Történetek a reményről

Könyvajánló - Heather Morris: Történetek a reményről

Történetek a kapcsolatokról, a barátságról, a bizalomról és a tiszteletről.

fokep_105.jpg

Heather Morris két magyar nyelven megjelent regénye, a Cilka utazása és Az auschwitzi tetováló után nem volt kérdés, hogy bármi is jelenik meg tőle, az nekem kell. Mindkét könyv egy-egy különleges, megrázó történetet mesél el a vészkorszakból. A címekre kattintva egy kis ízelítőt olvashatsz, ha eddig lemaradtál róluk:

Az auschwitzi tetováló

Cilka utazása

Ezúttal teljesen más vizekre evez és történetekkel próbál inspirálni, ezeken keresztül mutatja meg, milyen jó is az, ha meghallgatunk másokat, ha odafigyelünk egymásra és nyitottak vagyunk mások mondanivalójára. Ez a könyv visszaemlékezések sorozata. Mesél a szerző gyermekkoráról, hogy milyen sokat tanult dédnagyapjától és azt is megtudjuk, hogyan ismerkedett meg az auschwitzi tetoválóval, Lale-el.

Kapunk egy szeletet kettejük barátságából, hogy jobban megértsük ennyi év hallgatás után miért Heather Morrist választotta, hogy elmesélje a történetét. A Történetek egy reményről című írás a kapcsolatokról, a barátságról, a bizalomról és a tiszteletről szól. Arra próbálja inspirálni az olvasóit a szerző, hogy a hallgatás művészetét mindenkinek érdemes elsajátítani.

Kicsit mesél Cilka utazásai című regényének körülményeiről is, de sokkal többet tudunk meg a kapcsolatáról Lale-lel és Gitával. És saját családi emlékei, élményei teszik kicsit életrajzi jellegűvé a kötetet. Tiszteletre méltó, hogy nehéz gyerekkoráról is nyíltan mesél. Főleg dédnagyapjával való kapcsolatáról, hogy a vele töltött órák, napok alatt tanulta meg igazán, hogy mások meghallgatása mennyire fontos és mennyi mindent tanulhatunk, ha odafigyelünk a környezetünkre. Közben pedig igyekszik tanácsokat adni, útmutatást nyújtani, hogy miként hallgassunk meg bármilyen korosztályból, bárhonnan érkezőket.

Két regénye után több ezren megkeresték a szerzőt, hogy saját életükről meséljenek vagy csak megosszák vele az érzéseiket, melyeket az a két megrendítő történet hozott elő belőlük. Bárki sok erőt meríthet olyan emberi sorsokból, tragédiákból, mint Cilka, Gita és Lale életútja, bátorsága, szeretete, élni akarása.

Kicsit féltem ettől a kötettől, és a tanácsokat nem is feltétlenül sikerült mindig feldolgoznom, de izgalmas volt kicsit belesni a színfalak mögé. Bepillantani az írói munkába, a két nagysikerű regény keletkezésébe, a barátsága születésébe Lale-lel. Időnként szórakoztató, sokszor bájos, kedves és olykor szívbemarkoló történeteket olvashatunk a reményről.

Egy kis extra a történetek mellé, hogy a néhány hete megjelent regényéről is ír pár sort. Az új kötetben, mely a Three Sisters (Három nővér) címet kapta, megismerjük három csodálatos nő történetét, akik mind túlélték Auschwitz-Birkenaut. Remélem az Animus Kiadó elhozza majd nekünk ezt a regényt is hamarosan. Már izgatottan várom!

cover-big_1.jpgKöszönjük, Animus Kiadó!

A kötetet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Fordította: Novák Petra

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes