A birodalom lánya

Felnőtté válni békeidőben sem egyszerű ügy, hát még a horogkereszt árnyékában, Németországban. A Herta nevű kislány rajong Hitlerért, míg egy nap rá nem döbben, hogy minden éremnek két oldala van. A sors játékszereként döntéseket hoz, zsarol, elenged és teszi, amit tehet. Louise Fein A Birodalom lánya című könyve remek karakterábrázolással jeleníti meg a ma olvasójának az akkori veszélyes időket. A mű a Kossuth Kiadó gondozásban jelent meg a közelmúltban.

Könyvajánló - Louise Fein: A Birodalom lánya

Mit tehet egy fiatal csitri, akit a fasizáló Harmadik Birodalomban a fulladástól egy árja kinézetű zsidó fiú ment meg? Természetesen évek múlva szerelmes lesz bele, dacára, hogy már tisztában van azzal, hogy a fiút fajgyalázásért büntetőtáborba vihetik, vagy meg is ölhetik helyben, és őt magát is megszégyenítik. A náci propagandán nevelkedett Herta teljesen összezavarodik ezektől a következményektől, és a beszélgetéseik hatására elkezdi más szemszögből is megvizsgálni a világ dolgait.

Ó, persze, a vaskos könyvben ettől még nagyon messze vagyunk! Ott kezdődik a történet, hogy Herta apja kiemelkedik a tömegből, és bizonyos kifogásolható tettei miatt a náci párt tagjaként rábíznak egy újság vezetését, természetesen megszabott értékek mentén. Mint a lipcsei náci újság első embere, méltó lakhatás is jár neki a családjával, egy elüldözött zsidó család tulajdonát kapják meg.

Az emberek azon csodálkoznak, hogyan jutottunk idáig pár röpke év alatt. Ez azért van, mert hagytuk megtörténni. Hátradőltünk és elfogadtuk. Senki nem volt elég bátor, hogy felszólaljon, hogy felálljon, hogy harcoljon.

Herta eleinte nagyon örül, jó környék, új iskola, új barátok, sok ennivaló a régi kevés és rossz minőségű étel helyett, ki ne örülne? Csak aztán a gyerekes rajongása Hitler iránt a tények fényében repedezni kezd: rá kell döbbennie, hogy az apja újságja egyre több hamis szólamot tartalmaz, a zsidók nem is rossz emberek, a pogromok érzéketlensége, durvasága a humánum szembeköpése, a nők szülőgéppé és háziasszonyokká silányítása pedig felháborító. Persze, ezeknek felismeréséhez számtalan stáción át kell kelnie. Mert a kényelem, a meleg fedél a fej felett, a jólét, a társadalmi elvárások kitaposta út mindig könnyebb, mint gondolkodni és nem csak nézni, hanem látni is.

Nincs uralkodó faj, sem öröklött felsőbbrendűség, Mindenki ugyanolyan, zsidó vagy nem zsidó, afrikai vagy árja, Valamennyien emberek vagyunk.

(Mindig elönt a szomorúság, amikor a kamaszkorból éppen csak kinőtt, lángoló lelkű fiatalokat látok tüntetéseken, vitaesteken, ahol megfellebbezhetetlen tisztasággal, de őrjítő tapasztalatlansággal szórják az igéiket és érveiket. Ó, drágáim, mondanám nekik legszívesebben, annyi mindent nem tudtok még! Ó, mennyire is jó volna, ha minden, mindig olyan fekete-fehér lehetne, ahogy most látjátok, ha sosem használna ki benneteket sem ember, sem ideológia, ha mindig mindenki azt mondaná, ami a való, nem pedig azt, amit hallani akartok.) 

A szerző, Louise Fein és A Birodalom lánya c. mű idegen nyelvű kiadása

A szerző remekül mutatja be ezt a művén keresztül: a tinilány magas hőfokon történő égését, rajongását Hitlerért, a zsidógyalázó szólamok először kelletlen szajkózását, majd az egyre simább és gondatlanabb kiköpését a német zsidók elé. Óvatosan indulva festi le az ideológia agymosását és gyözelmét a humanizmus felett, hogy crescendóba csapva fensőbbrendű árjává és eltakarítandó zsidóvá egyszerűsítse le a két valaha összetartozó egységet, a német állampolgárok halmazát. Nagyon nehéz ebből felébredni, mert a valóság is ketté válik, a mi valóságunkra és az ő valóságukra. A szülőket, akik kiszolgálják a nemzeti szocializmust, bírálni abban a korban elképzelhetetlen volt. Pláne egy lánynak.

Herta lelki fejlődése sem azonnal és főleg nem végérvényesen megy végbe, a környezet rémisztő ereje, drákói szigora nem tesz lehetővé látványos lázadásokat, mindenki félti saját életét, és senki sem akar munkatáborba kerülni akár egy meggondolatlanul láthatóvá tett fintor miatt sem. A náci ideológia nem a megbocsátásáról híres. Mai korunkban elég nehéz maga valójában elképzelni ezt az élethelyzetet, mert ha nem is minden tökéletes, de nem is visznek el senkit sem munkatáborba, ha másként gondolkodik, mint a fősodor. Walter és Hertha ugyan titkos helyeken kézen fogva álmodoznak a háború végéről és egy jobb korról, ahol nem tiltják el őket egymástól, de a valóság iszonyú döntésekre kényszeríti őket.

Nincs meggyőződésem abban, hogy a náci népirtáshoz hasonló nem ismétlődik meg errefelé is valamikor, más ideológia és más népcsoport bűnbakká kiáltásakor, de az isten szerelmére, legalább ne ebben az évszázadban - hiszen nem is olyan régóta történtek mindezek, még frissek az emlékek. Olvassátok hát, mint egy kézikönyvet, hogy felismerjétek a jeleket, amikor belebotlotok valami hasonló formációba,  mint amit ez a mű taglal.


Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Cím: A Birodalom lánya
Szerző: Louise Fein
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 544
Megjelenés: 2021. június 18.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635443604

Méret: 200 mm x 125 mm


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes