Kalandozás a sakk varázslatos világában Polgár Judittal

Könyvajánló - Polgár Judit: Legyél te is bajnok!

Legtöbbször észre sem vesszük, de az élet számos területén jelen van a sakk. Polgár Judit ebben a kiváló könyvében pedig megmutatja, hogy hol találjuk.

Bármerre járjunk a világban akadnak olyan kiemelkedő sakkozók, akiknek a nevét ismerik. Ilyen a legendás Gari Kaszparov, Bobby Fischer vagy Anatolij Karpov. Szerencsések vagyunk, ugyanis a nagy nevek között akadnak olyan magyar kiválóságok is, mint például Polgár Judit, aki a sakktörténet legjobb női sakkozója. Világrekord, hogy 1989-től 2015-ös visszavonulásáig a felnőtt női világranglista első helyét birtokolta, de az abszolút listán is feljutott a 8. helyig, és az is világcsúcs volt, hogy a nemzetközi nagymester címet férfi versenyeken játszva 15 évesen sikerült megszereznie.

A sakk egy rendkívül érdekes és izgalmas sport, melynek szabályai tökéletesen alkalmazhatók a mindennapokban. Polgár Judit öt évesen kezdett el sakkozni és mindent elért ebben a sportban, amit csak lehet. Azóta több könyvet is írt már gyerekeknek. Aki ismeri a játékot, az pontosan tudja, hogy nem a szabályok elsajátítása a nehéz, hanem a tökéletes stratégia kidolgozása. Ezúttal a Legyél te is bajnok! című könyvében a szerző azoknak nyújt útmutatást, akik a figurákat, az alapszabályokat már ismerik.

A kötet elején megismerteti a fiatal olvasókat a sakkírással, mely segítségével könnyű leírni és követni egy-egy játszmát. Aztán olvashatunk többek között vakpartikról, bábuk erejéről, képességükről, mattolásról, döntésekről, az idő fontosságáról, taktikai látásmódról és végjátékról. Bevezet a sakkelméletbe, segít, hogy az olvasó egyre jobbá váljon. Rengeteg példát láthatunk a kötetben és érdekes gyakorlófeladatok segítenek, hogy egyre jobb sakkozókká váljunk.

Amitől pedig szerintem még jobbá válik ez a kötet, hogy a hasznos tudás átadása mellett a szerző személyes történeteivel is szórakoztat minket és megmutatja, hogy az elmélet miként alkalmazható a gyakorlatban.

"Tizenegy évesen én is megmutattam, milyen erős vagyok valójában. Brüsszelben versenyeztem, és egy komplikált, négy órán át tartó játszmában, életemben először, megvertem egy felnőtt nagymestert. Nagyon nehezen emésztette meg a vereséget, mérgében a liftajtóba verte a fejét. Nem csoda, egy kislány legyőzte.
Ha nálad idősebbekkel vitatkozol, gyakran félresöpörnek azzal, hogy "Ugyan, kicsi vagy még!", de a sakkban mérhető, amikor igazad van."

Rendkívül közvetlen, könnyed hangnemben ír Judit, ami pillanatok alatt képes magával ragadni egy gyereket. Érthető, érdekes, játékosan tanít. A kötet nem csupán arra jó, hogy elindítsuk a gyereket a sakkmesteri cím felé, hanem például segít fejleszteni a memóriáját. Izgalmas gyakorlójátékkal, rejtvényekkel, villámkérdésekkel teszi interaktívvá a könyvet. Mindezt tökéletesen egészítik ki Varsányi Orsolya illusztrációi és Polgár Judit története, fotói.

Nehéz belőni egy minimum korhatárt ehhez a könyvhöz. A kiadó 10-14 éves gyerekeknek ajánlja a kötetet, de ismerősi körben akad olyan 7 éves, aki folyamatosan bújja, amióta a kezébe vette ezt a könyvet. Ha az apróság már tud olvasni, ismeri a sakk alapszabályait, nyitott a tanulásra, fejlődésre, játékra, akkor akár már hét évesen is örömét leli majd ebben a könyvben. De most csak nektek elárulom, én felnőtt fejjel is élveztem ezt a kötetet. :)

polgarj_legyelteisbajnok_72.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak és a Bookline Könyveknek!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes