A hobbit című pazar ifjúsági fantasy Jemima Catlin tündérmesébe illő illusztrációival

Könyvajánló - J. R. R. Tolikien: A hobbit - Jemima Catlin illusztrációival

J.R.R. Tolkien fantasy remekműve, A hobbit elrepíti az olvasókat egy színes izgalmakkal és veszélyekkel teli gyönyörű vidékre, Középföldére, ahol egy békés kis hobbit izgalmas kalandokba keveredik, amikor Gandalf, a nagy mágus felkérésére a törpök mellé szegődik, hogy azok visszahódíthassák elbitorolt erebori királyságukat a rettenetes sárkánytól, Smaugtól.

Sokan ismerik a legendás fantasy szerző J. R. R. Tolkien által megalkotott világot és történeteit. Gyermekei szórakoztatására írta meg A hobbit című mesekönyvet, mely nemcsak gyerekek között lett népszerű, a felnőtteket is levette a lábáról ez a különleges, hobbitokkal, orkokkal, tündékkel, mágusokkal, koboldokkal teli világ. A kiadó unszolására írta meg a folytatást, mely végül leghíresebb művévé vált, A Gyűrűk Ura trilógia.

A hobbit valóban az, aminek szánta: egy izgalmas mesekönyv, mely egy páratlan világban repíti az olvasót. Megismerjük Zsákos Bilbót, aki egy gyönyörű helyen él, ízlésesen berendezett otthonában, a tornácon pipázva éli mindennapjait évtizedek óta. A hobbitok nem igazán kalandvágyó népek, de a neves mágus, Gandalf ezzel nem ért egyet és úgy intézi, hogy Bilbó otthonába toppanjon Tölgypajzsos Thorin tizenkét másik törpe társaságában, hogy aztán egy megbízatással izgalmas kalandba bonyolódjon.

A küldetés nem veszélytelen, ugyanis él Magas Hegy mélyén, a törpök egykori otthonában egy gonosz, hatalmas sárkány, Smaug, aki évekkel ezelőtt megölt mindenkit a hegy belsejében és elbitorolta otthonukat minden kincsükkel együtt. És bár először nem akarja elfogadni a betörő állást, végül belemegy és megkezdődik a nagy utazás.

Van itt minden, ami kell egy ütős kalandhoz: mókás, szerethető karakterek, veszélyes, különös lények, trollok, koboldok, gyönyörű és bölcs tündék, óriások, hatalmas pókok, bőrváltó, óriás sasok, vargok, az ijesztő Gollam és az ő különleges gyűrűje, és persze egy gonosz, velejéig romlott, hatalmas sárkány. Tökéletes olvasmány! Könnyed, izgalmas, pörgős, folyamatosan történik valami, ami leköti az embert és arra sarkallja, hogy lapozzon tovább. Tolkien hibátlan mesélő! Ezt pedig tökéletesen egészítik ki Jemina Catlin illusztrációi. Igazi tündérmeséhez illő rajzok, bájosak, humorosak, amikor pedig a helyzet azt kívánja, félelmetesek.

Ezt a könyvet valamikor a 90-es évek közepén olvastam Szobotka Tibor fordításában, ráadásul akkor még nem is A hobbit, hanem A babó címen jelent meg ez a mesekönyv. Emlékszem, mikor évekkel később hallottam, hogy három részes film készül belőle, csodálkoztam is, hogy ebből a mesekönyvből ezt miként tervezik. Aztán rájöttem, hogy annyi történés van benne, hogy simán belefér. A filmek szuperek lettek, bár akadnak apró eltérések a könyv történéseihez képest, de még lényegesebb, hogy azt az ember nem nézeti meg a gyerekkel, mert azért bőven akadnak benne ijesztő részek, ellentétben ezzel a bájos, kalandokkal és időnként kicsit ijesztő lényekkel tarkított történettel, amely élmény a gyereknek és a szülőnek egyaránt.

Huszonöt év után vettem újra a kezembe ezt a történetet, de még mindig el tudott varázsolni. Tolkien parádés művét világszerte több mint hatvan nyelven jelentettek még és százmillió példányban kelt el. Népszerűsége napjainkig töretlen és remélem még sok évtized múlva is szórakoztatja majd azokat, akik örömmel utaznak a képzelet végtelen világaiban.

1949776.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Fordította: Gy. Horváth László

Kövess minket Facebookon!

Karácsony Apó levelei

A hobbit művészete

Képek: Jemima Catlin illusztrációi a kötetből

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes