Szicília oroszlánjai

A pénz nem hazudik. Csak az emberek kétarcúak.

Az Európa Kiadó elhozta az érdeklődő olvasók számára 2019 legkelendőbb olasz regényét, amely a közelmúltig több, mint 1 millió eladott példánnyal büszkélkedik. Stefania Auci műve Szicília oroszlánjai címmel nemzetközi bestseller lett, amelyben a mindenre elszánt, karrieréhes Florio család férfi tagjai a vagyon és a hatalom megszerzéséért bármit képesek megtenni és bárkit képesek eltiporni. A jutalmuk nem is marad el: nincstelen senkikből mesés gazdagságú, befolyásos emberek lesznek. Az ár azonban hatalmas. 

Könyvajánló - Stefania Auci: Szicília oroszlánjai

A 18-19. századi olasz családok érzelmi-uralmi viszonyait simán el tudja képzelni a magyarországi porosz gyökerű hagyományokat ismerő olvasó: racionális alapon megkötött házasságok, férfi uralom, családfőnek, férfiaknak maximális női kiszolgáltatottság. A feleségek, szeretők, anyák, leányok "csak játékszerei a történelemalkotó, társadalmi és politikai befolyást szomjúhozó férfiaknak, akik szenvedélyesen küzdenek a sors ellen: többé akarnak válni, mint akinek születtek." Ilyen alapon megy hozzá a Florio család elsőszülöttjéhez, Paolohoz, Giuseppina, aki inkább sógorához, Ignaziohoz vonzódik, és bár a fiatalabb testvér titkolja, és nyilvánosan egyetlen sóvár pillanatot sem engedélyez magának bátyja asszonyára, neki sem közömbös Giuseppina.

Egy csóró kicsi faluból, annak szegénységéből igyekeznek kitörni, és Szicília egyik legnagyobb városába, Palermoba áttenni a családi irányítás alatt lévő picike kis fűszerüzletüket. Igen ám, de ami Bagnaraban elegendő a megélhetéshez, az Palermoban csak szűkös lehetőségekre futja: Giuseppina amikor meglátja, hol és milyen nyomorúságos körülmények között kell élnie ezentúl a mindennapokat, átkozódni kezd. Nem elég, hogy gyűlöli a férjét, hogy az elhagyatta vele vidéki viszonyok között kényelmesnek és könnyen tisztán tarthatónak számító házát, hanem a nyugalma is odalett a városi bérleménnyel. Minden dühét, zaklatottságát és rémületét Paolora zúdítja, persze, teljesen hatástalanul.

Sok átdolgozott keserves év, sok fogukhoz vert garas után tudnak valamennyire fellélegezni, és terjeszkedni, új üzlethelyiségbe, új, tágasabb, kényelmesebb házba költözni. Persze, aki ilyen mélyről indul, annak nem bocsátják meg - főleg a sikertelenebb, pláne még ellenérdekelt üzletfelek a gazdagságot. Ignazio lassan felismeri, Palermoban nem elég, ha az ember dolgozik, mindig "érvényt kell szereznie a vélt vagy valós hatalmának, és harcolnia azzal, aki rosszkor és túl sokat beszél. Csak a látszat számít. ... A tényeket, a valódi gazdagságot nem bocsátják meg senkinek." 

A szerző, Stefania Auci

Stefania Auci (1974) a szicíliai Trapaniban született ugyan, de amióta az eszét tudja, palermóinak érzi magát, jelenleg is ebben a városban él. Ügyvédnek tanult, tanár lett, végül az írás mellett kötelezte el magát. A hatalmas hazai és nemzetközi sikert aratott Florio-sagát, a Szicília oroszlánjai-t 2019 májusában vehették kézbe először az olvasók.

A műben a kis településről származó Florio család három generációjának felemelkedésért folytatott 18-19. századi küzdelmének lesz izguló szemlélője az olvasó. Közben betekintést nyer az akkori családi modellekbe, ahol a nő neve hallgass, tiltott viszonyok, elfojtások, gyűlöletek pettyezik a történetet, és tartják fenn az érdeklődést. A történelmi kalandregény vázlatosan tárgyalja a kor gazdasági-politikai viszonyait is, hiszen egy kereskedőnek, aki nemzetközi vizekre is kiterjeszti csápjait, működése nagyon komolyan függ az éppen regnáló hatalomtól, kül- és belpolitikai stabilitástól. A pénz nem szereti a háborúkat, forradalmakat, már pedig a 19. század közepe bővelkedik lázas nyugtalanságokban. A lényeg, hogy 1868-ra egész Szicília a Floriok lába előtt hever.

Nyomon követhető a gazdagodó Florio család gyereknevelési igényeinek és módszereinek fejlődése, hogy mit jelentett abban az időben egy fiúgyermek születése két lány után, s hogy a megkülönböztetés milyen traumákat okozott a lánytestvérek érzelmi életében.

Más kor, más szokások, más életviszonyok, mint mostanában, ugyanakkor a kereskedelmi életben ma sem ismeretlenek azok az etikátlan húzások, amelyekkel kitervelve, vagy éppen kényszerből éltek a Florio család irányításáért felelős emberei. A szerző irodalmi eszközökkel kiválóan az olvasó elé varázsolja a százegynehány éve történteket, az ember meg csak olvas, amíg késő éjjel fejére nem hull a vaskos kötet. A jó hír: a mű egy sorozat része, jön majd a második adag is belőle! Alig várom.

Fülszöveg

Szicília ​koronázatlan királyainak valós, inspiráló története Stefania Auci nemzetközi bestsellerében elevenedik meg újra: a mindenre elszánt, ambiciózus Florio család férfi tagjai a vagyon és a hatalom megszerzése érdekében készek a legnagyobb áldozatra is: szeretteik, így a saját boldogságuk feladására is.

Ebben a különleges 19. századi eposzban a nők – anyák, feleségek, szeretők, leányok – csak játékszerei a történelemalkotó, társadalmi és politikai befolyást szomjúhozó férfiaknak, akik szenvedélyesen küzdenek a sors ellen: többé akarnak válni, mint akinek születtek. Sőt mindenkinél nagyobbá! Mindegy, milyen áron – mert minden és mindenki megvásárolható!
A Szicília oroszlánjai-ban a nincstelen menekültként Palermóba érkező testvérpár, Paolo és Ignazio Florio, valamint leszármazottjaik nagyszabású – mégis meghitt –, a mesés gazdagságig ívelő, lebilincselő története háttereként pedig ott vibrálnak a két évszázaddal ezelőtti Szicília városainak és tájainak jellegzetes színei, illatai és vérbő figurái. 

A kötetet az Európa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Fordító: Török Tamara
Kiadó: Európa Kiadó

ISBN:
9789635044375
Eredeti megnevezés:
I leoni di Sicilia
Megjelenés:
2021.10.06.
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
480
Méret [mm]:
152 x 230 x 35

Tömeg [g]:
720
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes