afganisztáni bevetés során megsérült katonaorvos, egy rejtélyes titkokat hordozó, ám gyönyörű rendőrnő és egy súlyos traumákkal sújtott kamasz - mindez az amerikai fülledt Délen. A General Press Kiadó gondozásában megjelent Nicholas Sparks Visszatérés c. művét szerettem olvasni!

Könyvajánló: Nicholas Sparks Visszatérés

Keserédes történet egy Afganisztánban súlyosan megsérült sebészorvosról (Trevor Bensom), aki több, a hivatása végzéséhez elengedhetetlenül szükséges testrészét elveszítve éppen a pszichiáteri átképzéshez szükséges szakvizsgájára készül New Bern városában, miközben poszttraumás stresszből igyekszik kilábalni.


Ráadásul szülei halála után egyetlen érzelmi támasza, a nagyapja is haldoklik a lakóhelyétől távoli településen, utolsó mondataival rejtélyeket és ezernyi kétséget támasztva a férfiban: egyetlen közeli hozzátartozója mit keresett azon a vidéken és mit akart annyira tudomására hozni? Átmenetileg beköltözik nagyapja házába, eltakarítja a romokat és a házban való kutatással, valamint a helybeliek faggatásával próbál közelebb kerülni nagyapja utolsó akaratának teljesítéséhez - amiről továbbra sem rendelkezik még csak kapaszkodóval sem. Kiderül, hogy valaki(k) pár napra beköltöztek a házba, szerencsére semmi sem tűnt el, de vajon ki(k) és milyen céllal járt(ak) benne? Megismerkedik egy tinédzserrel is (Callie), akit önbecsülés hiánya nyomaszt, és feltehetőleg perben-haragban áll a világgal. Meg a serifhelyettessel is (Natalie), aki szintén erős félelemmel és bűntudattal küzd múltját tekintve - és az asszonynak nincs karikagyűrű az ujján, a férfinak pedig igen örömére válik az asszony puszta látása is... Szeretné meghódítani a szépasszonyt, már, ha előbb eldönti, hogy kalandnak vagy egy életre akarja-e, és ha az asszony képes kikeveredni egy olyan élethelyzetből, amelyben nem létezik jó döntés. 

A szerző, Nicholas Sparks

A helyzet annyira bonyolódik, amennyire az élet írhat ilyen történeteket, megmutatva, hogy semmi sem lehet tabu vagy túlzottan szemérmes: amiről beszélni kell, arról beszélni kell. Hogy ezek a múlt vagy a jelen traumái, mindegy. Érzékeny emberi lelkeket tesz górcső alá, hogy megmutassa általuk, sosincs új a nap alatt. Mindig vannak sérülések, amelyek nem múlnak el nyomtalanul sem testileg, sem lelkileg, de csak az a fontos, hogy az egyén hogyan kezeli ezt. Ezzel nem a világnak, legfeljebb egy valakinek érdemes megfelelni, mert az a valaki maga az egész világ. Natalie élethelyzete sem szokványos, és ha szerencsére a környezetünk nem is minden második embere küzd hasonló traumával, mégis létező és rettenetesen nehéz helyzet át és túlélni mind testileg, mind lelkileg. A bűntudat és az egyén morális tartása nagy úr. A tinédzser pedig bármelyik középkorú házaspár gyermeke lehetne, akik saját bajaikból ki sem látva teszik - akaratlanul is - taccsra Calliet. Persze, a fiatal lány tapasztalatlansága is sokat nyom a latban: azért vannak felnőttek, hogy értékén kezeljék a vele történteket. Már, ha képesek időben feltörni a sebzett lány vastag páncélját, és kiédesgetni onnan, mert a tini nagyobb bajban van, mint azt első pillantásra bárki gondolhatná.

– Ha azt szeretnéd, hogy megbocsássanak neked a szüleid, először saját magadnak kell megbocsátanod.
– Ez hogyan lehetséges azután, amit tettem?
– A megbocsátás nem azt jelenti, hogy elfelejted a múltat, vagy hogy többé nem kívánod, bárcsak megváltoztathatnád a történteket. Inkább azt, hogy elfogadod, nem vagy tökéletes, mert senki sem az, és azt is, hogy bárkivel történhetnek szörnyű dolgok.

Közben pedig az USA fülledt déli világában mártózunk, ahol az eső nedvesebb, a meleg ragadósabb, mint máshol. Amerika jelképét, a sasot nézhetjük, alligátorok pihenőhelyén szemlélhetjük a veszélyes jószágokat, a floridai élet mindennapjaival szembesülhetünk, valamint a kis közösség összetartó erején morzsolhatunk el egy-két könnycseppet (tényleg!). Szívhez szóló, értelmes könyv ez a kicsit romantikus, és nagyon életrevaló kötet, mint szinte minden Nicholas Sparks mű - és hogy végül is mi volt a nagyapa titka? Ki fog derülni.

Szerettem olvasni. Ha kedveled a műfajt, ne hagyd ki!



A kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Cím: Visszatérés
Szerző: Nicholas Sparks
Fordító: Pejkov Boján
Kiadó: Generel Press Kiadó
Oldalak száma: 344
Megjelenés: 2020. november 13.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634524519
Méret: 197 mm x 137 mm x 20 mm

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes