Mozdulj ki! Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban

Kirándulás a szabadban 19. rész

Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban!

A legutóbbi túrán kiment a bokám és még nem 100 százalékos, de olyan szép napos idő volt, hogy muszáj volt kimozdulni valamerre. Így esett a választás erre a Budapesttől csupán fél órányi található tanösvényre, a Bozótmíves tanösvényre. Egy könnyű túra, mely összesen nem éri el a 3,5 km-t, ráadásul a szintemelkedés is minimális (70 m) így tökéletes választásnak tűnt.

A rövid, mindössze 1400 méteres 7 állomásból álló tanösvény célja, hogy megismertesse nagy vonalakban a kirándulókkal az erőd flóráját és faunáját, valamint mutasson pár érdekes túlélési trükköt, praktikát kezdve a tűzgyújtástól, a menedéképítésen, tájékozódáson át egészen a vízgyűjtésig. Miért pont utóbbi a téma? Mert a bozótmívesség, angolul Bushcraft,  egy szabadidős tevékenység, melyben az ősi, természeti népek túlélési fogásait ültették át a mai korba.

A túra kiindulópontja egy kis parkoló a 3-as főúton Kerepes és Gödöllő között. Innen a Zöld sáv túraútvonalon indulunk kelet felé szekérúton. Az út apránként emelkedni kezd, majd elérkezünk egy Y elágazáshoz, ahol balra folytatjuk utunkat a Sárga háromszöggel jelzett útvonalon. Itt rögtön látni fogunk egy vadászlest, ahova érdemes felmenni és megcsodálni a környéket.

Egy nagyon hangulatos, két oldalról fiatal tölgyesekkel határolt úton sétálunk egy enyhén emelkedő úton a Szár-hegy csúcsa felé, majd pár perc múlva beérünk az erdőbe, ahol még egy kis emelkedő és elérkezünk a tanösvény kiindulópontjához. A hegytetőn egy hangulatos tisztáson egy pihenőből indul az ösvény. Padok, asztalok, esőbeálló, tűzrakóhely és a tájékoztató tábla vár itt minket.

img_4803.jpg

Itt még követjük a Sárga háromszöget, majd kiérünk a fák közül egy kilátópontra, ahol még egy padot is találunk, ha leülnénk kicsit gyönyörködni a panorámában. Ezután jobbra egy kis ösvényen elindulunk lefelé, vissza az erdőbe és egy keskeny ösvényen folytatjuk a túrát.

Figyelni kell időnként, hogy merre is halad az út, mert néhol elmaradnak a táblák, de nehéz eltévedni és kifejezetten tetszenek a fákon fellelhető kis aranyos fatáblák, melyek végigvezetnek a 7 állomásos ösvényen. Sajnos már elvesztették a fák aranyos őszi színeiket, de még így is gyönyörű az erdő és hangulatos az útvonal. Közben érdemes figyelni a madárcsicsergésre, vagy meg lehet várni, hogy leessen a hó. Könnyen járható az út, így hónap is gond nélkül végigjárható az ösvény.

Út közben a táblák segítségével megismerjük az erdő élővilág és kapunk információkat túlélési technikákról is, ráadásul még jópofa feladatok is várnak ránk. Ez egy rövid kis túra, az összes táblát elolvasva, gyönyörködve a panorámában és az erdőben is maximum 45 perc alatt elérhető a hetedik, az utolsó állomás, így egy kellemes másfél órás séta után már vissza is ülhetünk az autóba és indulhatunk haza.

Ez egy könnyű túra, kevesebb mint 3 és fél kilométer, akad benne egy-két emelkedő, lejtő, de gyerekkel is könnyedén teljesíthető kirándulás. A fővárostól csupán fél óra autóval, így egy kellemes, könnyed délutáni programnak tökéletes. Ha koradélután indulunk napos időben, akkor az út nagy részét a fák között áttörő napsugarak melegében élvezhetjük. Érdemes úgy időzíteni, ahogy mi is tettük, visszafelé élvezettel néztük a naplementét a kilátópontnál az induló- és az 1-es állomás között.

A sorozat előző 18 részét az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

14. Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

15. Irány a Tátorján tanösvény Balatonkenesén!

16. Irány a Fekete-hegy, Szentbékkálla és Balatonhenye!

17. Irány a Visegrádi-hegység, egy vadregényes kaland az Apát-kúti-völgyben a patak partján!

18. Irány a Mátra-bérc, Ágasvár és a Csörgő-völgy!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes