Az ártatlan

Könyvajánló - Harlan Coben: Az ártatlan


Matt Hunter nem akart gyilkos lenni, mégis megölt egy embert. Véletlenül. Az igazságszolgáltatás az ő ügyével akar példát statuálni, és kőkemény börtönbe küldi a fiatal kertvárosi fiút. Kilenc évvel később kezd talpra állni a családja és felesége, Olivia segítségével, ám egy napon egyetlen videóhívás mindent tönkretesz, és menekülni kényszerül - egy titokzatos férfi és az igazságszolgáltatás elől is. Pedig ártatlan. Épp, mint évekkel korábban...



Matt Hunter, az egyetemista srác, aki az amerikai kertvárosban élt és nevelkedett, egy napon otthonról a kollégium felé kitérőt tesz a barátaival. Belefutnak egy másik bagázsba, Matt pedig megpróbál megakadályozni egy verekedést. Végül is sikerül... elesnek, és a srác szétveri a fejét a járdaszegélyen, reccsenés. Az ügyész példát statuál vele, hogy "elkényeztetett", gazdag, kertvárosi fehér fiúkat is elítélnek keményen, nem csak a lecsúszottabb réteget. Matt élete derékba tört, az álmai oda.

Évekkel később a bátyja segítségével lassan visszarázódik a börtön után a való életbe, munkája lesz, megismerkedik egy gyönyörű nővel, akit feleségül is vesz, kiderül, hogy Olivia terhes. Minden jó, boldogok együtt, vásárol két telefont, amivel videóhívásokat is tudnak indítani (2005-ös regény, akkor még annyira nem volt ez elterjedt, mint ma :)) Egy napon kap egy hívást a felesége telefonjáról: a nő egy ágyon fekszik, mitha magatehetetlen lenne, meztelen, egy paróka van rajta, és egy idegen férfi mellette. Mi történik itt? Ki ez a férfi? Mit csinál a felesége?

Ugyanezen a napon valaki követni kezdi, és majdnem meg is öli Mattet, a felesége pedig eltűnik, nem éri el. A rendőrség nem veszi komolyan - mégiscsak egy elítélt bűnözőről van szó -, amikor pedig meghal a férfi, aki őt követte, és még egy gyilkosság történik, hajtóvadászat indul Matt ellen, elvégre csak ő lehet a tettes. A férfinak menekülnie kell a rendőrség, az FBI és a rosszfiúk elől is, és meg kell találnia a feleségét, felgöngyölítve, mégis mi történik itt.

A sorozat főszerepében Mario Casas, Matt Hunter sorozatbeli énje Mateo Vidal

Ez a könyv 2005-ben jelent meg először nálunk, az eredeti megjelenés évében, Az ördög játszótere címen, még az azóta megboldogult Kelly Kiadó keretein belül. Én ekkor 15 éves voltam, és jóformán végeztem az itthon fellelhető könyvek engem érdeklő szegmensével, nagyon sok régi klasszikuson voltam túl, azok után elkezdtem Agatha Christie-t, Arthur Conan Doyle-t, meg hasonló krimiket olvasni, és nem tetszettek. AC nekem túl egyszerű, kitalálható, Sherlock világa egyszerűen nem tetszik, így elkönyveltem, hogy oké, én nem szeretem a krimiket. Sosem voltam könyvtári tag, a könyvtár egyszerűen nem nekem való találmány, így zsebpénzekből meg diákmunkákból vettem saját részre új könyveket (ekkoriban rengeteg pszichológiai és ezorterikus könyvet is olvastam, utóbbiakat sosem hittem el, de érdekelt). Aztán egyszer megláttam az egyik könyvespolcon ezt a könyvet, nagyjából 2005-2006 lehetett, és valamiért érdekelni kezdett, tetszett a borítója is. A regény azonnal beszippantott, letenni sem tudtam, izgatottan olvastam, mi lesz, mi történik Matt Hunterrel, és rájöttem, hogy nagyon is szeretem a modern krimit, a klasszikus krimi egyszerűen nem nekem való. A mai napig is a krimi-thriller az egyik kedvencem, és ezt a regényt a mai napig a kedvenceim között tartom számon, noha azóta már számtalan ennél sokkal jobb krimit olvastam, sokszor magától Cobentől is, akkor is. Ez volt az, ami előttem megnyitotta ezt a világot, és ezért különleges helyet foglal el a szívemben.


A Jaffa Kiadó vette át a Kelly becsődölése után a Coben-könyvek kiadását, azóta is rendületlenül adják ki a legújabb és a régi Cobeneket is, ráadásul nagy örömömre a Netflix sorozatot is készített a regényből (ezért is az újrakiadás), aminek azonban még csak az első részét láttam, és nem is biztos, hogy folytatom. Valamiért előszeretettel helyezik át a Coben-történeteket máshová, és játszódik már Lengyelországban, lengyel színészekkel (Az erdő - nem láttam, szerintem nem is fogom), Nagy Britanniában, brit színészekkel (Az idegen - ez egyébknét jól sikerült sorozat, jót tett neki az angol közeg), most pedig Az ártatlan Spanyolországban, spanyol színészekkel. Számomra ennél a regénynél nagy szerepe van valamiért a tipikus amerikai kertvárosi képmutatásnak, és bár a spanyolok is nagyon jók benne, valahogy mégsem tetszik, hogy áthelyezték a sztorit teljesen, egy fontos, lényegi részét veszítette így el számomra. A könyvet azonban nagyon jó élmény volt újraolvasni, rengeteg részletet elfelejtettem már azóta, és jó volt ezeket feleleveníteni.

Nagyon köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes