Kezedben az Univerzum!

 Könyvajánló - Christophe Galfard: Kezedben az Univerzum

Avagy gyorstalpaló kvantumfizikából és kozmológiából.„Miből ​áll az univerzum? Mi van közel a Földhöz? És távolabb? Milyen messzire tudunk ellátni? Lehet-e tudni valamit a világegyetem történetéről? Van-e egyáltalán története?”
Christophe Galfard nemzetközi hírű francia fizikus csodákban és meglepetésekben bővelkedő utazásra hív bennünket az univerzum múltjába, jelenébe és jövőjébe, miközben ki sem kell mozdulnunk otthonunk kényelméből.
A Kezedben az univerzum korunk legizgalmasabb tudományos területei és témái – kvantumfizika, általános relativitáselmélet, időutazás, párhuzamos valóságok, multiverzumok – közül jár körül néhányat, és teszi ezt úgy, hogy megígéri: a híres einsteini E = mc2-en kívül más egyenletet nem kell megismernünk.A Kezedben az univerzum élvezetes és közérthető bevezető mindazok számára, akiket érdekel csodálatos világegyetemünk."Könnyed és közvetlen stílusa tökéletesen megfelel azoknak az olvasóknak is, akik nem feltétlenül rendelkeznek tudományos előismeretekkel. A Kezedben az univerzum rámutat, hogy miképp hoz közelebb bennünket a modern tudomány a valóság végső megértéséhez." – The New York Times

Christophe Galfard egy nagyon hétköznapi és nagyon kellemes képpel kezd: képzeljük el, hogy éjszaka van, egy kellemes kis mediterrán szigeten a tengerparton heverünk a homokban, teljes biztonságban érezzük magunkat, az óceán hullámai lágyan nyaldossák a partot, és csak a távolabb lévő fák és az ott élő állatok hangjait halljuk. Ekkor felpillantunk az égboltra: gyönyörű, csillagos, majd eszünkbe jut a kérdés: mik is a csillagok? Miért hunyorognak? Amikor egy hullócsillagot látunk, a bennünk feltoluló kérdésekre már érkezik is a válasz: gondolaban időutazunk: méghozzá ötmilliárd évvel későbbre, amikor testünk már nincs, a sziget eltűnt, de a végtelenbe mentett tudatunk végignézi, ahogyan egy lávagolyót elnyel egy hihetetlen sebességgel növő és egyre vöröslő, majd végül szétrobbanó csillag. Rájövünk, hogy az a lávagolyó a mi Földünk, a halódó csillag pedig a mi Napunk. Szemtanúi vagyunk ennek az eseménynek, a hangját mégsem halljuk, mert nincs, ami közvetítse. 


Egy szuperszámítógép által konstruált szupernóvarobbanás

Amikor véget ér a látomás, ismét a kis szigeten találjuk magunkat, a homokban heverünk, mint előtte - 5 milliárd évvel előtte - és ismét úgy tekintünk fel az égboltra, ahogy legutoljára talán gyerekként tudtunk: tele kérdéssel, tudásvággyal és csodálattal vegyes félelemmel a nagysága, átláthatatlansága miatt.

Itt kezdődik Christophe Galfard teljesen az alapoktól induló gyorstalpalója, hogy aztán szépen lassan bevezessen minket milliónyi példával és kitérővel tarkítva a tudománya minden szegletébe, mindabba, amit ma biztosan tudunk, és mindabba, amit csak tudni vélünk vagy sejtünk a világegyetemről, a bolygóról, a fizikai törvényekről - és mindezt képletek nélkül, tényleg abszolút érdeklődő laikusok nyelvén, akár már gyerekeknek is. A célja, ahogyan azt az előszóban is említi, az, hogy elmesélje az Univerzum történetét, azt, amit ma tudunk róla, úgy, hogy azt mindenki értse és úközben senki ne maradjon le.

Bár közel sem ez az első könyvem a témában, tizenéves koromtól kezdve aktív és rendszeres olvasója vagyok a kozmológiával, kvantumfizikával, meg minden hasonlóval foglalkozó köteteknek, itthoni könyvgyűjteményem egy fontos részét képzik a tudományos művek; mégis úgy érzem, hogy abszolút sikerült Galfardnak bárki számára érthetőnek maradnia. Olvasmányos, már-már regényes stílusa, a jó és jó sorrendben érkező magyarázatai, az egyszerű példái lehetővé teszik, hogy tényleg már akár gyerekek számára olvassunk részleteket a könyvből - illetve ötleteket is ad a beszélgetésekhez. Nekem nincs saját gyerekem, de testvéreim gyerekeivel rengeteget voltam együtt mindig is, és mindig beszélgettünk. Mindenféle szóba került - könyvek, filmek, rajzfilmek -, de emlékszem, óvodás és kisiskolás korukban főleg elképesztő érdeklődést mutattak a tudományok iránt. Ahogy én is amúgy, meg szerintem a legtöbb gyerek. (Útközben aztán ezt az érdeklődést sajnos a legtöbb esetben sikeresen kiölik egyéb dolgok.) Rengeteget beszélgettünk a legalapvetőbb dolgokról fizika, geológia és csillagászat kapcsán is, nagyon érdekelték az állatok őket, stb. Na, a csillagászattal kapcsolatos (meg minden ebből kinövő) kérdésekre és példákra tökéletes alapot és ötletet ad ez a könyv, hogy hogyan lehet jól elmagyarázni ezeket, úgy, hogy értsék is, de közben mégse érezzék úgy, hogy egy száraz tananyagot daráló tanár óráján ülnek. 


Nagyon szerettem ezt a könyvet, nagyon gyorsan át is rágtam magam rajta, egyszerűen vitt magával a stílusa, és nagyon szívesen elolvastam minden olyan már rég ismert dolgot is az ő magyarázatában, ahogyan az újabbakat is. Christoph Galfard korunk egyik legjobb tudománynépszerűsítője és legjobb oktatója, ha arról van szó, hogy laikusok számára is érthetően és élvezetesen írjunk valós tényeket. Remélem, nem hagyja abba a tudománya népszerűsítését. Stílusa nagyon hasonlít Carlo Rovelliére, de nála is érthetőbb miközben sok szempontból "irodalmibb" is, leírt képei nagyon erősen jelennek meg az olvasó elméjében.

Christophe Galfard (1976) francia elméleti fizikus, író. A Cambridge-i Egyetemen szerzett PhD-fokozatot, ahol 2000 és 2006 között Stephen Hawking professzor diákjaként a feketelyuk-információs paradoxont kutatta. A 2015-ben megjelent Kezedben az univerzumot eddig 21 nyelven adták ki. Magyarországon a Park Kiadó adta ki Kepes János fordításában.

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes