Kalandok az erdő mélyén Jancsival, aki amúgy Janka

Nyaralni nagyon klassz dolog, bár, ha az embert Jancsinak hívják bizonyos jóindulatú vásottság okán, pedig Janka a böcsületes neve, akkor ott a kiskamasz életének meghatározó felnőttjei igencsak ki lehetnek rúgva személyére. Oké: időnként. Miután a fiús karakánsággal viselkedő, minden lében kanál tini puszta segítőszándéktól vezérelve - nem győzöm hangsúlyozni: tévedésből!! - alpesi idegszanatóriumba juttat egy idős hölgyet, a szülők Jancsit a nagymamára bízzák nyárra, aki kápókat megszégyenítő szigorral viseltetik a kiskorúval... ez persze nem akadályozhatja meg az izgalmas kalandokkal teli nyár élvezetét. Fiala Borcsa kamaszoknak és akár felnőtteknek is szóló könyve, a Kalandok az erdő mélyén címmel, igazi nyári felüdülés ebben a kánikulában. A művet  a Kolibri kiadó gondozza.

Könyvajánló - Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Kedvelem Fiala Borcsa írásait, mondtam már? Mindegy, hogy a Drillt / Vele tűrök, vele szenvedeket olvasom-e, vagy a Balatoni nyomozást, netán éppen most a kora tavasszal megjelent Kalandok az erdő mélyén című művét, mindegyiket hasonló intenzitású örömmel veszem kézbe, mert garantáltan kiváló dramaturgiával, óriási humorral, nagyszerű beleérzőképességgel és életszagú történettel fog megajándékozni. Olvasás közben gyakran bólogatok, mert úgy tanít vagy oszt meg élményeket, hogy nem izzadtságszagúak, esetleg megtörténtek már velem is, vagy csak még (ez akár kétszer IS aláhúzva) nem történtek meg (eddig) és ha valami csoda is hajlandó mozgósítani magát az ügy érdekében, nem is fognak. Például rettenetesen nem szeretnék idegszanatóriumba kerülni egy Janka-Jancsi-féle, abszolút jószándékból elkövetett ijesztgetés okán...

Először is: hogy hívhatnak egy locsi-fecsi 12 éves kislányt Jancsinak? Mert hogy Janka lenne anyakönyvileg az istenadta, de azért valljuk be (oké, csak magunknak), hogy aki képes kompletten megszervezni a tanári kar ellenőrzése és tevőleges részvétele hiányában IS egy osztálykirándulást, az azért nem kispályás versenyző. Zsenge gyermekkorától jellemzők nála ezek  az attitűdök, akár minden egyes napra eshetett egy-egy kisebb-nagyobb stikli, sőt, volt olyan szintű csínytevése is (hangsúlyozom: mindig jóindulatból, vagy egyértelmű igazságérzettől vezérelve), amelyet ki is szerkesztettek a helyi újságba.

Kertész Janka, aki Jancsi, mert a felnőttek szerint rossz, mint az égedelem. Igaz, ami igaz: mindig is vásott gyerek volt. Alacsony, cingár, ugyanakkor fürge és hajlékony, de legnagyobb bánatára utolsó a tornasorban. Jancsi most nagyon búsul, mert a stiklijeit eddig megfelelő rezináltsággal fogadó szülők besokalltak: azt még elnézték neki, hogy jogos felháborodásában telepakolta a macskaszőrre allergiás igazgató szobáját kóbor cicusokkal, vagy megszervezte a szülők és tanárok tudta és felügyelete nélkül az előzőleg tanerő által (jogtalanul!) lefújt 1 hetes osztálykirándulást Egerbe (csak jelzem, a törökök nyertek 6:4-re, és még mindig ott vívnák a várat számháborúból kifolyólag, ha a biztonsági őr el nem zavarja onnan őket, hogy de most aztán elég legyen), ám most ez a tükör-ügy betette a kaput. (Idegszanatórium!)

A felnőttek szerint Janka-Jancsi egyszerűen csak rossz, dehát a felnőttek mit értenek a gyerekek színes életéhez, amikor "az ő világukban legfeljebb annyi színárnyalat létezik, mint egy zebrán?" Na, ugye. Mindenesetre a szülők amolyan végső mentsvárként a  kápó szigorúságú - és amúgy koppánymonostori - nagymamára (és nagypapára) bízzák a nagyvárosi kiskamaszt, aki úgy érzi, hogy a sors ennél már nagyobb trébe nem  meri őt belehelyezni. Hah! Soha ne mondd a sorsnak, hogy "nem mered", mert MERI. Mi az, hogy meri! 

Így adódik, hogy Jancsinak az angyali szépségű és néha kicsit buta viselkedésű Blanka (unokatestvér) jut játszótársnak, akit már látatlanban IS utál (pláne 8 - NYOLC!! - hétig), és előre érzi, hogy a tündérvilágban járó, szelíd kislány sótlansága őt méla undorral fogja eltölteni. Persze, mindent ő sem tudhat előre, hogy milyen erősségek rejtőzhetnek a jókislányság mögött, és azok mikor jönnek jól valamire. Aztán a kalandok... sorra tűnnek el a környék kisállatai, plusz egy neves művész, sőt, egy ikon is megszáll a környéken, aki filmet forgat egy stábbal, ééééés...

Az unalmasnak induló nyári vakáció így lesz tele rejtéllyel, humorral és vagány kalandokkal, az olvasó pedig nagy örömmel lapoz és lapoz a műben, legyen szó felnőttről, gyerekről egyaránt. Kiderül, hogy az unokatestvér nem is olyan butácska, a nagymama szabályai meg nem is olyan tarthatatlanok, a Komárom melletti koppánymonostori erdő meg nem is uncsi. Sok kedves (fúj! nem jó szó rá), jópofa epizód teszi tinédzser bibliává a történetet, egyfajta kalauz ez tinikhez, de tiniknek is felnőttekhez. Tini füveskönyv, állapítja meg a mű egyik méltatása, és tényleg. A jelzős szerkezetek helyükön vannak, nem túl sok egyik bon-mot sem, amolyan laza, fialaborcsai mondatok, hogy "na, idefigyelj, kisapám, megmondom én neked a tutit", és nem viccel, mert tényleg megmondja. Vagyis viccel ÉS meg is mondja. (Oszd be magadnak, valamelyik mondat tuti ül.) Tátott szájjal (és árgus szemekkel) figyeltem a laza, csípőből kilőtt mondatokat. (Beszarás - bocsánat, ő is ír ilyeneket a könyvében, ami ott és akkor pontosan a helyén van, semmi visszatetszést sem szül.)

Ezek mellett gazdag leírások szemléltetik a környezetet, és miután igen szeretem Fekete István műveit, de még Urbánszki Lászlóét is, ezért bátran mondhatom, hogy tájleírásban csatlakozhat hozzájuk: "csak jobbra kell fordulni a szömörcebokroknál, átvágni a tüskés varjúhájjal borított tisztáson, aztán felmenni a csalános dűlőn, majd leereszkedni a galócák mellett, óvatosan kikerülve a böglyös részt és a gyilkos darazsak fészkét". Na, milyen? Ugye, hogy ugye?

Olyan sokmindent lehetne még írni a műről, de szerintem inkább olvassátok el! Egy Fiala Borcsa által elkövetett facebookos "felmondok a családnak" nyavalygásra írtam neki az alábbiakat, miszerint "most olvasom a Kalandok az erdő mélyén című könyvedet, ahol a vagány kiscsaj éppen a frászt hozza a szellemektől fosó öregasszonyra, úgyhogy javaslom, olvasd el újra a művedet... Én mindenesetre a térdemet csapkodom, nagyon az elején járok, de aki ki akarná venni a kezemből a kötetet, valószínűleg erőből Krisztust csinálnék belőle."



A kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Kiadó:
Oldalak száma:
308
Borító:
FÜLES, KARTONÁLT
Súly:
334 gr
ISBN:
9789634377832
Nyelv:
MAGYAR
Kiadás éve:

2021
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes