Menekülj magadtól! - Molly Southbourne ezer halála

Könyvajánló - Tade Thompson: Molly Southbourne ezer halála

A szabályok egyszerűek:
Ha látsz egy lányt, aki úgy néz ki, mint te, fuss! Ha nem tudsz, harcolj!
Ne sebesülj meg!
Ha mégis, és vérzel: felmos, felgyújt és fertőtlenít!
Ha lyukat találsz, keresd meg a szüleidet!


Amióta csak az eszét tudja, Molly Southbourne rendszeresen végignézi a saját halálát. Akárhányszor vérzik, egy másik molly születik, aki minden ízében hasonló Mollyhoz, és a lány elpusztítására törekszik.

Molly számos módon képes végezni önmagával, de azzal is tisztában van, hogy amíg él, vadászni fognak rá. Nem számít, mennyire precízen követi a szabályokat, a mollyk előbb-utóbb rátalálnak. Vajon sikerül-e megfékeznie a vérontást, vagy egy hasonmása által éri el a végzete?

Mollyt 5 éves korában ismerjük meg, egy farmon él a szüleivel és az állataikkal, elzárva a külvilágtól, a szülein kívül két emberrel, a postással, és a néha kicsit besegítő, terményeket elvivő emberrel találkozik. És mollykkal. Sok-sok mollyval. Amikor ugyani akármi hatására vérezni kezd, a vérének egy kicsi részecskéjéből is egy gödör keletkezik, és néhány óra alatt létrejön egy molly, aki ugyanolyan, ugyanakkora, ugyanúgy néz ki, mint Molly. Öt éves, amikor először megtörténik - eleinte a szobájában élnek ketten, a szüleik tudta nélkül, ám a mollyk néhány nap után "bekattannak". 

Innentől kezdve Molly élete szigorú szabályokhoz van kötve: ha vérzik: fel kell mosni, elégetni, fertőtleníteni mindent, ha mollyt lát, futnia kell, ha nem tud, harcolni. A szülei folyamatosan edzik, megtanítják, hogyan kell ölni, hogyan kell egy testet feldarabolni és eltüntetni, megtanítják mindenféle harci fogásokra, fegyverhasználatra, és Molly nem hagyhatja el a farmot. Képzelhetitek, mi történik, amikor először menstruál. Pontosan... ott kezdődnek igazán a bajok. Főleg, hogy nagyon úgy néz ki, Capgras-szindrómája is van, a serdülőkorban pedig halomra gyilkolja a mollykat, elszökik otthonról, és minden olyasmit csinál, ami egy kamasznál már-már normális. Csakhogy az ő helyzete nagyon nem normális...

Rövid, nincs 130 oldal az egész.. regény? Mondható ez regénynek? Nekem inkább afféle kisregénynek tűnik, novellának túl hosszú is. Ennek megfelelően pörgős, magával ragadó, és nagyon furcsa. De hát milyen is lenne egy weird horror? Kíváncsiságból belenéztem egy-két értékelésbe, és jót mosolyogtam, amikor többen is kiemelték, hogy fogalmuk sincs, milyen műfajba sorolható ez a kis mű. Nagyon egyszerű, ezt hívják úgy, hogy weird. :) Műfajából fakadóan ennek leginkább a rövid történet áll jól, de itt végig azt éreztem, hogy nagyon szívesen olvasnám ezt hosszabban, jobban kifejtve az anyjának a múltját, jobban kifejtve a "szörnyeket", a vadászattal töltött éveit, mindent. Ugyanakkor mégsem vagyok biztos benne, hogy hosszabban is ennyire tetszett volna: az ennyire elvont és sokszor meglepő művek tényleg röviden a legjobbak, ha hosszúra van húzva, a weird, vagyis furcsa hatásból ún. cringe lesz egy idő után, vagyis kínosan zavarbaejtő, feszengő.

Jó kis függővége van a kötetnek, és eredetileg három részes, nagyon remélem, hogy az Agave hozza jövőre a második részt :) Sokat tett hozzá Molnár Berta Eleonóra fordítása, hangja. Az első pár oldal után feltűnt valami a stílusában, és rögtön meg is néztem: igen, ő fordította. Nagyon szerettem az Agave novelláköteteiben megjelent fordításait is, úgy marad hű az eredetihez, hogy mégis valami egyedi hangot tud belevinni. Tetszett, érdekes ötlet, és a szerző, Tade Thompson jól szövi a szálakat. Nagyon kíváncsi leszek egy hosszabb, normál regényére, vajon úgy is működni fog?

Mindenesetre ebből a kötetből simán el tudnék képzelni egy jó kis minisorozatot valamelyik streaming-csatornán. :)


Tade Thompson Londonban született joruba szülők gyermekeként, akik 1976-ban visszaköltöztek Nigériába, így Tade ott nőtt fel. Orvostan és szociálantropológiát tanult, majd végül pszichiátriára szakosodott. 1998-ban visszatért Angliába, és azóta is ott él. Ez a harmadik műve, és minden eddigivel több díjat is begyűjtött már. A Molly Southbourne ezer halála egy kisregény-trilógia, jelenleg egy hosszabb regényén dolgozik.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes