Egy idegen, aki mindenki titkait ismeri

 Könyvajánló - Harlan Coben: Az idegen

Adam Price a fia meccsére készül, amikor hozzálép egy idegen nő, átad neki egy borítékot, és azt mondja, Corinne, a felesége hazudott neki: színlelte a terhességet szilikonpocakot vásárolt, nézze meg a bankszámlakivonatát. És színlelte a vetélést is. Nem kellett volna vele maradnia, mert egy hazugság miatt maradt vele. De a nő nem csak Adamről tud látszólag mindent.. Ezzel a felütéssel kezdődik Coben krimije, ami a tőle megszokott módon zseniális fordulatokkal operál.


Az ​idegen a semmiből bukkan fel. Talán egy bárban, talán egy parkolóban, talán egy élelmiszerboltban. Kiléte ismeretlen. Indítékai homályosak. A birtokában lévő információ tagadhatatlanul hiteles. Néhány szót súg az ember fülébe, aztán magára hagyja meghökkent áldozatát, aki kétségbeesetten próbálja összerakni darabokra tört élete szilánkjait.
Adam Price-nak van mit veszítenie. Élete maga az amerikai álom: jól fizető állása van, és látszólag harmonikus házasságban él gyönyörű feleségével, akivel két csodálatos fiúgyermeket nevelnek egy hatalmas kertvárosi családi házban.
Aztán összeakad az idegennel. Amikor Adam tudomást szerez felesége, Corinne szörnyű titkáról, kérdőre vonja az asszonyt, és a tökéletes élet délibábja úgy foszlik szét, mintha sosem létezett volna. Ám Adam hamarosan még sötétebb machinációk hálójában találja magát, és egy idő után felismeri: elég egy apró kis hiba, és az összeesküvés, amelybe belesodródott, nem csupán az életüket dönti romba, de végez is velük…

Az egyik kedvenc szerzőm Harlan Coben, magával ragadó történetszövéssel, jól kidolgozott karakterekkel és olyan zsúfolt hálózattal dolgozik a könyveiben, hogy ritka, hogy ki tudom bogozni az eseteket. Mégsem meseszerűek a regényei, hitelesen meg tudja magyarázni, mi hogyan és miért történt. De a legutolsó oldalak is tartogatnak meglepetéseket... Ebben a tekintetben nem más ez a regény sem, de mégis, sok-sok elemében nem egy megszokott Coben-krimi. Sötétebb, nyomasztóbb, jobban bevonja az olvasót is. A legelső tőle elolvasott regényére emlékeztet ebből a szempontból, amely Az ördög játszótere volt nálam. 

Ez a kötete magyarul 2015-ben jelent meg, szokás szerint a Jaffa Kiadónál (bár az első magyar kiadója az azóta megszűnt Kelly volt, több könyve is megvan ezekben a régi kiadásokban :)) Nem olvastam akkor, sok könyvvel vagyok úgy, hogy beszerzem, aztán várnak rám a polcon. Végül a napokban belefutottam a Netflixen egy 2020-as 8 részes minisorozatba, amely ez alapján a kötet alapján készült. A kötet kapott egy filmes borítós kiadást is. Megnéztem az első két részt, aztán elkezdtem keresni a könyvet a polcaimon, mert úgy emlékeztem, hogy megvan valahol. Meg is van! Ezután párhuzamosan néztem a sorozatot és olvastam a könyvet. Természetesen az adaptáció kissé eltér, néhol másképp, más sorrendben történnek az események, de mindkettő nagyon tetszett.

Ugyan látszólag barátságos közösségben és összetartó környéken éltek, igazából minden család otthona önálló sziget volt a maga titkaival.

Ki ez az idegen? Honnan tudja az emberek legféltettebb titkait? Miért zsarolja őket - nyilván a pénzszerzésen túl? Gyilkosságok, drogok, internetes bűncselekmények, átverések, titkos második életek, lefejezett alpaka, korrupt és gyilkos rendőrök - minden előfordul ebben a történetben. Bár az eredeti sztori ízig-vérig amerikai, a britek készítettek belőle egy nagyon brit sorozatot, és azt hiszem, jót tett ez a változatosság. Adam Price szerepében Richard Armitage látható, a végül őt segítő nyomozónőt, aki a legjobb barátja brutális meggyilkolásának ügyében is nyomoz, Siobhan Finneran személyesíti meg. 

A végén persze minden kiderül, de mégis marad egy rossz érzés bennünk. Nem egy olyan krimi ez, ahol a megfejtés, a megoldás feloldozást és megnyugvást is ad. Épp ellenkezőleg: nyugtalanító. Mert hiteles, mert valós, mert velünk is megtörténhet, mert átlagos emberekkel is egyáltalán nem átlagos dolgok történnek. Mert ma már olyan mélyen megismerhetik illetéktelen a magánéletünket, a legféltettebb titkainkat, ahogy senkinek nem lenne szabad. Ez egyszerre megnyugtató - mert ha valami történik esetleg, visszakövethetőek vagyunk, ma sokkal nehezebb csak úgy eltűnni, mint volt bármikor. És egyszerre hihetetlenül nyugtalanító. Coben egyik legsötétebb, legnyomasztóbb, mégis az egyik legolvasmányosabb történetét ismerhettem meg. A 8 részes sorozat pedig átlagon felüli lett, hála az ügyes forgatókönyvíróknak (akik között Coben és a felesége is megtalálható egyébként) és a tehetséges színészeknek egyaránt. Külön kiemelném a Price házaspár ideősebbik fiát, Thomast alakító Jacob Dunbart. Azt hiszem, a következő években még hallunk róla, ígéretes karakterszínésszé nőheti ki magát.


Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes