Bródy János

Bródy János ikon. Alap. Se elvenni, se hozzátenni nem kell semmit ehhez a mondathoz. Kőkeményen be van betonozva a magyar aszfaltba a nemzet lelkiismereteként, ahogy a Magyar Hangnak adott riportjában fogalmazott, "engem már nem lehet betiltani."  A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Saját hangon című kötet Bródy János 75+1 dalszövegét tartalmazza, amelyekkel a legmarkánsabban lehet jellemezni az idén 75 éves, még mindig aktív és alkotó, koncerteket adó művészt.

Könyvajánló - Bródy János: Saját hangon

Sokat meditáltam azon, hogyan kezdjem a könyvajánlót, hogy túlságosan lelkendező se legyek, de kiérezhető legyen a sorokból, hogy dalain nőttem fel, és ma is el tudom dúdolni sok zeneszámát. Oké, kicsit falsul, de akkor is. A művet felcsapva a Személyi igazolvánnyal kezdődnek a szövegek ("Személyi igazolvány, van, tehát én létezem"), a Filléres emlékeimet pedig nemcsak fiatalon éreztem találónak, amikor még csak arról szólt a fáma, hogy egy csokorból lepréselt virágfej, hanem napjainkban, sok x-szen túl a végtelenül giccses, virágot tartó műanyag maci, ami egy vörös szíven álldogál, egyszerűen kidobhatatlan kategória, pedig amikor kaptam, beleborzongtam, hogy anyám borogass, ezt nekem...? De aki adta, egy hónap múlva múlt idővé vált, tehát mint utolsó emlék tőle, megőrzésre méltó tárgy (amit halálom után úgy fognak kivágni innen, ahogy kell, de ezzel nincs is semmi baj sem). Mert "a lelke már az égbe szállt, de eltemetni nem tudom."

Földvár felé félúton... Az a negyvenes-hatvanas, aki jópár évtizeddel ezelőtt balatoni nyaralás, építőtáborozás, stb. során legalább egyszer nem üvöltötte a főút mentén, tábortűz mellett ezt a dalt, dugi pia hatása alatt, az nem is élt. És a Mama, kérlek... jahaj! Hányszor forgattam vissza a magnókazettát (YouTube? Ne szórakozz, hol volt az még a nyolcvanas években!?), hogy újra és újra meghallgassam, és kihámozzam belőle az ősi titkot, hogy én miért vagyok, és a gyerekemnek majd mit mondhatok ("S még mielőtt majd egyszer meghalok / Még tudnom kell, miért vagyok").

Megdöbbentett A vállalkozás, mert "mire az ember működésre kész / már amortizálódott a berendezés / És kereslet nincs a kínálatodban / Még semmid sincs, de mindenből eleged van / Az életünk, ugyebár, semmi más / egy mindhalálig tartó vállalkozás".

Ha én rózsa lennék...? Igen, ez is az ikonikus dalszövegeinek egyike. Az öntudatos Légy hű magadhoz pszichológia elemzésre alkalmas, egyszerre iránymutatás és megnyugtatás: "Ne kérdezd, hány napod van még / Nyugodj meg, lesz még épp elég", a lényeg, hogy magadhoz hűséges légy, na meg hogy tudd, hova, de hova, de hova jutunk így, ami persze, már egy másik dal egy másik lemezről. (Emelje fel a kezét, aki ritmust felvéve, dalolva citálta, hogy hova, de hova, de hova jutunk... Igen, ennyien? Köszönöm szépen, le lehet tenni a kezeket.)

Ahogy telik az idő Bródy János feje felett, úgy lettek egyre politikusabbak a dalszövegei is: Kockázatok és mellékhatások, Birkaország, A zeti zászló, Akit a hazája nem szeretett. Egyre komorabbak a versszakok, egyre sötétebb hangulatúak. Nem tisztem politikai kérdésekbe belemenni, nem is értek hozzá, sőt, egyes családtagjaim nagy kétségbeesésére nem is érdekel a téma, így ezekbe a versekbe szemantikailag bele sem megyek. 

A lényeg, hogy Bródy János kitűnően bánik a szavakkal, igazi költő is, nemcsak könnyűzenei előadóművész, vagy zeneszerző. A műben szereplő 75+1 dalszöveg a szerző nemzedékének álmait és csalódásait fogalmazta meg, azért is lehetett minden hatósági gyanakvás és megfigyelés dacára nemcsak ifjúsági klubok izgatottan várt és keresett énekese, hanem országos hírnévre szert tett, saját dalait előadó sztár is. Aggódásai, félelmei ma is minden művelt ember aggódása, félelme pártállástól függetlenül.

A művet lapozgatva, a lemezek borítóit nézegetve a hosszú hajú, szemtelenül fiatal énekestől  (1980) eljutunk a hazáért és másokért aggódó, szemtelenül fiatalos (még mindig hosszú hajú) 75 évesig, aki azt tolmácsolja bárkinek, aki vevő szövegére, hogy a dal másként is szólhat, mint ahogy a főmederben, és hogy azzal nincs semmi baj sem: "Te ne azt mondd, hogy mit tennél meg értem / Az a jó, amit nem teszel meg ellenem". 

Fülszöveg

Bródy János 2021-ben töltötte be 75. életévét. Ebből az alkalomból bocsátjuk közre ezt a válogatást, amely a sokszínű és kiterjedt életmű 75 dalszövegét tartalmazza (plusz egy ráadást). Amikor azt a 75 dalszöveget kerestük, amelyekkel leginkább jellemezni tudjuk a még mindig aktívan alkotó művészt, abból indultunk ki, hogy Bródy János nemcsak kivételes tehetségű zeneszerző és szövegíró, hanem egyben saját dalait előadó művész, és nem kis meglepetéssel állapítottuk meg, hogy ha összeszedjük az önálló lemezeken szereplő dalokat és kihagyunk néhányat, amelyeket a szerző eredetileg másoknak írt, éppen kijön a számmisztikában hívők számára kedves 75 dalszöveg.

A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted!

Kövess minket Facebookon!

Cím: SAJÁT HANGON
Szerző: Bródy János
Kiadó: Corvina Kiadó
Megjelenés: 2021. augusztus 27.
ISBN: 9789631367256


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes