Egy letehetetlen krimi-thriller gyilkossággal, emberi tragédiákkal

 Könyvajánló - Michael Robotham: Fulladás (Cyrus Haven 1.)

Két lány, egyikük megmentésre szorul, a másiknak pedig igazságot kell szolgáltatni, hogy békében nyugodjon. Vajon mindkettejükön képes segíteni az eszes, józan gondolkodású igazságügyi pszichológus?


Michael Robotham Fulladás című kötete a Cyrus Haven című sorozat nyitánya. A történet középpontjában dr. Cyrus Haven igazságügyi pszichológus áll, aki számos esetben dolgozott már együtt rendvédelmi szervekkel. Van, amikor egy elfajult lövöldözés, túsztárgyalás után kell segíteni a rendőröknek helyrerázni a lelküket, de olyan is gyakran előfordul, hogy szakértőként kérik fel egy nyomozás segítéséhez.

Ebben a regényben két szálon futnak az események, melyek később összefutnak. Egy lánynak igazságot kell szolgáltatni, egy másik pedig megmentésre szorul. A tizenöt éves, tehetséges műkorcsolyázó, Jodie Sheehan gyilkossági ügyének felgöngyölítésében kérik Cyrus segítségét. A lány holtestét csupán néhány percre az otthonától találják meg, félig levetkőztetve, meggyalázva. Egy trauma nyomai a fején és fulladás nyomai a tüdejében és szexuális bántalmazás nyomai is látszanak rajta.

A lányt mindenki ismerte a városban, szép sportkarrier állt előtte. Tökéletes volt. Szép, okos, népszerű. Hatalmas a nyomás a helyi rendőrökön, ám amikor előállítják a feltételezett elkövetőt, Cyrus érzi, hogy valami nem stimmel és ennél sokkal több van az ügy hátterében. Mindenki szeretettel nyilatkozik róla, látszólag senkinek nem lett volna oka bántani a lányt, de aztán kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből, s egyre biztosabb, hogy még sem olyan volt, mint amilyennek gondolták.

Közben egy régi ismerős felkéri Cyrust, hogy segítsen egy fiatal, eltévedt lánynak. Így keveredik az életébe Evie Cormac, aki  egy szigorúan zárt nevelőintézetben ül. A lány múltját rejtélyek övezik, titkok, melyeket hosszú évek óta megtart magának. Évekkel ezelőtt egy ház falába rejtett szobában találtak rá egy holttest mellett. A nyomok egyértelműen azt mutatják, hogy súlyosan bántalmazták, fogságban tartották, a sajtó csak Angyalarcnak nevezte a lányt. Azóta sem mesélt senkinek arról, hogy mi történt abban a házban és inkognitóját is sikerült azóta is megőriznie. Valószínüleg a kemény múltjának köszönheti, hogy képes látni, ha az emberek hazudnak.

Bírósági gyámság alatt van, amelyből szeretne kitörni és elkezdeni az életét, ezért a bíróságtól nagykorúságának elismerését kérte. Evie mindenki szerint veszélyes saját magára és a társadalomra is, de mikor megtagadják tőle, hogy elkezdje önálló életét, Cyrus maga sem tudja miért, a lány segítségére siet, s végül talán pont Evie igazlátó képessége fogja megoldani a gyilkossági ügyet.

Miközben végignézzük a nyomozást és Evie-t is megismerjük, a szerző csepegtet morzsákat dr. Haven múltjából is.  Az okos, józan gondolkodású pszichológusnak rettenetes dolgot kellett átélnie gyerekként. Még alig volt tinédzser, amikor arra ment haza, hogy bátyja lemészárolta a szüleiket és testvéreiket. Már ez is mérhetetlen teher és lelki trauma, ehhez jött még a médiacirkusz, de szerencsére volt pár ember a környezetében, aki sokat segített neki.

A szerző nagyon jól építette fel Jodie ügyét, a nyomozást, engem is többször sikerült átvernie, élvezettel olvastam ezeket a fejezetek és izgatottan vártam milyen fordulatokat hoz a nyomozás. Gyűltek folyamatosan a fejemben a gyanúsítottak, de sokáig csak a sötétben tapogatóztam. Ennél csak talán egy hajszálnyival érdekelt jobban, hogy miként alakul majd a kapcsolat Evie és Cyrus között. A tragikus gyerekkoruk miatt mindketten zárkózottak, de apránként kiépül közöttük a bizalom és vártam, hogy vajon mi mindent tudunk meg Evie rejtélyes múltjáról. Sajnos kevesebbet, mint reméltem. :)

Michael Robotham egy fordulatos, izgalmas, olvasmányos regényt írt, melyben tökéletesen keveredik a krimi és a pszichothriller. Olvasás közben nincs idő unatkozni, számos kérdés és esemény gondoskodik erről. Aztán apránként kerülnek elő a puzzle darabkái, hogy végül egy szuper történet kerekedjen belőle egy pörgős zárással. 2020 nyarán jelent meg a sorozat második része eredeti nyelven (When She Was Good), idén májusban pedig érkezik magyarul Angyalarc címmel. Már most izgatottan várom, végre talán többet megtudunk Evie sötét múltjáról.

139481379.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Fügedi Tímea

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Mennyi időbe telne, hogy TE is gyilkossá válj?

Egy elsuttogott félelem, amely halálos bosszúvá érik

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes