Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked...

Könyvajánló - Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

"Metafizika, drogok, marketing és játék babák. Palmer Eldritch eljött érted, és a valóság soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt volt.

120031806_10158790671152148_6617765727698232776_n.jpg

Az Agave Könyvek szép sorban adja ki a legendás sci-fi szerző, Philip K. Dick életműveit, én pedig élvezettel olvasom mindet. Legyen az regény vagy novelláskötet, mindegyik szórakoztató, érdekes, izgalmas és elgondolkodtató, tanulságos. Évtizedekkel korábbi írások, mégis tökéletesen illeszkednek a mai világba. Parádés író volt, aki képes volt számos alkalommal őrült világokat megalkotni, amelyek valahogy mégis teljesen logikusak.

Pontosan ez jellemző a Palmer Eldritch három stigmája című regényre is, melyet egyik legnagyobb írásának tartanak. 1965-ös megjelenése után jelölték Nebula-díjra, majd 1966-ban elnyerte a Brit Science Fiction-díjat. Istenkereső-írását akkoriban számos kritikusa istenkáromlónak nevezte. Lássuk én mit gondolok róla.

Kezdjük a történettel, ahol a 21. században járunk, amikor a klímaváltozás hatására a Föld felmelegedett, a szabadban tartózkodás nappal már nem biztonságos többé, ezért az emberiség arra kényszerült, hogy a naprendszer számos bolygóját és holdját kolonizálja. A Mars is ezen bolygók közé tartozik, bár még messze van attól, hogy azt mondhassák teljes lelki nyugalommal, hogy élhető. Valójában rosszabbak a körülmények, mint a Földön, amit ott kellett hagyniuk.

Az ENSZ utasítására a telepesek beköltöznek a Marsra, ahol sokan drogokkal próbálják átvészelni a helyzetet. Például egy olyan különleges drog, amitől tudatuk bekerül egy virtuális valóságba, egy teljesen új közösség kialakulásával. Ettől pedig könnyebben elviselhető válik az ottani élet. A drogkartell feje Leo Bulero, aki bár ember, szellemileg kapott egy kis mesterséges tuningot, és őt segíti Barney és Roni, akik különleges képességükkel teszik igazán sikeressé a vállalkozást.

Aztán felbukkan egy távoli rendszerből, a Proxból Palmer Eldritch és vele együtt egy új drog, amely az embert saját eltorzított világába taszítja, ahol Palmer Eldritch az úr és, amelynek a szlogenje: "Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked.". Senki sem tudja, hogy ez mit is jelent pontosan, mégis a drog tarol és a legdurvább benne, ha egyszer használod, később már nem leszel képes elválasztani a valóságot és a képzelt világot. Elmosódnak a határok. Leo felkerekedik, hogy kiderítse mi folyik itt, de csapdába kerül...

A kötet parádés. Akik már olvastam több könyvet is a szerzőtől már megszokták, hogy a pazar világépítés, a társadalom mindig nagyobb szerepet kap, mint a karakterek, de ezúttal kaptunk pár szuper szereplőt is. Érdekes párbeszédek és egyedi történet, ami ráadásul kiszámíthatatlan és időnként pont annyira bizarr, amitől még élvezhetőbbé válik a kötet. Sose tudod mi vár rád a következő oldalon.

philip_k_dick_palmer_eldritch_harom_stigmaja_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Pék Zoltán

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Philip K. Dick első regénye, az Űrlottó

"Mit lehet tenni, ha maga az idő beteg?"

Tizenhárom novella a sci-fi legenda, Philip K. Dick tollából

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes