Mélyreható irodalom - Lennvilág

 Könyvajánló: Robert Macfarlane: Lennvilág

Egy különleges, magával ragadó, érdekes és szép könyv került a kezembe nemrég: nem csak kívül gyönyörű, belül is. Ahogy a bolygó is. A Lennvilág mindarról mesél, ami a föld alatt van.



Különös, összetett műfajú könyvében Robert Macfarlane föld alatti világokba kalauzol el bennünket: bronzkori temetkezési kamrákba, grönlandi gleccserek mélyére, a Párizs alatti katakombák labirintusába, a szlovéniai karsztvidék víznyelőibe. De szó esik a fák közti kommunikációt lehetővé tevő gombafonalrendszerekről, vagy az új-mexikói sivatag alatti radioaktívhulladék-temetőről is. Izgalmas, olykor megrendítő utazások ezek az emberi történelem és bolygónk történetének múltjába, jelenébe és jövőjébe. És rádöbbentenek, hogy a „lenti világ”, melynek létezéséről alig veszünk tudomást, szerves része mindennapi életünknek.

Mi van a föld alatt? Legendáink és mítoszaink is foglalkoznak a kérdéssel: egyrészt az életet is jelentő föld, amely táplál. A vizek, források. Hatalmas barlangok. Sötét, hideg és ijesztő világok: de mégis vonzó. Vonzó, ahogyan a magas hegyek. Ahogyan az éles sziklák. Ahogyan vonzódunk a horrormesékhez, ahogyan rémtörténeteket mesélünk és hallgatunk éjszaka az erdőben a tábortűz körül -közösen nevetve és aztán ébren és éberen borzangva. Félelmetes, különleges, de mégis varázslatos. Ide ássuk el a veszélyes anyagokat, atomhulladékokat, ide temetjük el halottainkat, de ide rejtjük titkainkat is és mindazt, amit megőrizni vágyunk. Különleges kapcsolatunk van a föld alatti világgal: vonz és taszít egyszerre, szépnek és félelmetesnek is találjuk, és közben ez táplál minket, hiszen a föld alá ültetjük a magokat, hogy aztán növények, fák és bokrok sarjadjanak belőlük. 

De nem csak ilyen közvetett módon jelenti és jelentette az életet: eleink miután lemásztak a fákról, évezredekig a barlangok jelentették legfőbb menedéküket. Ma is számtalan állatnak nyújt védelmet, élőhelyet: az élet nagyobbik rész a talajban zajlik. Egy statisztika alapján a Földön 5 állatból 4 valamilyen föld alatt élő féreg. 


Robert Macfarlane könyvére már a megjelenés előtt felfigyeltem: igen, elsősorban erre a színes, vibráló, szemet vonzó borítóra. Reméltem, hogy a könyv is jó lesz - a Park Kiadó gondozásában megjelent kötetekben még ritkán sikerült csalódnom -, de nem számítottam arra, amit végül kaptam. Elutazhattam a gleccserek mélyére, a bányák sötétjébe, sőt, még az atomhulladékok sorsát is megfigyelhettem. Megismertetett a föld alatti világ rengeteg rejtélyével - ami ma már nem is annyira rejtély. Tudtátok pl., hogy a fák a föld alatt futó gombafonalakon keresztül (is) kommunikálnak? Érdekes információkkal teli kötete mégsem unalmas egyáltalán (mondjuk nem tudom, nekem egyik ismeretterjesztő kötet sem unalmas, maximum kevésbé olvasmányos stílusú, de attól még érdekes, mert érdekel ami benne van. Szinte minden tudományterület érdekel, foglalkozzon kb. bármivel. Még egy nyelvészettel foglalkozó, abszolút nem laikusoknak íródott kötet olvasása is rendkívüli élmény volt, főleg, mert ráébresztett, hogy a nyelvészethez képest akármi más a kanyarban sincs, mert sok esetben egyszerűen nem értettem, amit a szerző mondott... :)).

De ez a könyv nem csak egy ismeretterjesztő: egy különleges élményleírás is regénybe foglalva. Megismertet azokkal emberekkel, akik a leginkább ismerik a föld alatti világot: bányászokkal, búvárokkal, barlangászokkal. Bejárja egész Európát, és különleges barlangokat és hasadékokat mutat be, és mindezt szépirodalmi igénnyel, rendkívül olvasmányosan teszi. Nagyon szeretem, valósággal vadászom a hegymászásról szóló könyvekre, különösen a hegymászók beszámolóira, a sziklamászás és a sarkkutatás világa is éppen annyira érdekel, és amikor ezek az emberek át tudják adni az élményeiket, amikor ott vagyok én is a hegycsúcsokon, látom, amit ők - és mégsem mozdultam ki a fotelből - nos, erre az élményre egyáltalán nem számítottam ettől a könyvtől, de sok ponton mégis meg tudta adni. 



Robert Macfarlane (1976) angol természetíró, irodalomkritikus, a Cambridge-i Egyetem tanára. Íróként fő témái a tájak, helyek, emberek, környezetvédelem, az emlékezet szerepe. Esszéit, recenzióit többek között a The Guardian, a The New York Times és a Granta közli. A Lennvilág a nyolcadik könyve, és az első, mely magyarul olvasható, Makovecz Benjamin fordításában.



Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes