Disney Aranyhaja átigazolt Marissa Meyer regényébe

A Holdbéli krónikák harmadik része Cressről, az Aranyhaj című Disney mese hőséről lett mintázva, aki kreatív és precíz informatikai tudással, de bájos naivitással csetlik-botlik szerelemben, háborúban, műhold belsejében és a sivatagban is. Figyelem, Marissa Meyer Cress című regényében tovább folytatódik Cinder, Scarlett és Farkas története!

Könyvajánló - Marissa Meyer: Cress

Emlékszünk még Cinderre, a kedves, lökött kiborglányra, aki nem más, mint a bújkáló Selene hercegnő, a Hold jogszerű uralkodója? Hogy hozzáférjen örökségéhez, "csak" le kell taszítania a trónbitorló és mellesleg zsarnokoskodó Levana nevű nagynénjét, aki, minő balszerencse, egyáltalán nem akar eltakarodni a Holdról, sőt, világuralmi terveket dédelget Kaito császárral kötendő házassága által. Cinder (és Scarlett) kalandjai visszatérnek a Holdbéli krónikák harmadik részében, amely a Cress címet kapta - nem véletlenül, hiszen ebben a részben az ő sorsa kerül jobban górcső alá. 

Aki olvasta az első két részt, az megismerhette Cinder sorsát, átalakításának okait, a Föld politikai-társadalmi felépítését, kiszolgáltatottságát a Holdnak, de leginkább Levana királynő eszement hegemóniára törekvését, aminek érdekében már hosszú évek óta biológiai hadviselést vív a Földdel, egyfajta pestissel fertőzve az emberiséget. Az ellenszer adott, de Levana a házasságkötésig visszatartja azt, ezzel is kényszerítve Kaitót az eskütételre. Cinder és társai szökésben, ellenük pedig világszerte elfogató parancs van életben: élve vagy halva - mindegy, csak kézre kerüljenek. 

Cinder eddigre már összegyűjtött pár embert maga köré, és ebben a részben is bővül a mellette állók sora, így csapata a következőképpen néz ki: egy szerelmes Cress, egy szerelméért veszkődő Farkas, egy vörös hajú vadóc, Scarlett, egy öntelt, beijedt (és átmenetileg nagyon vak) Thorne, egy lányáért aggódó orvos - Dr. Erland, egy igazán senki sem tudja, kinek az oldalán álló holdlakó testőr - Jacin, teljes a létszám? Ó, nem, a bájos és a legemberibb android, a divatbolond Iko is itt van közöttük! De még mennyire, hogy itt van. 

Ez a rész Cress könyve, Cressé, akire emlékszünk még az első részből: ő tájékoztatta Cindert, hogy Kaito császár élete veszélyben, ha beleegyezik a Levanával való házasságba. Nos, őérte  - Cressért - futnak versenyt hőseink, amikor a spéci kis műholdjából való kimentésre szervezkednek. A kiváló hacker, aki az édes kis Aranyhaj nevű Disney hősnőre emlékeztető naiva, azóta követi nyomon a Földön zajló eseményeket, mióta Levana legfőbb varázslója felfedezte és továbbfejlesztette Cress informatikai képességeit, hogy saját és királynője hasznára kiaknázza azt. Mondhatni, Cress előtt a kíbertérben nem létezik se kideríthetetlen titok, se nem nyitható ajtó. 

Persze, óriási gubanc lesz a mentési kísérletből, Scarlettel sem lesz minden rendben, Farkas teljesen kiborul, Cinderre óriási nyomás hárul, míg Cress egy sivatagban vándorol Thorne kapitánnyal, akibe már találkozásuk előtt belepistult, a Föld pedig a szökevényeket plakátolja ki világszerte, nagy jutalmat kilátásba helyezve kézre kerítésük esetén.

Cinder a rész közepe táján úgy látja, a döntő lépésre nem jó terepet választott, ezért lépéseket tesz új terve megvalósításához. Hogy ehhez előbb meg kell ugrani a lehetetlent? Bagatell. Illetve nem az, egyáltalán nem az. A Föld Levana seregeit nyögi, de Cinder akkor is biztos abban, hogy neki most nem ezzel kell foglalkozni: a változáshoz forradalomra van szüksége. Hogy hogyan és hol? El kell olvasnod a művet hozzá. Mindaz, amit elszórtam a tartalomból, semmi a lapokon olvasható valóságból.

Miután elég régen olvastam az első két részt, és csak a jó érzés maradt meg bennem, hogy szerettem belemerülni a történetbe, de a tartalom lényege nem, ezért aztán szépen leültem, és egyben újra ledaráltam az első két részt, a harmadikkal együtt, úgyhogy pár napig Cinder és társai kalandjaival keltem és feküdtem. A feszültséget állandó szinten tartja a mű, az alkalmazott humor pedig fellazítja a feszes szövedéket. Némi társadalomkritika - a zsarnokság az zsarnokság, akármerről nézzük -, kis moralizálás - a jó cél érdekében tehetünk-e rosszat, okozhatunk-e kárt másoknak -, mennyit ér a barátság, hol vannak a szerelem és az irgalmatlanság határai, milyen megoldásokat találhatnak a hősök a jó érdekében, kiket lehet szövetségesnek beforgatni, és mi történik, ha valaki annyira elfásul, hogy már saját érdekeit sem képes szem előtt tartani. 

A szerző, Marissa Meyer

Lehet(ne) ez ifjúsági irodalom is, de simán korosztály meghatározás nélküli regény is, így a hatodik évtizedemben örömmel merültem bele a kalandokba, bármennyire is meseszerű lényekre lettek hajazva a főhősök és a történet magva - hiszen, figyelj csak! Az első rész Hamupikőke című mesére hajaz, a második Piroska és a farkasra, a harmadik pedig Aranyhajra - és mindennek megkoronázásaként Levana a Hófehérke gonosz mostohája, aki káprázatos "ki a legszebb a világon" formáját bűbájjal tartja fenn a külvilág számára. Persze, a fentiek csak nyomokban és érintőlegesen értendők: de akkor is. 

Izgalmas, kalandos, humoros és vaskos kötet ez, ahol nem lehet unatkozni, megspékelve némi szelíd romantikával és kis disztópiával. Nem véletlen a moly.hu-n a magas értékelési százaléka, valóban olvastatja magát a Vörös pöttyös könyvek érdeklődési körét magáénak mondó közönséggel - de nem csak ővelük. Nekem a Könyvmolyképző Kiadó Vörös pöttyös sorozata - tudod, élményt keresőknek! - nem jelent különösebben sem vonzerőt, sem taszítást, van, amit elolvasok annak ellenére, hogy Vörös pöttyös, és van, amit nem, akkor sem, ha Vörös pöttyös, és ez így van jól. 




A kötetet  a Könyvmolyképző Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordító: Szabó Krisztina

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes