A számok nem hazudnak

Könyvajánló - Emily Gray Tedrowe: A tehetséges Miss Farwell

Mi lett volna, ha a piti szélhámos, a ,,tehetséges Mr. Ripley" nőnek születik? Ebből a kötetből megtudhatod! Igaz történet egy nőről, aki két évtizeden át élt kettős életet.

146125014_3806271092743162_3109460303749826684_n.jpg

Emily Gray Tedrowe igaz történeten alapuló regénye, mely egy olyan nőt életét meséli el, aki két életben próbált helyt állni. A tehetséges Miss Farwell című kötetben a szerző elrepít a műkincsek, műgyűjtők különös világába, miközben egy igazán érdekes és elgondolkodtató történettel örvendeztet meg minket.

Az igazság az, hogy nekem kimaradt A tehetséges Mr. Ripley könyvben és filmen is, így a fülszöveg ezen mondatára még nem kaptam fel a fejem, viszont a további leírás alapján is érdekesnek tűnt. Jelentem azóta pótoltam filmes hiányosságomat (köszi Netflix) és a könyv is felkerült a kívánságlistámra. Na, de ne kalandozzunk el, nézzük meg milyen is egy női csaló élete, aki évtizedeken keresztül egyensúlyozott két világ között.

A történet a '90-es évek végén játszódik, amikor megismerjük Miss Rebecca Farwell, aki kettős életet él. Egyik életében ő Becky, a kedves, csendes, vidéki könyvelő Illinois-ban, aki rendületlenül dolgozik a kisvárosban. Másik életében ő Reba, a belevaló cápa, aki a műgyűjtők világában parádésan helyt áll és brutálisan jó üzleteket bonyolít. Hogy képes valaki egyik nap bájos, áldozatkész vidéki lány lenni, másik nap pedig a szívtelen kapitalista, akit csak a bevétel érdekel?

A szerző zseniálisan építette fel a történetet és Rebecca karakterét. Ez nem az a fajta könyv, ahol megkedveljük a főszereplőt. Megérthetjük esetleg az okait, de nem egy erkölcsileg megkérdőjelezhető döntésének köszönhetően kedvelni szinte lehetetlen. Végignézhetjük miként torzítja el teljesen a személyiségét az éveken át tartó színjáték. Látjuk, hogy milyen volt kamaszként a lány, aki rendkívül jól bánik a számokkal, parádés a memóriája és rendkívüli érzékkel látja meg a dolgok közötti összefüggéseket.

Megnézzük, hogy miként szeretett bele a művészetbe és hogyan vált végül a műkincsek rabjává. Hogyan sikkaszt szülővárosát és halmoz fel belőle műkincseket. Végigvesszük, hogy mik a motivációi akár New Yorkról, Chicagoról beszélünk, akár kisvárosi életéről. Látjuk, hogyan lopja meg a barátait, miként csinálja meg az első nagy üzletek és azt, hogy a környezetére miként hat mindez és hova fut ki az ő kacifántos életútja. Képes szemrebbenés nélkül végignézni, ahogy a város lassan összeomlik a hiányzó pénz miatt, sőt, még hősként is tetszeleg, amikor különböző módszereket talál ki, hogy pénzt szerezzenek a város megmentésére. Meddig lehet büntetlenül élni egy, pontosabban két életet?

Ez egy nagyon jól megírt lélektani regény, ahol Emily Gray Tedrowe egyértelmű célja volt, hogy bemutassa a bűnözővé válás könyörtelen folyamatát és mindent megtesz, hogy még véletlenül se kedveljük meg Miss Farwellt. De, hogy mégse legyen ez nagyon nyomasztó a sztori ellenére, szarkazmussal és humorral is találkozunk. Egy fiatal, tehetséges lány útja ez, akinek a művészet iránti szeretete egy ponton átfordul és megszállott csalóvá teszi. Érdekes történet, hibátlan tálalás.

2411341.jpgA kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Szieberth Ádám

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Elhiszed az igazságot?

Harvard tér: kifinomult regény az identitásról, álmokról és egy különös barátságról

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes