Valaki figyel...

 Könyvajánló - Arne Dahl: Valaki figyel

Arne Dahl az új sorozatnyitó kötetében egy olyan skandináv krimit alkotott, amilyennel még nem találkoztam eddig. A két főszereplő (akik a sorozat címét is adják), Berger és Blom múltjába olyan bepillantást kapunk, ami nem megszokott, és a bűnügy is teljes egészében ebből épül fel. Így teszi a történet szerves részévé Dahl nem csak a két nyomozót, de minket, olvasókat is bevon a játékba.




Svédországban nyomtalanul eltűnik egy tizenöt éves lány. Nincs nyoma erőszakos cselekménynek, ráadásul volt rá példa, hogy megszökött korábban is, és egy elcsípett beszélgetés is erre utal, hogy lelépett a barátjával. Aztán pár hónapra rá eltűnik még egy. Itt azt hiszik, hogy a radikalizálódó bátyját követve az Iszlám Állam egyik katonájának a gyerekmenyasszonya lett belőle - nem is foglalkoznak vele sokat. De aztán eltűnik még egy lány, akit már teljesen egyértelműen elraboltak. 

Furcsa szakaszokra tagolódott a múló idő, és szünet nélkül susogtak a fák. Valaki a múltból vagy talán a jövőből próbált átjutni a jelenbe…

Sam Berger rögeszméje, hogy sorozatgyilkos jár köztük, miközben a felettese elhiszi azt a maszlagot, hogy Svédországban sosem volt még sorozatgyilkos. Meg is fenyegeti beosztottját, hogy hamar az ajtón kívül találja magát, ha a beteges rögeszméit hangoztatja. De Sam tud valamit, amit a felettese nem: a sorozatgyilkos kifejezett neki, érte gyilkol. Minden tetthelyen vagy az eltűnt személyhez köthető helyen talál egy picike, apró, alig egy cm átmérőjű fogaskereket, amit nem ad le mint bizonyíték, hanem félreteszi magának. Pontosan tudja, hogy sorozatgyilkos szedi az áldozatait, egy olyan, akinek már legalább négy áldozata volt. És azt is pontosan tudja, hogy ki a gyilkos, elvégre a gyerekkori barátja, aki bevezette őt az órák és fogaskerekek elbűvölő világába. Csak meg kéne találnia...

Közben bekapcsolódik a nyomozásba a svéd titkosszolgálat is, vele Molly Blom, akinek szintén személyes ügye ez az ügy, és hamar kiderül, hogy nem csak ez a négy lány a régi ismerős áldozata, vannak még többen is.

Kevesebb aggasztó dolog van annál, mint amikor egy tinédzser minden erejével úgy tesz, mintha minden rendben lenne.

Arne Dahl egy szövevényes és rendkívül olvasmányos, magával ragadó krimit írt. Irodalmi színvonalon alkotó íróként aposztrofálják, és ez helytálló, nagyon szépen ír, Szieberth Ádám pedig értő fordítója. Viszont néhol úgy éreztem, hogy egy kicsit "elszalad vele az az irodalmi ló", egy kicsit túl sok jelzőt használ, mindig, mindenre jelzőket használ, sokszor ugyanazokat, és vannak nagyon kedvelt kifejezései. Ilyen a "farkasok órája" pl., de szereti használni a "kísértetek óráját" is. Nagyon sokat ír a fákról, környező növényekről. Minden susog, minden zizeg, minden reszket. 

A stílusa viszont ezekkel együtt szerethető és magával ragadó, ami pedig hatalmas pozitívum, hogy ilyen megoldással még tényleg nem találkoztam krimikben. Itt tényleg hatalmas szerepe van a nyomozók múltjának, elvégre onnan jön a jelenbe a gyilkos. És nagyon-nagyon díjaztam, ahogyan bevezette a történetbe Molly Blom karakterét, akivel az első százegynéhány oldalon még nem találkozunk. El is gondolkodtam, hogy mikor lép színre vajom Blom, elvégre a sorozat cím az, hogy Berger&Blom. Bergert már ismerjük. De majdnem a könyv felénél járunk, és Blom még sehol. Megszerettem a párosukat, jól tudnak együttműködni és kiegészítik egymás képességeit, megfigyeléseit és nem utolsó sorban egymás emlékeit is. 

Arne Dahl már számtalan regényt írt, két korábbi kötete évekkel ezelőtt megjelent nálunk is a Scolar Kiadónál, most azonban az új, 2016 óta létező Berger&Blom sorozatát az Animus karolta fel. Nagyon remélem, hogy gyorsan jön a következő rész, mivel a skandináv krimiktől eltérő módon olyan kegyetlen függővége lett ennek, hogy csak lestem, hogy most komolyan?? Ez a vége?? Ettől függetlenül nagyon ajánlom, tényleg adott újdonságot a rengeteg már ismert skandináv krimi-noir elemek közé, és ezek nagyon jót tettek a történetnek. És attól függetlenül, hogy idővel rájövünk, mi is a nyomozók szerepe az egészben, és ezzel együtt arra is, ki a gyilkos, nagyon érdekes és izgalmas, magával ragadó kötet.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes