Veszélyes magára és másokra...

Könyvajánló - Alyssa Sheinmel: Felelsz vagy mersz?

Négy fal. Egy ablak. Nincs menekülés.

Alyssa Sheinmel fiatal felnőtteknek írott Felelsz vagy mersz? című regényében megismerjük Hannah-t, aki elmeséli nekünk félelmetes történetét. Csak egy átlagos lány, aki egy nyári egyetemi kurzuson tengeti a napjait, szórakozik, bulizik, akárcsak a legtöbb kölyök. Ám egy nap valami tragikus történik a szobatársával, Agnesszel és egy elmegyógyintézetben találja magát.

És mi innentől követjük végig a napjait. Látjuk, ahogy unalmában, kínjában számolja a lépéseit a szobájába zárva, ahogy próbálja bebizonyítani, hogy esze ágában nem volt bántani senkit, csak véletlen baleset volt, közben pedig igyekszik jóban lenni a dolgozókkal, bizonyítani, hogy nem veszélyes senkire, ezért méltó az olyan kiváltságokra, mint elhagyni a szobát, az étkezőben enni, ahelyett, hogy azt is csendes magányban kéne elköltenie egyedül a szűkös négy fala között a "ketrecében".

Nem sikerült megszeretnem a leányzót, hazudik, manipulál, felelősséget hárít, bármire hajlandó, hogy kijusson végre. Emlékezéseiből megismerjük a hibátlannak vélt életét, ahová visszavágyik. Úgy érzi igazságtalanul bezárták, sem másra, sem magára nem veszélyes és ezt a bírónak is be kell majd látnia, hogy hazamehessen.

Ettől a magánytól és unalomtól terhes helyen egy kis életet, egy kis színt hoz a napjaiba, amikor megérkezik új szobatársa, Lucy. Eleinte nem túl barátságos a bájos balerinával, aki evészavarai miatt kötött ki ezen a helyen. Aztán rájön, ha jóban lesz a lánnyal és ezt a terapeuta is látja, akkor hamarabb szabadulhat. Végül hasznos lesz számára ez a kapcsolat, amikor Lucyvel a könyvekben találnak menedéket az egyhangú, unalmas napok végtelenségében.

Egy kicsit pörgősebb regényt vártam, voltak számomra kicsit lassú részek, de összességében nem volt rossz. A szerző nagyon jól adta vissza azt a klausztrofóbiás érzést, amit Hannah-ból kiváltott az intézeti szobája. Ez a szűk ketrec a piciny ablakkal, mely az ő csapdája, ahova igazságtalanul bezárták és csak ravaszkodással van esélye kijutni. A kijutásért való küzdelem mellett pedig belső démonaival is le kell számolnia.

Látjuk, ahogy Hannah kezdi elveszíteni az irányítást és már fogalma sincs, hogy mi a valóság és mi a képzeletének szüleménye. Sajnáltam, hogy számomra hamar összeállt a kép, sok egyértelmű utalás volt arra a momentumra, amit csavarnak szánt a szerző. Bár az is lehet, hogy több tucatnyi thriller és krimi után könnyebben észreveszem a jeleket, mint egy fiatal, akinek a könyvet eredetileg szánták.

c5b9597f18a0b46f7d12954f3e190301f8323d32.pngKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Fordította: Abrudán Katalin

Kövess minket Facebookon!

Riverdale - Menekülés

Lázadó szikra két világ között...

Mit tennél, ha minden nap más testében ébredhetnél?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes